Τουρκία, ο προκλητικός γείτονας εξ Ανατολών που τεντώνει το σχοινί – Σκέψεις και προβληματισμοί για τις τελευταίες εξελίξεις

του Θανάση Μανουσάκη

Συνεχίζεται αμείωτη η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ευθύνη και επιλογή του γείτονα εξ Ανατολών , που αποτυπώνονται είτε σε προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ – Ταγίπ – Ερντογάν και αξιωματούχων της κυβέρνησης του , όπως του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, αλλά και με προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες , όπως την Τρίτη 25 Αυγούστου με την εξίσου προκλητική ενέργεια τουρκικής ακταιωρού να θαμπώσει τα φώτα ” Super Puma ” του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού , κατά την επιχείρηση διάσωσης 96 παράνομων μεταναστών.
Παράλληλα συνεχίστηκαν και οι προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στους Ανθρωποφάγους στα 21.000 και 12.000 πόδια , στα νησιά Παναγιάς και Οινούσες στα 25.000 πόδια , από τουρκικά F-16 , με την ελληνική πολεμική αεροπορία όπως κάθε φόρα να αναγνωρίζει και να αναχαιτίζει με αντίστοιχα μαχητικά της αεροσκάφη , σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική , όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΓΕΕΘΑ .
Σε διπλωματικό επίπεδο την ίδια ημέρα αξιοσημείωτη υπήρξε η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γένς Στολτμπέργκ κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής των υπουργών Άμυνας τη Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο, που τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση των εντάσεων και διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία , που όπως ανέφερε αποτελούν δύο σημαντικούς συμμάχους της Ατλαντικής Συμμαχίας για πολλά χρόνια.
Στο ίδιο διπλωματικό πλαίσιο , των δημοσίων , εξίσου αξιοσημείωτη είναι και η τοποθέτηση της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί που σε ανάρτηση της στο Twitter , προειδοποιώντας την Τουρκία υποστήριξε πως η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να αποτελέσει ” πεδίο παιγνίων για εθνικές φιλοδοξίες.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο, διαμήνυσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτεμπεργκ ότι η ΄΄ πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι επιζήμια για την χώρα μας, αλλά και για την συνοχή της Συμμαχίας και δεν είναι απόδεκτή ”.
Πάντως το κλίμα ανάμεσα στις σχέσεις των δυο χωρών και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο , θερμάνθηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες με ευθύνη και επιλογή της Τουρκίας, αφού πέρα από την παράταση της παράνομης NAVTEX στα ελληνικά και στα κυπριακά χωρικά ύδατα έως την Πέμπτη 27 Αυγούστου , δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ-Ταγίπ – Ερντογάν την Τετάρτη 26 Αυγούστου κατά την 949η επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ και τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλέτ Τσαβούσογλου την Τρίτη 25 Αυγούστου μετά την συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικοι Μάας , για συνέπειες σε στρατιωτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο αν η Ελλάδα συνεχίζει να εμποδίζει την Τουρκία να ασκήσει τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο , ανέβασαν ακόμα περισσότερο την ένταση , αντί να την εξομαλύνουν.
Η κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο συνεχίστηκε , με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ , ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη το συνέδριο του Ρεπουπλικανικού κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι η αποσταθεροποιητική τακτική της Τουρκίας δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο , βάζοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν την συνοχή του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Σε πολιτικό και ιδιαίτερο κοινοβουλευτικό επίπεδο , κυρώθηκαν από την Βουλή οι συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία και την Αίγυπτο , όπου την Ελληνο-Ιταλική συμφωνία ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής και καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜΕ.ΡΑ 25, ενώ την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ψήφισαν χωρίς το άρθρο 1 για το οποίο κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Αυγούστου ο ΣΥΡΙΖΑ , Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής , το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε παρών ενώ επίσης καταψήφισαν και την συγκεκριμένη συμφωνία ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ. 25 .
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας λίγο πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση πέρα από τον Ιόνιο αφού όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 έως τα 12 μίλια προς δυσμάς , η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο επέκτασης και σε περιοχές που αφορούν την συμφωνία με την Αίγυπτο.
Με βάση όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο , με την Τουρκία να επιβεβαιώνει την κατηγορία της χώρας που δικαιολογημένα τις έχει απευθύνει την κατηγορία η Ελλάδα ότι υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή και θέτει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη , η χώρα μας καλείται να συνεχίσει τον σταθερό δρόμο καταγγελίας των προκλήσεων της γειτονικής χώρας στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο και της ετοιμότητας σε επιχειρησιακό – στρατιωτικό επίπεδο.
Έτσι η σημερινή κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ειδικότερα οι υπεύθυνες θεσμικά και κατ όνομα κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις , πρέπει σε ένα όσο το δυνατόν αρραγές εθνικό μέτωπο να δώσουν μια αποφασιστική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις και ειδικότερα αν η ένταση φτάσει σε επικίνδυνη για την ειρήνη επίπεδο με την γειτονική χώρα, γιατί όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον, όσοι δεν σταθούν κατώτεροι των περιστάσεων θα κριθούν πολύ αυστηρά, για αυτό ας ελπίσουμε ότι τελικά θα σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους.