Τι δεν πρέπει να αφήσετε μέσα στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι ! – Beauty and fashion for all – Επιμέλεια Ανδρονίκη Καραπαναγιώτου

Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου παρκαρισμένου στον ήλιο, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 25 βαθμοί Κελσίου, μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 75 βαθμούς. Κι αφού υποθέσουμε ότι δεν χρειάζεται να επισημάνουμε πως οτιδήποτε ζωντανό δεν… μένει ζωντανό υπό αυτές τις συνθήκες, ιδού τα αντικείμενα που επίσης θα πάθουν ζημιά, και άρα δεν πρέπει ποτέ να μένουν μέσα στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι.

ΠΟΤΕ το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο

Κάθε καλοκαίρι κάποια παιδιά πεθαίνουν, επειδή μένουν μόνα τους σε αυτοκίνητα «θερμοκήπια». Περισσότερα από 600 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει με αυτόν τον τρόπο από το 1990.
Δεν υπάρχει ασφαλές χρονικό διάστημα για να μείνουν τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ζημιά από ότι οι ενήλικες, επειδή το σώμα τους παράγει περισσότερη θερμότητα σε σχέση με το μέγεθός τους και η ικανότητα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους μέσω του ιδρώτα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο στους ενήλικες.

Κατοικίδια: Για τους ίδιους λόγους με τα παιδιά δεν αφήνουμε ποτέ το κατοικίδιο μας στο αυτοκίνητο. Είναι εγκληματικό!
Το ζωάκι μας ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεθάνει από θερμοπληξία.

Μπουκάλια με νερό: Ή αφήστε τα, δεν θα προκαλέσουν καμιά ζημιά, απλά θυμηθείτε να μην πιείτε το νερό που περιέχουν μετά –τα χημικά της πλαστικής συσκευασίας θα έχουν σίγουρα περάσει στο νερό που περιέχει.

Αναψυκτικά: Αν θες να δροσιστείς με ένα παγωμένο αναψυκτικό, καλό θα είναι να το πιεις γρήγορα και να ανακυκλώσεις την συσκευασία. Αν το αγοράσεις και το ξεχάσεις μέσα στο αμάξι υπάρχει η περίπτωση η υψηλή θερμοκρασία μαζί με κάποια συστατικά του αναψυκτικού σε κουτάκι να προκαλέσουν μία μικρή έκρηξη. Η έκρηξη αυτή θα γεμίσει όλο το αυτοκίνητο με το αναψυκτικό το οποίο μετά θα κολλάει.

Αναπτήρες: Είναι πολύ πιθανό να σκάσουν, όχι μόνο όταν πάτε να τους ανάψετε, βάζοντας φωτιά στο χέρι σας, αλλά και (σπανιότερα) από μόνοι τους, προκαλώντας ζημιές στο αυτοκίνητο.

Καλλυντικά: Θα λιώσουν. Και, ακόμα και αν μετά τα βάλετε στο ψυγείο και επανέλθουν, η σύστασή τους θα έχει αλλάξει –το κραγιόν θα έχει πιθανώς διαφορετικό χρώμα…. Και οι κρέμες θα έχουν αλλοιωθεί!

Γυαλιά: Οι πλαστικοί σκελετοί καταστρέφονται, και οι φακοί των γυαλιών καμπυλώνουν αν εκτεθούν για πολύ ώρα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Φάρμακα: Το σίγουρο είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο αυτοκίνητο θα αλλοιώσουν τη σύσταση των φαρμάκων και … Το λιγότερο που θα πάθετε, είναι να μη δράσουν όταν τα χρειαστείτε.