Ας θυμηθούμε: Η τουρκική ενέδρα το Δεκέμβριο του 1986 στον Έβρο -Του Παν. Αναστόπουλου

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι Τούρκοι δεν πιάνονται φίλοι και ο χρόνος και τα γεγονότα, επιβεβαιώνουν πάντα αυτή την επιφυλακτικότητα των Ελλήνων απέναντί τους. Ας θυμηθούμε, το αιματηρό μεθοριακό επεισόδιο της 19ης Δεκεμβρίου 1986, στον Έβρο με θλιβερό πρωταγωνιστή τον άτυχο Έλληνα στρατιώτη Ζήση Καραγώγο που δυστυχώς εμπιστεύθηκε τους Τούρκους, πληρώνοντας το, με τη ζωή του.

Ο Ζήσης Καραγώγος τοποθετήθηκε σε στρατιωτική μονάδα με έδρα τον Πέπλο Φερών και σύντομα ανέλαβε υπηρεσία σ’ ένα από τα φυλάκια του Τάγματος. Στη συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος στο νομό Έβρου και ειδικά στο σημείο της συμπλοκής, τα σύνορα των δύο χωρών προσδιορίζονται από την παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου, ο οποίος λόγω γεωλογικών μεταβολών, έχει κινηθεί ανατολικότερα, δημιουργώντας ένα μικρό τουρκικό προγεφύρωμα στο δικό μας χερσαίο έδαφος. Με άλλα λόγια, οι Τουρκία έχει ένα μικρό κομμάτι εδάφους δυτικά του ποταμού. Η παλιά κοίτη του ποταμού δεν είχε νερό και έδινε την δυνατότητα στον οποιοδήποτε, να μεταβεί από την ελληνική ή την τουρκική όχθη, με μεγάλη άνεση.

Στο διάστημα που ο στρατιώτης Καραγώγος είχε αποσπαστεί σε στρατιωτικό φυλάκιο επί του ποταμού, ανέπτυξε μια ιδιότυπη φιλική σχέση με Τούρκο συνάδελφο του, ο οποίος διέσχιζε τον Έβρο και αντάλλασσαν τσιγάρα, τρόφιμα, ποτά, κολόνιες και άλλα είδη, όπως έκαναν πολλοί στρατιώτες που υπηρετούσαν εκεί. Ο χρόνος θητείας ήταν αρκετά μεγάλος, που επέτρεπε να αναπτυχθούν τέτοιες σχέσεις στις καθημερινές περιπολίες που αποτελούσαν ρουτίνα.

Οι φιλικές σχέσεις του Τούρκου στρατιώτη δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους τοπικούς προϊσταμένους του, οι οποίοι τον παρακολούθησαν και διαπίστωσαν τι ακριβώς συνέβαινε. Στην ελληνική πλευρά οι συνάδελφοι του στρατιώτη Καραγώγου, που εκτελούσαν κοινή υπηρεσία, γνώριζαν τι συνέβαινε, αλλά λειτουργώντας προφανώς στα πλαίσια της αλληλεγγύης, δεν ανέφεραν κάτι.

Ο λοχαγός του τουρκικού φυλακίου, αποφασίζει να βάλει τέλος στην Ελληνοτουρκική ιδιότυπη προσέγγιση. Αφού ανακοίνωσε στον Τούρκο στρατιώτη, ότι θα υποστεί κυρώσεις, τον διατάσει να επαναλάβει το εγχείρημα που τόσο καιρό παράνομα πράττει και θα παρακολουθείται. Ο Τούρκος στρατιώτης μη έχοντας πολλές επιλογές, ξεκινάει να διαβεί τον ποταμό για να συναντήσει τον Καραγώγο.

Μια ολιγομελής τουρκική ενέδρα, λαμβάνει θέση κοντά στο σημείο και σκοπεύει προς το χώρο της συνάντησης. Περί την 11:15, η ελληνική στρατιωτική περίπολος, φτάνει στο «Κτήμα Τσιρώζη» και αντιλαμβάνεται στην Τουρκική όχθη έναν Τούρκο άοπλο Στρατιώτη, ο οποίος μόλις βλέπει την Ελληνική περίπολο, ζήτησε τσιγάρο. Ο Στρατιώτης Καραγώγος, με την ψυχολογία που συνδέει δύο άτομα σε μια ερημική περιοχή, κατεβαίνει στην ξερή κοίτη, χαιρετά τον Τούρκο και προσπαθεί να του πετάξει τσιγάρα, ενώ βρίσκεται στην όριο γραμμή. Πριν προλάβει να έρθει σε επαφή με τον φίλο του, ακούγονται 2 ριπές και δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ζήσης Καραγώγος χάνει τη ζωή του.

Οι άλλοι δύο Έλληνες στρατιώτες του πεζοπόρου περιπόλου, ο Καραγιάννης Δημήτριος και ο Βασιλός Γεώργιος. Καλύπτονται και ανταποδίδουν τα πυρά. Ο συνάδελφος τους βρίσκεται ξαπλωμένος στο μέσο ενός μικρού ξέφωτου και πολύ κοντά σπεύδει μια μικρή ομάδα Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι έπρεπε να σύρουν το πτώμα προς τον τουρκικό τομέα για να αποδείξουν ότι ο νεκρός Καραγώγος, ενήργησε ως εισβολέας διεισδύοντας παράνομα στο τουρκικό έδαφος και αναγκάστηκαν να τον εκτελέσουν, εφαρμόζοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται για την υπεράσπιση του εθνικού τους εδάφους.

Οι Έλληνες στρατιώτες είχαν πλέον αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη και αποφασίζουν να μην επιτρέψουν την προσέγγιση της σωρού, ρίχνοντας ριπές προς το μέρος της τουρκικής περιπόλου που επιχειρούσε. Η περίπολος ανταποδίδει και αρχίζει ανταλλαγή πυρών ατομικών τυφεκίων με εναλλασσόμενη ένταση.

Ο Αγροφύλακας του χωριού Πόρος, Ζαπάρτας Σωτήριος, διερχόμενος τυχαία με το τρακτέρ του, αντιλήφθηκε την κατάσταση, επέστρεψε στο χώρο του επεισοδίου, πήρε το όπλο του τραυματία Καραγιάννη, ο οποίος λόγω του τραύματος αδυνατούσε να ανταποκριθεί, και άρχισε να πυροβολεί κατά των Τούρκων. Η Τούρκικη περίπολος είχε ενισχυθεί και δεν επιτρέπουν με τα πυρά τους να παραληφθεί ο βαριά τραυματισμένος Στρατιώτης ΠΖ Ζήσης Καραγώγος.

Στο κεντρικό ελληνικό φυλάκιο, ο Δόκιμος αξιωματικός Καραγιαννάκης Εμμανουήλ έχει ανησυχήσει από τους πυροβολισμούς που ακούγονται και προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους στρατιώτες. Συντάσσει το φυλάκιο άμεσα, και αφού αφήνει μια μικρή φρουρά φύλαξης, κατευθύνεται με περίπου 20 στρατιώτες προς την περιοχή της εμπλοκής. Αντιμετωπίζουν μέχρι περί την 14:00 ώρα, πάνω από 60 Τούρκους στρατιώτες, αποτρέποντας την υφαρπαγή του βαριά τραυματισμένου στρατιώτη Πεζικού Ζήση Καραγώγου, αλλά και να διατηρήσουν τη θέση τους, απωθώντας το Τούρκικο τμήμα που προσπαθεί να εισέλθει στο Ελληνικό έδαφος και να τον κυκλώσει.

Αποφασίζουν να προσεγγίσουν τη σωρό του Καραγώγου αλλά οι Τούρκοι αντιδρούν και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εκτεθούν προς τους ανωτέρους τους. Ξεκινάει νέα συμπλοκή-περίπου 20λεπτης διάρκειας-και εντείνεται ολοένα και περισσότερο, καθότι μικρές τουρκικές ομάδες επιχειρούν επιθέσεις προς το ξέφωτο με προφανή σκοπό. Οι ελληνικές δυνάμεις αποκρούουν κάθε απόπειρα. Στο ελληνικό στρατόπεδο προστίθεται 1 τραυματίας. Οι Τούρκοι, περί την 15:30 ώρα, μετά τις μεγάλες απώλειες- εννέα νεκροί μεταξύ των οποίων ο Τούρκος Ανθυπολοχαγός Hakan Türkyılmaz και ο Αρχιφύλακας Mehmet Kalyon του Τουρκικού φυλακίου και πολλοί τραυματισμένοι ο αριθμός των οποίων δεν εξακριβώθηκε- και την αποτυχία του σκοπού τους, σταματούν να βάλλουν.

Στα ανώτερα κλιμάκια επικρατεί σύγχυση για το τι πραγματικά συμβαίνει στον τόπο του συμβάντος, και ήδη ετοιμάζεται να επέμβει 1 τουρκικός λόχος 70 ανδρών με βαρέα όπλα, από παρακείμενο στρατόπεδο, ενώ το ελληνικό τάγμα ζητά ενισχύσεις, και τις πρώτες απογευματινές ώρες 1 ουλαμός αρμάτων μάχης έλαβε εντολή να κατευθυνθεί προς το χωρίο Πόρος, λιγότερο από 700 μέτρα από το σημείο μείζονος ενδιαφέροντος, για αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων, και εάν δεν λαμβάνονταν υπ όψιν αυτό, τότε θα δρούσαν βάσει νέων εντολών.

Αργότερα πράγματι επιβεβαιώθηκε ότι 2 τουρκικά F-104 Starfighters, φορτωμένα με εμπρηστικές βόμβες BLU-27B, είχαν αυξημένη ετοιμότητα επεμβάσεως, και δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα επακολουθούσε.

Η επικοινωνία που ακολούθησε μέσω των προβλεπομένων διασυνοριακών στρατιωτικών δικτύων πέτυχε να εξομαλύνει την κατάσταση και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η σφοδρή δε χιονόπτωση των επομένων ημερών κατέστησε προβληματική κάθε κίνηση διαλύοντας κάθε σκέψη αντίδρασης.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Ποια είναι τα θύματα και η συσχέτιση με τα Τίρανα

Ο γιγαντιαίος σεισμός στον Άρη που κράτησε 10 ώρες

Έκτακτη ανάκληση σε χιλιάδες αυτοκίνητα