21ος αιώνας και η αλήθεια για την κοινωνία μας – Άρθρο του Αντώνη Κρυζαλιώτη

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες έχει διατρέξει μια αξιοθαύμαστη πορεία εξελισσόμενη σε πολλούς τομείς· σίγουρα, πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση.

Η γυναίκα, τουλάχιστον στο Δημόσιο, μοιράζεται τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα· στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Θέλουμε να λέμε ότι η κοινωνία μας δεν είναι πατριαρχική, πόσο μάλλον φαλλοκρατική!

Και, ασφαλώς, δεν είναι.

Θα έπρεπε, εντούτοις, να αδρανήσουν και τα τελευταία αντανακλαστικά που θα θύμιζαν, έστω και λίγο, τέτοια κατάσταση.

Η περίπτωση, όμως, του άγριου φονικού στην Αλόννησο μας φέρνει στο νου κάτι τέτοιο. Αλήθεια, γιατί ο, καθ’ ομολογία του, φονιάς, αποκαλείται μονίμως «πιλότος»; Στέρησε ή δεν στέρησε τη ζωή της συζύγου του; Άρα είναι ή δεν είναι συζυγοκτόνος;

Προς τι λοιπόν, η χρήση του όρου «πιλότος», που όλοι γνωρίζουμε ότι ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία;

Εάν δεν ήταν η φονευθείσα γόνος αλλοδαπών θα χαρακτηριζόταν έτσι ο φονιάς της; Γιατί απλώς «πιλότος» αυτός που φαίνεται ότι τη θεωρούσε ιδιοκτησία του; Δεν θα έπρεπε όλοι αυτοί που «παίζουν το θέμα» στα κανάλια μέχρι αηδίας να θίξουν τις προεκτάσεις κοινωνικές και ψυχολογικές τέτοιου είδους απόψεων στις σχέσεις των δύο φύλων;

Πόσο μπορεί μια κοινωνία να πάει μπροστά όταν δεν έχει την τόλμη να έρθει αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα; Δεν είναι ζήτημα κομματικής τοποθέτησης· είναι ζήτημα πολιτικό. Είναι, δηλαδή, ζήτημα που αφορά το σώμα ΟΛΩΝ των πολιτών. Δεν χωράει αριστερή ή δεξιά σπέκουλα. Ωριμότητα χρειάζεται και παιδεία· παιδεία ισότητας, αλλά και ισότητα ευκαιριών. Ιδιαίτερα στην εποχή της καραντίνας είναι φανερό ότι πολλά ζευγάρια χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς. Αλλά και χωρίς καραντίνα αυτά που υπάρχουν σήμερα είναι απλώς «επί Χάρτου»· ουσιαστικά, ούτε για την πανδημία υπάρχουν (αρκετοί) γιατροί, πολύ περισσότερο δε ψυχολόγοι.

Για μια κοινωνία, λοιπόν, ίση, μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και ίσης αντιμετώπισης πρέπει να απαιτήσουμε οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης να σεβαστούν αυτή την επιθυμία. Θα το κάνουν; Μάλλον όχι! Γι’ αυτό και πρέπει να ενώσουμε τους δημοκρατικούς μας ορίζοντες για να το πετύχουμε αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Επανομή: Αναβολή της κηδείας της 14χρονης λόγω νεκροψίας-νεκροτομής για το “ιατρικό λάθος” (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπαξιωματικός ναυαγοσώστης σώζει ηλικιωμένο στο ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα (ΦΩΤΟ)