Ιστορίες Αποτρίχωσης – Beauty and fashion for all – Επιμέλεια Ανδρονίκη Καραπαναγιώτου

Ποιος είναι αυτός που ξεκίνησε την γυναικεία αποτρίχωση;

Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν πως οι Αιγύπτιοι ήταν ξυρισμένοι πάντα. Και τα δύο φύλλα ξυρίζονταν εντελώς και φορούσαν περούκες. Η πρακτική της αποτρίχωσης δεν περιοριζόταν μόνο στο πρόσωπο και στα κεφάλια. Οι Αιγύπτιες χρησιμοποιούσαν κερί για τα πόδια τους. Χρησιμοποιούσαν επίσης αποτριχωτικά φτιαγμένα από άμυλο, αρσενικό και ασβέστη. Αυτό το πάθος για την αποτρίχωση σχετίζονταν και με θέματα υγιεινής, καθώς το ζεστό ανατολίτικο κλίμα βοηθούσε τα μικρόβια και τις αρρώστιες να πολλαπλασιάζονται και η αποτρίχωση σε όλο το σώμα ήταν μια μέθοδος προληπτική ενάντια στις μολύνσεις.

Το… κακό συνεχίζεται και στην εποχή της παρθένου βασίλισσας, Ελισάβετ Α’, η οποία είχε τη συνήθεια να ξυρίζει τα φρύδια της και τις φύτρες κοντά στη γραμμή των μαλλιών της, προκειμένου να δείχνει μεγαλύτερο και επιβλητικότερο το πρόσωπό της.

Με την πάροδο των χρόνων αυτή η συνήθεια… επεκτάθηκε και σε άλλα σημεία του γυναικείου σώματος, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε κυκλοφόρησε στην αγορά και το πρώτο ξυραφάκι για γυναίκες. Το 1915 είναι και η πρώτη χρόνια που η έκδοση του “Harper’s Bazaar” αναφέρεται με άρθρο της στην “αναγκαιότητα της ξυρισμένης μασχάλης”, που φυσικά πρόκειται για μια αναγκαιότητα που αφορά τις γυναίκες αποκλειστικά!

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές οι γυναίκες στην αρχαία Περσία προκειμένου να απαλλαχθούν από την τριχοφυΐα, χρησιμοποιούσαν τη χαλάουα. Στην ουσία πρόκειται για ένα μείγμα από ζάχαρη, λεμόνι και νερό.
Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αυτή έχει επανέλθει.
Που οφείλεται όμως η επιστροφή της χαλάουα ως μέθοδος αποτρίχωσης; Πρώτον, η χαλάουα αποτελείται από φυσικά υλικά κι έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργιών (έλλειψη χημικών ουσιών) ή ερεθισμού σε ευαίσθητο δέρμα. Δεύτερον, η ζάχαρη δεν επιτρέπει τη γέννηση ή ανάπτυξη βακτηρίων καθιστώντας έτσι τη χαλάουα μια υγιεινή λύση αποτρίχωσης.

Άλλες μέθοδοι αποτρίχωσης που μπορούν να γίνουν στο σπίτι.

Ξύρισμα.
Το ξύρισμα είναι μια διαδικασία που γίνεται με το ξυράφι, κόβοντας την τρίχα στην επιφάνεια του δέρματος. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και είναι η πιο γρήγορη μέθοδος. Αρνητικά: Μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά τις τρίχες, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Οι τρίχες ξαναβγαίνουν πιο γρήγορα και πιο σκληρές από ότι πριν.

Κερί.
Απλώνετε λιωμένο κερί στην περιοχή που θέλετε να αποτριχώσετε και με τη βοήθεια πανιού ή ειδικών χάρτινων λωρίδων που τοποθετείτε πάνω στο κερί, τραβάτε και απομακρύνετε. Με το κερί, η επανάκτηση της τρίχας είναι πιο αργή γιατί η αποτρίχωση γίνεται από τη ρίζα και όχι με κόψιμο.
Αρνητικά: Η μέθοδος με το κερί είναι γνωστό ότι είναι επώδυνη, οπότε εξαρτάται από την αντοχή του καθενός.

Αποτριχωτική μηχανή.
Πρόκειται για ένα μηχάνημα με κεφαλή το οποίο διαθέτει περιστρεφόμενες τσιμπίδες. Καθώς το μηχάνημα μετακινείται κατά μήκος της επιφάνειας του δέρματος, αφαιρεί τις τρίχες στην πορεία. Ιδανική για όλα τα σημεία του σώματος – πόδια, μασχάλες, χέρια, περιοχή μπικίνι και πρόσωπο.
Αρνητικά: πρέπει να υπάρχει ένα έστω και μικρό μήκος τρίχας για να μπορέσει να την πιάσει το μηχάνημα.

Αποτριχωτικές κρέμες.
Διαλύουν την τρίχα χημικά στην επιφάνεια του δέρματος. Μόλις απλωθεί, η κρέμα αφήνεται πάνω στο δέρμα έως και 10 λεπτά και έπειτα αφαιρείται τρίβοντας απαλά πάνω στις τρίχες.
Αρνητικά: Συνήθως, τα προϊόντα έχουν δυσάρεστη μυρωδιά. Επίσης μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό.