Κύπρος: Τι σημαίνει Ομοσπονδία Κρατών -Του Παναγιώτη Αναστόπουλου

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα αδιαίρετο Κράτος και σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχει κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί, συμπεριλαμβανομένου της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ). Όμως το βόρειο τμήμα της και συγκεκριμένα το 37% του νησιού βρίσκεται από το 1974, υπό τούρκικη κατοχή, η οποία προέκυψε ύστερα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι μία λύση για το Κυπριακό ζήτημα, είναι να δημιουργηθεί μία Ομοσπονδία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του βόρειου τμήματος του νησιού, το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων. Ο ορισμός της “ομοσπονδίας” είναι η ένωση δύο τουλάχιστον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ και ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ κρατών, ώστε να συνιστούν μία ενιαία κρατική υπόσταση με διεθνή προσωπικότητα, κοινό Σύνταγμα και εσωτερικό Δίκαιο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ΕΝΑ Κράτος αναγνωρισμένο από την Διεθνή Κοινότητα.

Άρα γεννάται το ερώτημα, με ποιο άλλο ανεξάρτητο και αναγνωρισμένο κράτος αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Κοινότητα, προσπαθούν κάποιοι και πιέζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να δημιουργήσει μία Ομοσπονδία μαζί του; Αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος, κυρίαρχο σε όλο το νησί και με δική του ΑΟΖ, συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο κράτος στο νησί της Κύπρου. Υπάρχει μόνο περιοχή του νησιού, η οποία βρίσκεται υπό κατοχή των τουρκικών δυνάμεων.

Μία άλλη άποψη που ακούγεται, είναι ότι κάποιοι επιθυμούν να αναγνωριστούν δύο Κράτη στο νησί της Κύπρου. Δηλαδή το σκεπτικό τους είναι, να αφαιρέσουν κυριαρχικά δικαιώματα από την Κυπριακή Δημοκρατία, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί της Κύπρου και να τα δώσουν σε κατοχικές δυνάμεις. Απόψεις που όσο και να προσπαθούν κάποιοι να περάσουν, αναιρούνται μόνο και μόνο από το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργούν δεδικασμένο για αναγνώριση εδαφών που βρίσκονται υπό κατοχή.

Η μόνη Ομοσπονδία που θα μπορούσε να δημιουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σαν ανεξάρτητο Κράτος, είναι με την Ελλάδα. Και τα δύο Κράτη έχουν κοινή ιστορία, κοινή γλώσσα, κοινά ήθη και έθιμα, κοινό Εθνικό Ύμνο και μέχρι το 1960, Ελλάδα και Κύπρος είχαν κοινή σημαία, την γαλανόλευκη.

Σαν στρατηγική κίνηση, η αναφορά για την δημιουργία μιας Ομοσπονδίας Ελλάδας – Κύπρου σίγουρα θα δημιουργούσε αμηχανία στη Διεθνή Κοινότητα, και η Τουρκία αν έθετε βέτο, θα έμπλεκε στα εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών κάτι που δεν έχει δικαίωμα να κάνει και σίγουρα δεν θα ήταν υπέρ της, αν στην παρούσα φάση, έμπλεκε σε διευθέτηση στα Διεθνή Δικαστήρια.

Σίγουρα δεν είναι απλά τα πράγματα, για δύο χώρες να ενωθούν σε μία. Ένα δημοψήφισμα όμως των πολιτών των δύο κρατών θα τάραζε τα νερά της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και η ανακοίνωση και μόνο της σκέψης, θα μας έδινε το δικαίωμα σε διπλωματικό επίπεδο, να μετρήσουμε τη διεθνή πολιτική γνώμη, σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Διερευνητικές επαφές: Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο -Του Παναγιώτη Αναστόπουλου

Ο ευρωπαϊκός χάρτης της Σεβίλλης – Tου Παναγιώτη Αναστόπουλου

Μπακογιάννη: Να πάμε στη Χάγη, αλλά μπορεί να χάσουμε και κάτι