Πανελλαδικές εξετάσεις: 7 συν 1 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε όταν “δίναμε”… – Mary’s Notes – Άρθρο της Μαίρης Λεριά

Πανελλαδικές εξετάσεις: 7 συν 1 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε όταν δίναμε... – Mary’s Notes – Άρθρο της Μαίρης Λεριά

Πανελλήνιες ή πανελλαδικές δεν έχει τελικά και τόση σημασία ως προς το άγχος που βιώνουν οι υποψήφιοι τις ημέρες των εξετάσεων. Η όποια διαφοροποίηση ίσως να αφορά στην επιλογή των μαθημάτων και στην προσωπική αξιολόγηση του εκάστοτε μαθητή ως προς την κατεύθυνση θετική ή θεωρητική που θα ακολουθήσει. Μια διαδικασία που επίσης έχει άγχος. Για κάποιους μαθητές. Αυτούς που δεν γνωρίζουν στην ηλικία των 15, 16 ετών, ούτε τι κατεύθυνση θέλουν να ακολουθήσουν και φυσικά ούτε τι θέλουν να σπουδάσουν.
Υπάρχουν και οι τυχεροί/άτυχοι. Είναι αυτοί οι μαθητές που γνωρίζουν τι επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν από την ηλικία των 10 ετών. Και το ακολουθούν με την πλήρη υποστήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Αυτό τους κατατάσσει στους τυχερούς. Άτυχοι εν μέρη θεωρούνται όταν αυτοί μεν γνωρίζουν τι θέλουν να σπουδάσουν από τα 10 τους, αλλά δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων με την μαμά η τον μπαμπά η και με τους δύο. Θέλεις εσύ να γίνεις ηθοποιός και να ακολουθήσεις τον χώρο της έβδομης τέχνης, θέλει ο μπαμπάς σου να ακολουθήσεις την οικογενειακή παράδοση και να σπουδάσεις νομική η ιατρική η να μεγαλουργήσεις στο οικογενειακό κρεοπωλείο. Πάντα θα υπάρχουν οι περιπτώσεις που για αλλού ξεκινάς και αλλού καταλήγεις. Αλλαγή σπουδών και επαγγελματικής πλεύσης κάπου εκεί στα 30 σου χρόνια. Που είναι μια χαρά ηλικία για restart και επαναπροσδιορισμό επαγγελματικού προσανατολισμού. Παρόλα αυτά το άγχος των υποψηφίων κατά την διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων έχει κοινά στοιχεία στους περισσότερους εφήβους κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Υπάρχει και αυτό το ποσοστό που ούτε αγχώνεται, ούτε στρεσάρεται. Οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει το θέμα «άγχος» των εξετάσεων Πανελλαδικών ή Πανελληνίων. Αν τα καταφέραμε ή όχι, αν χρεωθήκαμε επιτυχία ή αποτυχία αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Κοιτώντας πίσω στο χρόνο εύχομαι κάποιος να μου είχε μιλήσει
για κάποια πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζω και τα οποία αναγνώρισα αργότερα ως ενήλικας και ως επαγγελματίας.

Λοιπόν 7 συν 1 πράγματα στα οποία έχω καταλήξει με την σοφία και την εμπειρία τόσων χρόνων.

1. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Ούτε τα όμορφα, ούτε τα άσχημα, ούτε η χαλάρωση αλλά ούτε και το άγχος από το οποίο καταλαμβάνεσαι στην δεδομένη περίοδο. Θα περάσει και αυτό.

2. Δεν υπάρχει περίπτωση να γράψεις καλύτερα αν αγχωθείς ακόμη περισσότερο. Το πιο πιθανό είναι να γράψεις χειροτέρα.
Χαλάρωσε bro…

3. Η σχολική χρονιά δεν είναι μόνο οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είναι όλη η προσπάθεια που έκανες στους 9 αυτούς μήνες. Μια προσπάθεια που τις περισσότερες φορές ξεκινάει δυο χρόνια πριν από την Α’ Λυκείου με υποστηρικτική διδασκαλεία βλέπε δηλαδή φροντιστήρια. Μην κρίνεις λοιπόν τον εαυτό σου μόνο από την επίδοση σου τις ημέρες της εξεταστικής.

4. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις την ύλη που πρέπει σε δυο μερόνυχτα. Τα κενά στην εξεταστέα ύλη δεν καλύπτονται με θαύματα. Αυτό θα το δεις στην πράξη και στην καθημερινότητα της ενήλικης ζωής σου σε τομείς όπως οι σχέσεις αλλά και η επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Κάνε την προσπάθεια σου, βίωσε την εμπειρία και την επόμενη φορά προετοιμάσου καλύτερα.

5. Δεν εξαρτάται το μέλλον σου από αυτές τις εξετάσεις αλλά ούτε και η ζωή σου. Μην απολογείσαι για πιθανή αποτυχία και μην λειτουργείς ενοχικά απέναντι σε εσένα. Οι επιλογές είναι δικές σου και δεν αφορούν κανένα άλλο πάρα μονάχα εσένα. Δεν αφορούν ούτε τους γονείς σου. Πάντα θα έχεις την δυνατότητα για δεύτερη ευκαιρία.

6. Τον νου σου στην Ελληνίδα μάνα και στις διατροφικές της ανησυχίες. Η προσπάθεια της είναι να σε ταΐζει σωστά Για αυτήν πάντα θα είσαι το μικρό της κοριτσάκι. Το μικρούλι της αγοράκι. Δεν ανησυχεί τόσο για το αποτέλεσμα όσο για την δική σου συναισθηματική και σωματική κόπωση. Μαζί τις δίνετε αυτές τις εξετάσεις. Εξού και η χρησιμοποίηση Α’ πληθυντικού αριθμού από την ίδια. Εκμεταλλεύσου το και ζήτα ότι αγαπημένο φαγητό σου έχει λείψει. Θα σου το ετοιμάσει. Μάνα είναι μόνο μία. Ελληνίδα μάνα καμία άλλη.

7. Μην απογοητευτείς αν τελικά αυτή η επιλογή της κατεύθυνσης δεν ήταν αυτή που ήθελες και το συνειδητοποίησες τώρα. Είσαι μόνο 18. Its is okay να αλλάξεις γνώμη, κατεύθυνση επαγγελματική, να επαναπροσδιορίσεις τα θέλω σου και να ξαναπροσπαθήσεις…

Extra tip. Μην το παρακάνεις με τους καφέδες. Είναι από αυτές τις κακές συνήθειες που άπαξ και την υιοθετήσεις δεν επιστρέφεις σχεδόν ποτέ μα σχεδόν ποτέ στην προ-καφέ εποχή.
Να θυμάσαι ότι οι προσπάθειες και οι προσωπικοί αγώνες μας δυναμώνουν και μας οδηγούν σε επιτυχίες. Ακόμη και αν έχουν υπάρξει εμπόδια ή αποτυχίες κάποιες φορές θα πρέπει να κάνεις δυο βήματα πίσω, για να πάρεις φόρα και να τερματίσεις.
Καλή επιτυχία!