Συνέντευξη της ποιήτριας, κας. Χριστίνας Αποστολίδου, στην Ανθούσα Κορτσίνογλου

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Κυρία Αποστολίδου, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για την έμπνευση της Ποιητικής σας Συλλογής Στο Θαλασσί Φθινόπωρο. Πού βρίσκεται η “αφετηρία” αυτής της Ποιητικής Συλλογής και σε ποια “φθινοπωρινά” μονοπάτια υπόσχεται να ταξιδέψει τον απαιτητικό αναγνώστη;

Χριστίνα Αποστολίδου: Η πρώτη μου επίσημα Ποιητική Συλλογή εκδόθηκε το 2019 με τίτλο ¨Στο θαλασσί φθινόπωρο¨ και περιέχει αποσπάσματα, από το σύνολο των μέχρι τη στιγμή της έκδοσης, ποιημάτων μου. Είναι ποιήματα που γράφτηκαν σε ένα μεγάλο εύρος χρόνου και έγινε μια επιλογή, για να υπάρχει ενότητα και συνοχή.  Θα ήθελα, διαβάζοντάς την ο αναγνώστης να φτάσει στο τέλος και να πει ότι κάτι καλό ξεχώρισε και αποκόμισε από αυτήν. Τα φθινοπωρινά μονοπάτια, στα οποία ταξιδεύει ο αναγνώστης, είναι και ποτάμια της ανθρώπινης ενέργειας και δράσης.  Είναι η αποδοχή και παραδοχή ότι ο δρόμος στη ζωή δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά ότι είναι ένας δρόμος με μεγάλες εναλλαγές χαράς και δυσκολιών.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Στην ποίησή σας ο έρωτας εμπλέκεται σ΄ ένα παιχνίδι φυγής και μοναξιάς. Υπάρχει, ωστόσο, και η εγκαρτέρηση. Για εσάς, ποιος είναι ο φτερωτός θεός Έρωτας;

Χριστίνα Αποστολίδου: Κατά τη γνώμη μου, ο φτερωτός έρωτας άλλοτε θεοποιείται και άλλοτε εκμηδενίζεται στις ζωές των ανθρώπων.  Φέρνει ανατροπές και επιδρά σε όλο το σύμπαν τους. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής και παράλληλα παίζει τα δικά του παιχνίδια μέσα σε αυτήν.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Μιλήστε μας για τα συναισθήματα, τα οποία “ξυπνάει” η ποίησή σας, και ίσως να έχουμε λησμονήσει να τα φανερώνουμε στον άλλον.

Χριστίνα Αποστολίδου: Τα συναισθήματα που θα ήθελα να ξυπνάει η ποίησή μου είναι η επιθυμία για ποιότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.  Όπως οι περισσότερες Τέχνες  έτσι και η Ποίηση έχει  τα δικά της ¨εργαλεία¨ και μπορεί να μας προχωρήσει μπροστά, να  μας διδάξει. Ενδεχομένως να μας οδηγήσει, ωθήσει μέσα από την αφοσιωμένη ανάγνωση και στη συγγραφή κάτι καινούργιου και δημιουργικού.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Κυρία Αποστολίδου, η Ποίησή σας κοιτάει κατάματα τον έρωτα και εκδηλώνεται απερίφραστα. Τι συμβαίνει όταν το πρόσωπο που ποθούμε δεν εισπράττει τη δική μας συγκίνηση; 

Χριστίνα Αποστολίδου: Λέγεται ότι  ο σκοπός των Τεχνών είναι να συγκινήσουν τον δέκτη που τις μελετάει και σίγουρα υπάρχει συναισθηματική φόρτιση διαβάζοντας λογοτεχνία και, συγκεκριμένα, Ποίηση και δικά μου ποιήματα.  Η συμβίωση δυο ατόμων προϋποθέτει και  έναν χαρακτήρα πρόθυμο για μερικούς  συμβιβασμούς. Σε περίπτωση που τα αισθήματά μας δε βρίσκουν ανταπόκριση σε κάποιον, προχωράμε παρακάτω με γνώμονα τη λογική, γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο για κάποιον να ζει μόνος του.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να γράφει κανείς Ποίηση στις μέρες μας;

Χριστίνα Αποστολίδου: Για τη συγγραφή Λογοτεχνίας απαραίτητο είναι το ταλέντο, εξίσου όμως σημαντική είναι και η καλλιέργεια του ταλέντου.  Η αγάπη για ανάγνωση είναι βασική συνισταμένη και, έπειτα, ή παράλληλα μπορεί να ακολουθήσει και η συγγραφή Ποίησης.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που γράφουν Ποίηση και ψάχνουν να βρουν το δρόμο τους στο χώρο της Λογοτεχνίας;

Χριστίνα Αποστολίδου: Τα παιδιά ή νέα άτομα μπορούν πέραν της ατομικής προσπάθειας, δηλαδή ανάγνωση και συγγραφή ποίησης, να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας με λογοτεχνικό χαρακτήρα. Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής είναι επίσης ωφέλιμα σε αυτήν τη διαδικασία.

 

Ανθούσα Κορτσίνογλου: Κυρία Αποστολίδου, αναφερθείτε στα μελλοντικά σας σχέδια πάνω στη συγγραφή.

Χριστίνα Αποστολίδου: Σίγουρα επιθυμώ να μη στερέψει η έμπνευσή μου, πέραν τούτου η ολοκλήρωση και έκδοση της επόμενης Συλλογής μου είναι ένας στόχος που έχω. Επίσης, θα ήθελα να διαβάζω περισσότερο Λογοτεχνία, γιατί είναι μια μορφή επικοινωνίας με τον συγγραφέα, τις ιδέες του, τις αξίες του.

 

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Χριστίνα Αποστολίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Λογιστική και Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως Διοικητικός Υπάλληλος στο Δημόσιο Τομέα. Η Λογοτεχνία αποτελεί για εκείνη έναν ιδιαίτερο χώρο δημιουργίας, επικοινωνίας και προσωπικής εξέλιξης.