Δάκτυλος του Σουλτάνου η αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη -Του Παν. Αναστόπουλου

Επίσκεψη στην Αλβανία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, για να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα. Είναι η πρώτη φορά, που ανάλογη Σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία και εν προκειμένω με τον ομόλογό του, Έντι Ράμα (Edi Rama), τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι (Bajram Begaj) και την πρόεδρο της Βουλής, Λιντίτα Νικόλα (Lindita Nikolla). Πριν από τις διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα δήλωσε σε συνέντευξή του στον ενημερωτικό ιστότοπο Euractiv, ότι η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σχολικές εξετάσεις που μπορείς να «εξαπατήσεις» για να μπεις όπως έκανε η Ελλάδα.

Η Ελλάδα επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, καθώς και στο συνολικό ενταξιακό πλαίσιο, η ελληνική πλευρά πάγια προωθεί τα θέματα της ελληνικής μειονότητας. Δεν έχει περάσει καιρός από τον Ιανουάριο του 2022, όταν ο Σουλτάνος, με ομιλία του στο αλβανικό κοινοβούλιο και την υπογραφή επτά συμφωνιών, εμπορικού, εκπαιδευτικού αλλά και στρατιωτικού περιεχομένου, σε τελετή παράδοσης πεντακοσίων είκοσι διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν με κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του Νοεμβρίου του 2020, αποφασίστηκε να δοθεί το όνομά του Ερντογάν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών έχει ήδη γίνει πολιτική συζήτηση (μάλιστα το θέμα τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών). Τώρα έχει ενδιαφέρον πως θα προχωρήσουν οι τεχνικές συζητήσεις με στόχο τη σύνταξη του συνυποσχετικού παραπομπής του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να μεταβεί στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου, όπου διαβιεί η ελληνική μειονότητα, να μιλήσει και να ακούσει τους ξεχασμένους από όλους κατοίκους της. Στο πλαίσιο αυτό θα δήλωνε τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας και θα αποδείκνυε το ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας, για να συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και στην ευημερία τους.

Σημειώνεται δε, ότι η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού σε περιοχές, που κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 1991, στη Δερβιτσάνη.

Η ουρά του Σουλτάνου Ερντογάν, φαίνεται ότι άσκησε πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό και σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «επειδή λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου, η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα».

Για όσους ξέρουν, η απόσταση Τίρανα – Δερβιτσάνη είναι περίπου 2 ώρες με αυτοκίνητο και πχ το Αργυρόκαστρο περίπου 3,5 ώρες. Τα δε Ιωάννινα, περίπου 4,5 ώρες. Εκτός αν στο αυτοκίνητο ο κος πρωθυπουργός ζαλίζεται και θέλει μόνο το στρατιωτικό ελικόπτερο.

Διαβάστε επίσης:

60χρονος Άγγλος κατηγορείται για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Λέσβο

Έκρηξη σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες

Αργυρούπολη: Εν ενεργεία συνταγματάρχης ο ληστής με τη χειροβομβίδα

Το σκίτσο της ημέρας – Το δώρο …. ποιο δώρο ; – Του Ιορδάνη Χουδαμά