Η ανομία στα Πανεπιστήμια – Άρθρο του Κωνσταντίνου Κωνσταντάρα

ΑΣΥΛΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας
konstantarask@yahoo.com
Πολιτικός Επιστημών,
συγγραφέας/ιστορικός ερευνητής,
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κρωπίας Αττικής.

Ολόκληρη η χώρα παρακολουθεί σχεδόν σοκαρισμένη την είδηση του άγριου τραμπουκισμού του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Δυστυχώς όμως απορώ πώς «πέσανε πολλοί από τα σύννεφα» από αυτήν την είδηση;

Όσοι έχουμε περάσει ως φοιτητές και ακαδημαϊκοί από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, έχουμε ζήσει σκηνές απείρου κάλους με συγκεκριμένες ομάδες που λυμαίνονται τους ιερούς αυτούς χώρους γνώσης, μάθησης, επιστήμης και δημοκρατίας. Αναίτιες καταλήψεις, αντιδημοκρατικές καταλήψεις (χωρίς δηλαδή να προηγηθεί γενική συνέλευση φοιτητών), τραμπουκισμοί, λεκτική και σωματική βία, ναρκωτικά, μαχαιρώματα κτλ, δυστυχώς είναι συνήθη φαινόμενα. Αιτία για όλα αυτά είναι μια «αιώνια» και κουραστική πλέον ιδεοληπτική συζήτηση, η οποία ακόμη δεν έχει καταλήξει εκεί που θα έπρεπε με ευθύνη τόσο του κράτους όσο και της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η βασική «αιώνια» δημόσια συζήτηση είναι το λεγόμενο «πανεπιστημιακό άσυλο ή άσυλο ελεύθερης διακίνησης ιδεών». Στην ουσία βέβαια είναι ένα άσυλο ανομίας και τίποτε άλλο γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους χωρίς τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Το πολίτευμα της χώρας μας είναι Προεδρευομένη κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας υπάρχει άσυλο ελεύθερης διακινήσεως ιδεών. Σε όλη την επικράτεια της χώρας ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να μιλήσει για τις πολιτικές, κοινωνικές ή οποιεσδήποτε άλλες απόψεις ελεύθερα.

Κανένας νοήμων προοδευτικός σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοήσει τον λόγο ύπαρξης «ειδικού» ασύλου ιδεών στα Πανεπιστήμια. Είναι πλέον σαφές πως αυτό αποτελεί απλή δικαιολογία για να συνεχίζονται να λυμαίνονται τους ιερούς αυτούς χώρους, άτομα συγκεκριμένης ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης και σε αυτό το γεγονός έχουν βοηθήσει πολλοί καθηγητές πανεπιστημίου που τόσα χρόνια στήριζαν (και ακόμη κάποιοι στηρίζουν) την ύπαρξη ενός τέτοιου δήθεν ασύλου ιδεών.

Η τωρινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την κατάργηση του «ασύλου» στα Πανεπιστήμια, ήδη έχει κάνει κάποιες κινήσεις, ενέργειες, νομολογίες προς την σωστή κατεύθυνση αλλά έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Έναν δρόμο που χρειάζεται πλήρη αποφασιστικότητα για να φτάσει στο τέρμα. Όλο αυτό να στηριχθεί από σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα (πρυτάνεις, καθηγητές, φοιτητές), να υψωθεί ένα τοίχος δημοκρατίας, πολιτισμού και νόμων απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Και τα αξιόλογα Πανεπιστήμιά μας να αποκτήσουν πραγματική δημοκρατική και ελεύθερη λειτουργία και κανονικότητα μακριά από τις αντιδημοκρατικές και ολοκληρωτικές απόψεις και πράξεις, μερίδας της άκρας αριστεράς. Τα Πανεπιστήμια απρόσκοπτα και ελεύθερα να συνεχίσουν να προσφέρουν γνώσεις, ανάπτυξη των επιστημών και την προσφορά στην κοινωνία μας μορφωμένων ανθρώπων.