Αναβολή στην αναβολή οι διμερείς συμφωνίες με τα Σκόπια

Το πάγωμα της ψήφισης των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, αποτυπώνει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να ασκήσουν κάποια πίεση, ώστε να αντιληφθούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί κάποιο άγραφο χαρτί που ερμηνεύεται κατά το δοκούν, αλλά είναι μια διμερής συμφωνία με συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Είναι απορίας άξιο και παρατηρείται το εξής οξύμωρο: Στα Σκόπια η κυβέρνηση Ζάεφ, που υπέγραψε τη συμφωνία, να μην την τηρεί και στην Ελλάδα η Ν.Δ., που είχε εκφράσει την αντίθεσή της, να ζητάει την εφαρμογή της.


«Στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», σημείωσε χαρακτηριστικά «σπάζοντας» ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία».

Το πάγωμα της ψήφισης έφερε ανακούφιση στους βουλευτές στην Α’ και τη Β’ Θεσσαλονίκης που επιχειρούσαν εδώ και καιρό να στείλουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούν να περάσουν από τη Βουλή, οι διμερείς συμφωνίες. Το «πάγωμα» των μνημονίων συνεργασίας ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που απορροφά εσωτερικούς κραδασμούς που ήταν βέβαιο πως θα δημιουργηθούν από την ψήφισή τους. Αφενός ο πρωθυπουργός αποφεύγει τον ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ, που απειλούσε με αποχώρηση από τη Βουλή με πρόσχημα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή η Εθνική Αντιπροσωπεία λειτουργεί με κανόνες COVID-19 και ισχύει η επιστολική ψήφος, την οποία δεν αποδέχεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δημιουργηθείσα κατάσταση ευνοεί και τους δύο πολιτικούς. Από τη μία ο Ζάεφ κωλυσιεργεί, λόγω εσωτερικών προβλημάτων, να υλοποιήσει τις συμφωνίες που έχει ήδη ψηφίσει, αφετέρου ο πρωθυπουργός αποφεύγει την εσωκομματική εσωστρέφεια, καθώς είναι βέβαιο ότι τα μνημόνια θα καταψήφιζε ο Αντώνης Σαμαράς και το πιθανότερο ότι θα ήταν απών ο Κώστας Καραμανλής.

Ενόψει της απλής αναλογικής, είναι σίγουρο, ότι στη ΝΔ και ειδικά οι βουλευτές της Βορείου Ελλάδος, δεν θέλουν να δουν τον Κυριάκο Βελόπουλο, να ανακτά δυναμική και να υφαρπάζει τις ψήφους εντός της εκλογικής τους περιφέρειας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις λίγους μήνες μετά τις Πρέσπες και ενώ η Ν.Δ. κατέγραψε πανελλαδικά ποσοστό πέριξ του 40%, στη συμπρωτεύουσα δεν ξεπέρασε το 35%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μη χάνει καθόλου από το ποσοστό που είχε σημειώσει.

Τα Σκόπια ως FFM (Football Federation of Macedonia) στο EURO

Όχι της ΕΕ στα Σκόπια για την αναγραφή της εθνικότητας στις ταυτότητες