Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια – Μάχη της πυροσβεστικής να την οριοθετήσει – Κάηκαν 23 χιλ. στρέμ. – Ενδείξεις εμπρησμού – Εξετάζονται τρεις ύποπτοι

?????????????????????????????????????????????????????????

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα

(Upd) Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει πουθενά φλόγα, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες και τις επιχειρήσεις, από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζονται ακόμα στη χαράδρα βόρεια του χωριού Πλατανιά, στη θέση Καμπιά, όπου έγινε η μεγάλη αναζωπύρωση, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν όλες οι δυνάμεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς, η οποία υπολογίζεται ότι έχει κάψει πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους.
Εκεί παλεύουν, μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων, τα πεζοπόρα τμήματα, που καταβάλουν προσπάθειες να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, η οποία έχει πλέον μόνο πυκνούς καπνούς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και πάλι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, μέχρι να σβηστεί και τελευταία σπίθα.
Αυτό βέβαια υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί αρκετές ημέρες, καθώς η φωτιά δεν ελέγχεται ακόμα, ενώ υπάρχουν ακόμα άκαυτα σημεία, που με την αλλαγή του καιρού μπορεί να δώσουν νέες αναζωπυρώσεις.
Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά την πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς τελικά οι φλόγες από την αναζωπύρωση στο χωριό Πλατανιά, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία τους, ενώ έφτασαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και από την προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Στην πυρκαγιά, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις και συγκεκριμένα, 382 πυροσβέστες, με 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η ΕΜΑΚ, καθώς και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν μέχρι το βράδυ περιοδικά 10 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση δύο αεροσκάφη από Ιταλία και ένα από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).
Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν ακόμα: 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται περιοδικά με 3 συντονιστικά ελικόπτερα: 2 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και ένα της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι δεν έχουν φύγει ούτε στιγμή από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Οι αρχές εντοπίζουν ευρήματα που υποδεικνύουν εμπρησμό και στα 3 σημεία που εκδηλώθηκαν οι φωτιές

Με τη μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις στην Κεντρική Εύβοια να συνεχίζεται, ενισχύονται οι ενδείξεις για εμπρησμό, εν αναμονή και του επίσημου Πορίσματος.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την έρευνα για το ενδεχόμενο η μεγάλη πυρκαγιά να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού τα κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού φαίνεται να έχουν σχηματίσει ήδη βάσει των στοιχείων και τουλάχιστον 25 καταθέσεων κατοίκων και μαρτύρων, το προφίλ τουλάχιστον 3 βασικών υπόπτων.

Οι ύποπτοι αυτοί είναι κάτοικοι της περιοχής και έχουν ήδη εξεταστεί από τις αρχές.
Και οι τρεις σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προτάξει άλλοθι, τα οποία και εξετάζονται από τις αρχές οι οποίες συνεχίζουν την έρευνα.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν και οι τρεις ύποπτοι απουσίαζαν τόσο από την περιοχή όσο και από τις οικείες τους, κατά τον χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
Ειδικότερα, το σημείο έναρξης τοποθετείται 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό της Μακρυμάλλης ενώ οι αρχές εντοπίζουν ευρήματα που υποδεικνύουν εμπρησμό και στα 3 σημεία που εκδηλώθηκαν οι φωτιές.
Πρόκειται για υλικά καύσης όπως στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών τα οποία ενδεχομένως είχαν εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη όπως κλαδιά και ξύλα ενώ εντοπίστηκαν και κάποια φιαλίδια υγραερίου τα οποία ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν όντως σχετίζονται με την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Σχεδόν 23.000 στρέμματα έχουν καεί στην Εύβοια

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου.
Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα.

Το ρεπορτάζ της Τετάρτης (14/08)

Αντιπυρική ζώνη στο χωριό Πλατάνια διαμορφώνουν εκσκαφικά μηχανήματα, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνεται σε χαράδρα μήκους πέντε χιλιόμετρων, είναι μόλις τρία χιλιόμετρα μακριά από το χωριό.
Λίγο πριν τις 20:30 το βραδύ τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις νερού, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να περιορίσουν το μέτωπο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίρφης – Μεσσαπίων, λίγο μετά τα μεσάνυχτα η κατάσταση δεν ενέπνεε ανησυχία, καθώς οι άνεμοι είχαν κοπάσει εντελώς.
Έτσι, σύμμαχος όλων όσοι έχουν ριχτεί στη μάχη με την πυρκαγιά είναι πλέον ο καιρός, καθώς οι άνεμοι κόπασαν και από τα μεσάνυχτα και μετά επικρατεί άπνοια.
Εν τούτοις, οι πάντες παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς η νύχτα στην Εύβοια αναμένεται δύσκολη, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων να είναι υπαρκτός.
Άλλωστε, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης της Πλατάνας, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις και πλέον συνολικά στην φωτιά βρίσκονται 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα. Αναλυτικά, επιχειρούν 198 πυροσβέστες, 92 πυροσβεστικά οχήματα, 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα από το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων (METΠE) 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 172 πυροσβέστες, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».
Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
Έχουν γίνει ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή.
Ένα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες είναι ανατολικά του χωριού Σταυρός το οποίο να θυμίσουμε έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα.
Και εκεί έχουμε σημαντικές αναζωπυρώσεις αλλά η παρουσία κυρίως των εναέριων μέσων επιτρέπει στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την αντιμετώπιση του.
Εκείνο το οποίο επιδιώκουν οι επιτελείς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αλλά και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος είναι μέχρι σήμερα το βράδυ να μπορέσουν να ελέγξουν όλα τα επικίνδυνα περιφερειακά μέτωπα και να οριοθετήσουν τη φωτιά. «Αντίπαλός» τους σε αυτή την προσπάθειας αποτελεί η ένταση των ανέμων που από το μεσημέρι και μετά είναι αυξημένη.

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο του Στρατού των ΟΤΑ και της ΛΑΡΚΟ παραμένουν σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία για να παρέμβουν όταν κριθεί αυτό απαραίτητο.
Τα βαριά αυτά χωματουργικά μηχανήματα βοήθησαν να μην φτάσουν οι φλόγες στα Ψάχνα, καθώς μέσα στη νύχτα δημιούργησαν την αντιπυρική ζώνη περιμετρικά στα πρώτα σπίτια της πόλης.
Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής.

Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ’ ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς.
Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν ολονύχτια, τιτάνια μάχη, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες, οι οποίες κατέκαυσαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος.
Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.


To σημείο της πυρκαγιάς

Η φωτιά στην Εύβοια όπως φαίνεται από τον δορυφόρο της ΕΜΥ

ΠΗΓΗ bankingnews