Mary’s Notes – Nέα χρονιά, Νέοι στόχοι !

Mary's Notes Απόψεις

Γράφει η Μαίρη Λεριά

Νέα χρονιά, Νέοι στόχοι. Η ιστορία λοιπόν αυτή με τη λίστα και τους νέους στόχους κάθε χρονιάς ξεκινάει από πολύ νωρίς. Από τότε που είμασταν μικρά παιδιά. Υποσυνείδητα κάποιες φορές και κάποιες άλλες συνειδητά . Θυμάμαι στην αρχή της εφηβείας. Με το άγχος των αλλαγών που δεν αντιλαμβάνεσαι και προσπαθείς να διαχειριστείς. Εσύ αλλά και οι υπόλοιποι γύρω σου. Στόχοι για να γίνω καλύτερη μαθήτρια, να έχω καλύτερους βαθμούς, να προσέχω την εμφάνιση μου (εφηβεία γαρ), να βγαίνω πιο συχνά τα σαββατοκύριακα σε κανένα φαστφουντάδικο ή σινεμά (τρελά γλέντια) και άλλα τέτοια. Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία.
Για εμένα λοιπόν η χρονιά ξεκινάει κάθε φορά στις 2 Ιανουαρίου. Παίρνω λοιπόν αγκαλιά το ημερολόγιο μου , αυτή τη φορά δώρο από την αγαπημένη μου φίλη Έλλη Γιαννοπούλου,(το λάτρεψα αγαπημένη μου , σε ευχαριστώ ) και αρχίζω τις σημειώσεις. Όλο αυτό το τελετουργικό μου φτιάχνει τη διάθεση. Ξεκινάω λοιπόν με διάθεση και στόχους. Ε!αυτούς τους στόχους θα μοιραστώ μαζί σου. Έτσι απλά και βιωματικά! Τώρα για να είμαι απόλυτα ειλικρινής οι στόχοι κάθε χρόνο επαναπροσδιορίζονται. Αλλάζουν, επαναλαμβάνονται, επαναπροσδιορίζονται και δέχονται προσθέσεις και αφαιρέσεις. Φυσιολογικό θα μου πεις.Το πραγματικά ανησυχητικό θα ήταν οι στόχοι να παραμένουν κάθε χρονιά οι ίδιοι. Αυτό που αλλάζει για μένα φέτος είναι το αντικείμενο. Το που εστιάζω. Φέτος αποφάσισα (Ναι! είμαι αποφασισμένη, Έχω να σου πω)να επικεντρωθώ σε εμένα. Στα θέλω μου. Σε μια πιο χαλαρή καθημερινότητα.

Ένας στόχος που θέλω να μοιραστώ μαζί σου και νομίζω ότι θα ταυτιστείς είναι αυτός ακριβώς. Βρες χρόνο για σένα. Ελεύθερο προσωπικό χρόνο. Για βόλτες,καφέδες,αγαπημένα βιβλία, ταινίες, φίλους, παιδιά, συντρόφους. Χρόνο ουσιαστικό. Χρόνο για εσένα και για ότι σε χαλαρώνει. Χωρίς ενοχές. Πότε ήταν η τελευταία φορά που χαλάρωσες ουσιαστικά χωρίς να αισθανθείς ενοχές ;

Στόχος νούμερο 2. Under control. Μαθαίνω να ελέγχω αντιδράσεις, συναισθήματα και νεύρα. Μαθαίνω να ελέγχω κακόβουλους ανθρώπους και σχόλια ή δράσεις που προσπαθούν να με εκνευρίζουν. Μαθαίνω να ακούω πολύ και να μιλάω λίγο. Ακούγεται εύκολο αλλά στην πράξη αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Ιδίως αν είσαι από τη φύση σου παρορμητική. Αν και ο συγκεκριμένος στόχος έχει μπει στη ετήσια λίστα μου τα τελευταία 3 χρόνια και έχει καθιερωθεί. Μεγαλώνοντας επικεντρώνεσαι κυρίως σε ότι αφορά την εσωτερική σου εξέλιξη. Αυτό που σε ενδιαφέρει δεν είναι πλέον μόνο η εξωτερική σου εμφάνιση αλλά και η ομορφιά που αισθάνεσαι στη ψυχή σου.

Στόχος νούμερο 3. Άγχος, στρες και ότι συνεπάγεται. Και όμως ναι! Καθημερινά αγχώνεσαι και στρεσάρεσαι για όλα αυτά που θα γίνουν στο μέλλον.Το κάνω και εγώ. Άγχος και στρες για όλα αυτά που υποθέτεις ότι μπορεί να συμβούν ή που φοβάσαι ότι μπορεί να συμβούν. Αποφάσισα λοιπόν να αποδεχτώ ότι δεν μπορείς να ελέγξεις όλα όσα θα συμβούν στο μέλλον. Μπορείς να αποτρέψεις ή να προλάβεις εν μέρη. Αλλά μέχρι ενός σημείου. Εστίασε στο σήμερα.

Στόχος νούμερο 4 . Άσε τις δικαιολογίες. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα σε απασχολεί. Ποτέ οι συνθήκες δεν θα είναι κατάλληλες. Απόκτησε επιτέλους τις συνήθειες που θέλεις. Το πρόγραμμα στο γυμναστήριο. Το καθημερινό διατροφολογικό πρόγραμμα που επιθυμείς. Απόκτησε το σώμα που ονειρεύεσαι. Όπως μεταφράζεται αυτό για σένα. Αδύνατο ή με καμπύλες, γυμνασμένο ή μυώδες ή πολύ απλά όπως σου αρέσει.

Στόχος νούμερο 5. Σταματά να σε απασχολεί η γνώμη των άλλων. Τι λένε. Τι πιστεύουν για σένα. Σταμάτα να είσαι ενοχικός και απενεχοποιήσου από κάθε είδους άνευ λόγου ενοχή.
Είμαι σίγουρη πως ο καθένας από εμάς έχει τη δική του ξεχωριστή, μοναδική, απλή ή σύνθετη λίστα για την αρχή της χρονιάς. Λίστες που μοιράζεσαι με τους κολλητούς σου ή λίστες που πολύ απλά ντρέπεσαι να ανακοινώσεις σε φίλους ή αγαπημένους. Οι λίστες είναι κυρίως για να υπάρχουν. Αλλά και για να γίνονται πράξη. Να μας τονώνουν και να μας φέρνουν σε επανεκκίνηση. Να μας θυμίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για όνειρα, στόχους και προσωπικές εξελίξεις !
Καλή χρονιά!