Η ιστορία του Μόντι

Απόψεις Η δική σου ιστορία Κυρίως θέματα

Ο πατέρας μου συνήθιζε να μου λέει ιστορίες με τον Χότζα. Μια μέρα μου είπε αυτή με τον Νασρεντίν που ήταν λαθρέμπορος. Κάθε μέρα περνούσε τα σύνορα της χώρας του με τον γάιδαρό του φορτωμένο με δύο κοφίνια γεμάτα με άχυρα. Οι τελωνειακοί φρουροί στα σύνορα τον έψαχναν συνεχώς, εξέταζαν εξονυχιστικά τα άχυρα αλλά δεν έβρισκαν τίποτα παράνομο. Μετά από καιρό πήγε να ζήσει σε άλλη χώρα. Εκεί τον συνάντησε ένας από τους αξιωματικούς του τελωνείου που τον έψαχναν και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που έκανε λαθρεμπόριο. Κι ο Νασρεντίν του απάντησε «Οι γάιδαροι»!
Κάπως έτσι θα εξελισσόταν και η «καριέρα» του Μόντι, αν δεν συνέβαινε το αναπάντεχο. Ήρθε από την Αλβανία πάμφτωχος και όλοι έβλεπαν να πλουτίζει συνεχώς χωρίς να καταλαβαίνουν τι δουλειά κάνει. Είναι αδύνατος και πολύ γυμνασμένος, συνέχεια βρίσκεται σε εγρήγορση, δεν πίνει ποτέ για να έχει καθαρό μυαλό και μιλάει ελάχιστα. Αγόρασε ένα πολυτελές αυτοκίνητο και ήταν έτοιμος να γυρίσει πίσω στην Αλβανία, να χτίσει ένα σπίτι και να βοηθήσει την οικογένειά του. Όμως δεν πρόλαβε γιατί τον συνέλαβε η αστυνομία.
Ο Μόντι είχε εξελιχθεί σε έναν άριστο διαρρήκτη. Είχε ανοίξει πολλά σπίτια σε όλη την Ελλάδα, έπαιρνε χρήματα και χρυσαφικά αλλά ποτέ δεν τον έπιασαν. Αυτή ήταν η τελευταία διάρρηξη που θα έκανε σε ένα πολυτελές σπίτι, όπως συνήθιζε, και μετά θα γύριζε στη χώρα του. Όταν όμως προσπάθησε να διαφύγει σε ένα λόφο που ήταν κοντά στο σπίτι, του επιτέθηκε αγριογούρουνο. Οι αστυνομικοί τον βρήκαν τραυματισμένο μέσα στο δάσος και έτσι άδοξα έληξε η «καριέρα» του…σε αντίθεση με τον Νασρεντίν.

Χαρά Ζήκα
(Μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Χαρά Ζήκα και να στέλνετε τη δική σας ιστορία που θα γίνει άρθρο στο e-mail: xarazika@gmail.com)