Από σκαθάρια, το κόκκινο χρώμα σε πολλά τυποποιημένα προιόντα

Tο πορφυρό κέλυφος και τα φτερά, μαζί με τα αυγά από σκαθάρια, δίνουν ένα λαμπερό, κόκκινο χρώμα σε χιλιάδες τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά και φάρμακα. Το προϊόν της χημικής κατεργασίας των εντόμων ονομάζεται καρμίνιο. Τα έντομα αυτά, τα οποία τα βρίσκουμε στα φραγκόσυκα ξοδεύουν σχεδόν όλη τους τη ζωή πάνω στην φραγκοσυκιά και παράγουν μία χρωστική ουσία την οποία αποθηκεύουν στο στομάχι τους και την χρησιμοποιούν για να προστατευτούν από τους εχθρούς τους.

Οι κατασκευαστές, λοιπόν, παίρνουν αυτά τα έντομα, τα στεγνώνουν ώστε να μην έχουν υγρά και στη συνέχεια τα αλέθουν, μέχρι να γίνουν πούδρα. Στη συνέχεια αναμιγνύουν την σκόνη αυτή με νερό και έτοιμο το χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Μιλάμε για μία φυσική κόκκινη χρωστική, η οποία παράγεται από το εκχύλισμα αποξηραμένων θηλυκών εντόμων, κοχενίλλη, του είδους Dactylopius coccus Cast. Για όσους ανατριχιάζουν με την ιδέα, η “φυσική” αυτή χρωστική χρησιμοποιείται σε πλήθος έτοιμων τροφίμων ποτών και καλλυντικών και, αν και θεωρείται ουσία ακατάλληλη για τα αλλαντικά, θεωρείται καλή για ένα σωρό άλλα προϊόντα, γλυκά ή σνακ που συνήθως οι περισσότεροι ψωνίζουμε με άνεση και ανυποψίαστοι.

Θα την βρούμε σε προϊόντα : Αλκοολούχα ποτά, λουκάνικα, πατέ, παστουρμά (προστίθεται ατο εξωτερικό περίβλημα), παγωτά, προϊόντα εκλεκτής αρτοποιίας (π.χ, διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες), στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, γλυκά. Συχνά χρωματίζουν ένα λαχταριστό παγωτό φράουλα, έναν ροζ χυμό γκρέιπ φρουτ, μια κόκκινη γρανίτα, ένα κατακόκκινο προκλητικό κραγιόν, ένα μοβ σαμπουάν, απολαυστικές βάφλες με σιρόπι κεράσι, γιαούρτια με κόκκινα φρούτα, ροζ λουκάνικα, κόκκινες κάψουλες.

Δεν μπορούμε ως καταναλωτές να γνωρίζουμε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την χρωστική Ε120 που δίνει ελκυστικό κόκκινο χρώμα σε τροφές, καλλυντικά και φάρμακα. Χρειάζεται γερή φαντασία για να μαντέψουμε ότι πρόκειται για σκόνη από αποξηραμένα, βρασμένα κόκκινα σκαθάρια, καθώς η προέλευσή της απαγορεύεται να αναφέρεται στις ετικέτες.

Παλαιότερες μελέτες του Τμήματος Αλλεργίας του πανεπιστημίου του Michigan έδειξαν ότι οι περιπτώσεις αναφυλαξίας που προέρχονται από το καρμίνιο είναι αξιοσημείωτες. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η σκανθαρούχα χρωστική προξένησε σε κάποιους ανθρώπους αναφυλαξία, δερματικές ενοχλήσεις, πονοκέφαλο, άσθμα, ναυτία, πρήξιμο των ματιών ή της γλώσσας, ταχυκαρδία, υπόταση, αγγειοοίδημα και διάρροια.

Καλό είναι να τα αποφεύγουν όσοι είναι ευαίσθητοι στην ασπιρίνη και όσοι υποφέρουν από άσθμα ή αλλεργίες.

Τα έντομα αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από μια ένωση που ονομάζεται χιτίνη, (Chitin) μια γλουτένη 1000 φορές πιο ισχυρή από αυτή του σιταριού.

Τα θηλαστικά δεν πρέπει να τρώνε έντομα. Τα έντομα είναι τροφή για τα πουλιά, τα ερπετά, τις σαύρες και τα ψάρια. Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου είναι εντελώς διαφορετικό. Η χιτίνη είναι ένας πολυσακχαρίτης που θρέφει τα καρκινικά κύτταρά, τα παράσιτα και στους μύκητες. Η κατανάλωση εντόμων μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο.

Στις ετικέτες συναντάται επίσης με το όνομα CI Natural Red no.4, Carmine, Crimson Lake, Cochineal, χρωστική Ε120, Carminic acid, ή C.I. 75470, αφού ο χρωματισμός των τροφίμων και των καλλυντικών, συχνά αποτελεί προστατευμένο εμπορικό μυστικό των εταιρειών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιβεβαίωση της ύπαρξης καρμινίου σε ένα προϊόν.

Διαβάστε επίσης:

Τα ψιλά γράμματα πίσω από την προσάρτηση στη Ρωσία περιοχών της Ουκρανίας – Του Παν. Αναστόπουλου

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο ξεριζωμός του 1922

Ας θυμηθούμε: Κατερίνα Γώγου, η αεικίνητη θλιμένη