86η ΔΕΘ-Αποτίμηση και συμπεράσματα-Οι υποσχέσεις των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων-Οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας – Του Θανάση Μανουσάκη

Με μηνύματα αισιοδοξίας και δυναμικής επανεκκίνησης τερμάτισε την φετινή της λειτουργία η 86η ΔΕΘ ( Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ), με κύρια χαρακτηριστικά τον σημαντικό αριθμό εκθετών, κρατικών και ιδιωτικών φορέων, τον υψηλό αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις υποσχέσεις των αρχηγών των δυο μεγαλύτερων κομμάτων με έντονο προεκλογικό ”άρωμα ” εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν τέλη άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού 2023.
Ειδικότερα η φετινή ΔΕΘ υποδέχθηκε πάνω από 200.000 επισκέπτες από τις 10-18 Σεπτεμβρίου, με τον αριθμό τους να εμφανίζεται σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την περσινή διοργάνωση, αφού 212.363 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες της .
Σημαντικός ήταν και ο αριθμός των εκθετών, με ιδιαίτερη αναβαθμισμένη παρουσία σε σχέση με την περσινή ΔΕΘ να προσεγγίζει τους 1.500, με τις διεθνείς και κρατικές συμμετοχές να ανέρχονται στις 19, συμπεριλαμβανομένης και της τιμώμενης χώρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με ξεχωριστή παρουσία 46 Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα .

Εξίσου σημαντικό τμήμα της φετινής ΔΕΘ, υπήρξε και το ιστορικό μέρος αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή με δυο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, στο περίπτερο 6 και στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως συνέχεια της περσινής επιτυχημένης ιστορικής παρουσίασης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Σε ότι αφορά το πολιτικό μέρος της 86ης ΔΕΘ, ιδιαίτερα συζητήθηκαν με αφορμή την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια που προκαλεί, αλλά και με ορίζοντα τις επερχόμενες εκλογές του 2023 οι υποσχέσεις για την στήριξη των πολιτών από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες.
Στα σενάρια αυτά, που από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διακινούνται ως ” προοδευτική κυβέρνηση ΄΄ την επόμενη ημέρα των εκλογών, προκάλεσαν την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριακό Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να μιλά για «πολιτική τερατογέννηση» και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι «τερατογέννηση» είναι η παραμονή της Ν.Δ. στην εξουσία μετά τις εκλογές.

Ωστόσο από την πλευρά τους, οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης ( Νίκος Ανδρουλάκης Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουτσούμπας ΚΚΕ, Γιάνης Βαρουφάκης ΜΕ.ΡΑ 25) που αναφέρονται από τον Αλέξη Τσίπρα ως εταίροι της «προοδευτικής κυβέρνησης» με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, κατά την παρουσία τους στην 86η ΔΕΘ, είτε απορρίπτουν, είτε εμφανίζονται επιφυλακτικοί ( ιδιαίτερα ο γραμματέας του ΜΕ.ΡΑ 25), ενώ και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (δεν υπήρξε παρουσία και κατά την φετινή ΔΕΘ) έχει ήδη απορρίψει όπως και το σημερινό κυβερνών κόμμα, το οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Ν.Δ., με το δεδομένο ότι λόγω του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, που ψήφισε το 2016 η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ είναι εξαιρετικά αμφίβολο το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Αντιπαράθεση ιδιαίτερα ανάμεσα στους αρχηγούς των δυο μεγαλύτερων κομμάτων υπήρξε και για το θέμα της κοστολόγησης των οικονομικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν στην φετινή 86η ΔΕΘ, με την κυβέρνηση υπερασπιζόμενη τις δικές της εξαγγελίες, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου να μιλά για νέο μνημόνιο και να κοστολογεί τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στα 23 δισ. ευρώ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι το πρόγραμμα της είναι απολύτως κοστολογημένο και αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ και τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι οι «εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη χρηματοδοτούν την αισχροκέρδεια , ενώ εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια ΄΄.
Να σημειωθεί ότι στην φετινή ΔΕΘ υπήρχε αναφορά και στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης (μετρό, γήπεδα ΠΑΟΚ & ΑΡΗ, εξωτερική περιφερειακή, ανάπλαση λιμένα ) με αντιπαράθεση των δυο μεγάλων κομμάτων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το μετρό με αφορμή και την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό μέτρο Βενιζέλου με αλληλοκατηγορίες για καθυστέρηση του έργου.
Θετικό ωστόσο κατά την προσωπική άποψη του γράφοντος, όπως διαπίστωσε κατά την επίσκεψη του στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ, ήταν η σημαντική παρουσία επιχειρήσεων αλλά και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως τα πανεπιστήμια, ιδιαίτερα από την Θεσσαλονίκη, την Βόρεια Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρα, που δίνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην δύσκολη εποχή για την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του ρωσοουκρανικού πολέμου.
Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη 87η ΔΕΘ του 2023, θα είναι καλύτερη σε οικονομικό επίπεδο από την φετινή και χωρίς άγονες και στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις.