Ας Θυμηθούμε: Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 που περιόρισε τις ελευθερίες

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο στην Πενσυλβάνια.

Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες. Εκτός από τους 19 νεκρούς αεροπειρατές, συνολικά από τις επιθέσεις, 2.977 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

– Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 81 επιβάτες στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία στην πτήση εκδηλώθηκε στις 8:14. Στις 8:27 το αεροπλάνο άλλαξε κατεύθυνση προς το Νότο.[11]
– Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 56 επιβάτες στις 8:14 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Στις 8:42 ανέφερε πως έπιασε μια ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο αποδείχθηκε πως προερχόταν από την πτήση American 11. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε μεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα. Στις 8:58 το αεροπλάνο απέκτησε πορεία προς τη Νέα Υόρκη.
– Η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Dulles International Airport της Ουάσινγκτον, με 58 επιβάτες στις 8:20 τοπική ώρα, με κατεύθυνση το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε μεταξύ 8:51 και 8:54.
– Η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Liberty International Airport του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ με 37 επιβάτες στις 8:42 τοπική ώρα (με καθυστέρηση 25 λεπτών), με κατεύθυνση το Σαν Φρανσίσκο. Οι επιβάτες κατάλαβαν τι γινόταν και καθώς οι ήσαν έτοιμοι να εισέλθουν στο πιλοτήριο, συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας).

Η 11η Σεπτεμβρίου, έφερε τον «πόλεμο» σε αμερικάνικο έδαφος για πρώτη φορά και άλλαξε την αμερικανική εξωτερική πολιτική με τουλάχιστον δύο τρόπους. Ο πρώτος και πλέον προφανής είναι ότι έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της τρομοκρατίας και του Ισλάμ, στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ο δεύτερος και λιγότερο προφανής τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι ότι απελευθέρωσε την αμερικανική ισχύ στον κόσμο.

Αυτό που έκανε η 11η Σεπτεμβρίου ήταν να εξουδετερώσει κάθε είδους αντίδραση σε όλο το δυτικό κόσμο και στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας να καταργηθούν θεμελιώδη δικαιώματα ατομικής ελευθερίας και προσωπικών δεδομένων.

Από αμερικανικής πλευράς τα γεγονότα έδωσαν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση Μπους να κινηθεί χωρίς εσωτερικές αντιδράσεις για να ανακαλύψει και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της επίθεσης, εισβάλλοντας στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και με πιο περιορισμένη συμμετοχή σε άλλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Με αυτό τον τρόπο, στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα, αποδεσμεύτηκαν τεράστια ποσά που είχε στη διάθεσή της η Ουάσιγκτον, όπως και στο Βιετνάμ αλλά τώρα χωρίς καμία αντίδραση, για να υποστηρίξει έναν πρωτοφανή παγκόσμιο ρόλο.

Όλα όσα δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την αντίληψη της απειλής και την αίσθηση του επείγοντος που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, συνέβαιναν τώρα χωρίς να υπάρξει καμία διεθνής αντίδραση αφού δια στόματος Μπους είχε διαμηνυθεί σε όλες τις κατευθύνσεις «ή μαζί μας ή εναντίον μας»

Είκοσι δύο χρόνια μετά, σχεδόν όλες οι αναλύσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ έχασαν με τον καιρό, την αίσθηση του μέτρου και δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τον ακραίο ισλαμισμό, εφαρμόζοντας στρατηγικές χωρίς ξεκάθαρους στόχους, με αποκορύφωμα τον διπλωματικό πόλεμο που έχει ανοίξει κατά της Ρωσίας, παρασύροντας και όλα τα κράτη της Ευρώπης, που βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα της αμερικανικής πολιτικής.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βορείου Αμερικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Νταρτσίεφ ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

«Δεν θα ήθελα να μπω σε υποθετικές εικασίες σχετικά με το τι είναι δυνατό και τι δεν είναι δυνατό στην τρέχουσα ταραγμένη κατάσταση, όταν οι δυτικοί με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταπατήσει το διεθνές δίκαιο και τα απόλυτα ταμπού στη διπλωματική πρακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να αναφέρω τη νομοθετική πρωτοβουλία που συζητείται επί του παρόντος στο Κογκρέσο για να ανακηρυχθεί η Ρωσία “κράτος χορηγός της τρομοκρατίας”. Εάν εγκριθεί, θα σήμαινε ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή, με τις πιο σοβαρές παράπλευρες ζημιές στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, μέχρι τη μείωση ή ακόμα και τη διακοπή τους. Η αμερικανική πλευρά έχει προειδοποιηθεί», είπε.

Παν. Αναστόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Ας θυμηθούμε: «Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…»