Ας θυμηθούμε: Το τροχαίο των Κεντέρη – Θάνου το 2004

2004, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ο Κώστας Κεντέρης, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, θα ήταν αυτός που είχε επιλεχθεί να είναι ο άνθρωπος που θα παραλάμβανε την φλόγα στο ΟΑΚΑ και θα άναβε τον βωμό. Η Κατερίνα Θάνου, ασημένια Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ, είχε πολλές πιθανότητες για μετάλλιο. Και οι δύο είχαν προπονητή, τον Χρήστο Τζέκο.

Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2004, Κεντέρης και Θάνου καλούνται από την Υγειονομική Επιτροπή της ΔΟΕ να παρουσιαστούν για να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ. Και οι δύο είχαν φύγει από το Ολυμπιακό χωριό, όπου είχαν προσέλθει για να παραλάβουν τις διαπιστεύσεις τους και βρίσκονταν στα σπίτια τους, για να προμηθευτούν τα προσωπικά τους αντικείμενα, μιας και δεν ήταν υποχρεωτικό να μένουν από την πρώτη ημέρα στο Ολυμπιακό Χωριό.

Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Γιάννης Παπαδογιαννάκης υπογράφει την κλήτευση για έλεγχο των δύο αθλητών στις 18.15. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητεί να οριστεί νέο ραντεβού για τον Κεντέρη και την Θάνου, οι οποίοι κινδυνεύουν πια να αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κεντέρης και Θάνου έχουν διορία μιας ώρας για να παρουσιαστούν, μιας και ήταν η Τρίτη κλήτευσή τους και υπήρχε ο κίνδυνος να χάσουν την διοργάνωση.

Τα κινητά των δύο αθλητών ήσαν κλειστά, καθώς όπως δήλωσαν αργότερα βρίσκονταν στον Άγιο Κοσμά για ασκήσεις και είχαν κλείσει τα κινητά τους. Στις 21:00 ο Τζέκος καταφέρνει να μιλήσει με τον Κεντέρη, ο οποίος είναι στο σπίτι του στη Γλυφάδα με την Θάνου και τους ενημερώνει για το τι συμβαίνει.

Επιβιβάζονται άμεσα στη μηχανή του Κεντέρη προκειμένου να υποβληθούν στον έλεγχο ντόπινγκ, όμως στη διαδρομή, η μηχανή βγαίνει από την πορεία της, λόγω λαδιών στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να πέσουν και να χτυπήσουν. Αμέσως μεταφέρονται στο ΚΑΤ και οι πρώτες βοήθειες και η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν από τους γιατρούς, δεν τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν στους Αγώνες, αφού τα φάρμακα πλέον ανιχνεύονται στο αίμα τους.

Η επίσημη έρευνα των ελληνικών Αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα να αμφισβητήσει το ατύχημα και η IAAF τους επέβαλε προσωρινή ποινή αποκλεισμού από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα που άρχισε να ισχύει από τις 22 Δεκεμβρίου 2004.

Στις 26 Ιουνίου 2006, πριν την απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου, οι αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAAF δεχόμενοι την παραβίαση του κανονισμού αντι-ντόπινγκ και την απουσία τους από τρεις ελέγχους από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2004. Σε αντάλλαγμα απαλλάχθηκαν από τις δύο βαρύτερες κατηγορίες για αποφυγή και άρνηση ελέγχου. Ορίστηκε επίσης πως από τις 22 Δεκεμβρίου 2006 ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στους αγώνες. Τον Σεπτέμβριο του 2011, Κεντέρης, Θάνου και Τζέκος, όπως και οι συγκατηγορούμενοί τους για την υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου (επτά γιατροί του ΚΑΤ και οι αυτόπτες μάρτυρες του τροχαίου ατυχήματος),κρίνονται ομόφωνα αθώοι από το Τριμελές Εφετείο. Απαλλακτική πρόταση είχε υποβάλει ο εισαγγελέας έδρας, θεωρώντας ότι οι ενδείξεις για το ότι το επίμαχο τροχαίο δεν συνέβη, δεν ενισχύθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου.

Όπως είπε ο προπονητής τους Χρήστος Τζέκος: «Ντοπέ είναι όποιος πιάνεται»