Γιατί μετονομάστηκαν τα γήπεδα σε αρένες – του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Μετονομάστηκαν όλα τα γήπεδα σε «αρένες». Ακόμη και στη χώρα μας, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, επισήμως καταχωρήθηκε στη FIFA ως «ΑΕΚ OPAP ARENA». 

Έπαψαν να λέγονται γήπεδα ποδοσφαίρου, όπου συγκεντρώνονταν οι φίλαθλοι να απολαύσουν την ομάδα τους, είτε χάσει, είτε νικήσει. 

Ακόμα και ο τρόπος κατασκευής τους, πρέπει να παραπέμπει σε αρένα. Περίκλειστα στάδια, με υπερυψωμένες εξέδρες, όπως η Ρωμαϊκή Αρένα στο Κολοσσαίο της Ρώμης, που προκαλούσε μια αίσθηση ασφυκτικής πίεσης από τον κόσμο που βρίσκονταν στην εξέδρα προς τους αθλητές. Εκεί που πάλευαν οι μονομάχοι μέχρι θανάτου, είτε μεταξύ τους, είτε με τα άγρια θηρία κι ο κόσμος αποθέωνε τον Αυτοκράτορα για το άγριο θέαμα που τους προσέφερε, αφού δεν μπορούσε να τους προσφέρει άρτο. 

Έτσι, πρέπει και το σύγχρονο ποδοσφαιρικό θέαμα να έχει μια πρωτόγονη αγριότητα, ώστε να νιώθει ο οπαδός, ότι δόθηκε η μάχη στην αρένα από τους εκπροσώπους του, που είναι εν προκειμένω οι ποδοσφαιριστές της ομάδας του, και να φεύγει ικανοποιημένος που εκτονώθηκε έστω και δια αντιπροσώπου. 

Όλη αυτή η μεθόδευση της FIFA δεν έγινε τυχαία, ειδικά την ώρα που δοκιμάζεται σκληρά το βιοτικό επίπεδο των δυτικών κοινωνιών και συνεχώς αυτό συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται αγανάκτηση και οργή στις μάζες. Πρόκειται για δύο εκρηκτικά συστατικά, για τα οποία πρέπει να υπάρξει, έστω και τεχνητή εκτόνωση, ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών. 

Με τον τρόπο αυτό, της συμμετοχής του πλήθους στην ποδοσφαιρική αρένα, όπου οι χρυσοπληρωμένοι μπαλαδόροι, δίνουν τη μάχη τους για τη νίκη, εξασφαλίζουν οι επικεφαλής της FIFA, έστω και μικρή παράταση και αποτρέπουν την κοινωνική έκρηξη, αφού έτσι επιτυγχάνεται η εκτόνωση της μάζας. 

Νιώθει ο θεατής, ότι συμμετέχει σε ένα σύγχρονο Κολοσσαίο και οι μονομάχοι ποδοσφαιριστές, δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης μέχρις εσχάτων, προς τέρψιν του αδηφάγου κοινού. 

Να γιατί δεν ήταν τυχαία η μετονομασία των ποδοσφαιρικών γηπέδων σε «Αρένες». 

Η Παγκόσμια οικονομική ελίτ, που έχει στα χέρια της την ιδιοκτησία των ποδοσφαιρικών ομάδων, τις εξελίσσει σε υπερθετικό βαθμό, επενδύοντας τεράστια ποσά σε μεταγραφές, πολλές φορές χωρίς αντίκρυσμα, αλλά με τον τρόπο αυτό, κατευνάζει τα πλήθη, ενώ κάνει αποσβέσεις των ζημιών από άλλες επενδύσεις που έχει κάνει και συνεχίζει ακάθεκτη την αισχροκέρδεια. 

Μια αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία βιώνουν τα τελευταία χρόνια μια διαρκή λιτότητα και συρρίκνωση των οικογενειακών προϋπολογισμών τους, μαζί με συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, ενώ οι λίγοι, συνεχίζουν να διατηρούν τον παγκόσμιο πλούτο στα χέρια τους.