Τουρκία και προκλήσεις έννοιες ταυτόσημες – Σκέψεις και προβληματισμοί για τις τελευταίες εξελίξεις

Βαρώσια

Πάντα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εξακολουθούν να βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο , με αφορμή ακόμη μια προκλητική ενέργεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ – Ταγίπ – Ερντογάν, που μετά την συνάντηση του την Τρίτη 6 Οκτωβρίου με τον εκλεκτό του για την πρωθυπουργία Ερσίν Τατάρ στις επικείμενες εκλογές του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη από τον Ιούλιο του 1974 Κύπρο , ανακοίνωσε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

Η απόφαση αυτή του Τούρκου προέδρου υλοποιήθηκε χθες Πέμπτη 8 Οκτωβρίου με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων , προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να δηλώνει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πως πρόκειται για άλλη μια ” προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΄΄ .

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης με τον εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο να τονίζει ΄΄ ότι η Λευκωσία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες εξελίξεις , τονίζοντας ότι ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αντιδράσεις σε αυτή την νέα τουρκική προκλητική ενέργεια υπήρξαν και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης , με τον ύπατο επίτροπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου , σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή της Τουρκίας, ΄΄δεν βοηθά, θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το έργο να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους στην Ανατολική Μεσόγειο ,΄΄.
Από την πλευρά του και ο Μάνφρεντ Βέμπερ εκφράζοντας ως επικεφαλής την άποψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος , κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να επιστρέψει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους, υπό την διοίκηση του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ σήμερα Παρασκευή 9 Οκτωβρίου πρόκειται να ξεκινήσουν οι κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ , το οποίο θα εξετάσει το αίτημα της Κυπριακής κυβέρνησης βάση του άρθρου 35 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για αντιμετώπιση του ανοίγματος από την Τουρκία του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα δρομολογήσει εξελίξεις.

Ωστόσο το ήδη τεταμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δυναμιτίζει εν όψει και των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας μια ακόμα προκλητική δήλωση του Τούρκου πρόεδρου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην καταριανή εφημερίδα ΄΄ The Peninsoula ΄΄ , με τον Ρετζέπ – Ταγίπ – Ερντογάν να τονίζει ότι ΄΄ η Τουρκία δεν θα κάνει πότε πίσω σε Αιγαίο και την Μεσόγειο ΄΄, κατηγορώντας την Ελλάδα για μια ακόμη μια φορά, ότι προκαλεί ένταση στη περιοχή με τις μονομερείς της ενέργειες και προσθέτοντας ότι ΄΄ όσοι είδαν την αποφασιστικότητα μας στην Ανατολική Μεσόγειο , έχουν καταλάβει ότι με εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσουμε.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στην Γαλλία , εξαιτίας της στήριξης του Εμμανουέλ Μακρόν σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι ΄΄ η Γαλλία με την γνωστή αποικιοκρατία της, κρύβεται πίσω από την στάση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων΄΄ .

Με βάση όλα τα παραπάνω η Ελλάδα καλείται και ειδικότερα η κυβέρνησή της , όπως και ο πολιτικός κόσμος στην κοινοβουλευτική του μορφή, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην υποχωρήσει στις τουρκικές προκλήσεις και κυρίως στις απειλές του τούρκου προέδρου. Και βέβαια εννοείτε ότι δεν πρέπει να παραχωρήσει τα αυτονόητα εθνικά δικαία και την κυριαρχία της πατρίδας μας.

Οι επόμενες ημέρες και μήνες θα είναι κρίσιμες όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ας ελπίσουμε ειδικά ότι οι Έλληνες κυβερνώντες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, για ένα ασφαλές παρόν και κυρίως μέλλον της χώρας μας.