Γιατί καιγόμαστε τόσες μέρες και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις φωτιές – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, με τις δασικές πυρκαγιές και τις τεράστιες καταστροφές. 

Γιατί κατακαίνε οι φωτιές, εκτός από δάση και τον αστικό ιστό; Γιατί κανείς δεν μπορεί να τις σταματήσει πριν ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο;

Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αποθέματα του πυροσβεστικού υλικού Bonpet, το οποίο δεν είναι επιβραδυντικό, αλλά πυροσβεστικό υλικό. Συγκεκριμένα, αναμειγνύεται σε ποσοστό από 3% και πάνω, στο νερό που χρησιμοποιείται για κατάσβεση, είτε από τα Pezetel είτε από τα air track τα οποία φορτώνουν από τα αεροδρόμια και ρίχνεται το ανάμεικτο υλικό στη φωτιά, όπου στη συνέχεια σβήνει με μεγαλύτερη ισχύ την πυρκαγιά και ταυτόχρονα ψύχει το σημείο στο οποίο πέφτει, ρίχνοντας σημαντικά το θερμικό φορτίο, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια μεμβράνη εκεί που πέφτει, η οποία δεν επιτρέπει τις αναζωπυρώσεις.

Το υλικό αυτό βρίσκεται αδιάθετο, όπως το πήραμε, στις αποθήκες της πυροσβεστικής στον Ασπρόπυργο. Μας το έχει δωρίσει ο Όμιλος Θεοχαράκη, μια ποσότητα 500 κιλών και το έχουν και το κοιτάζουν, γιατί προφανώς για κάποιους μπορεί να είναι μια πρόσθετη δουλειά και που να μπλέκουν τέτοια ώρα με αυτά τα πράγματα ή κάποιου το μυαλό δεν φτάνει μέχρι εκεί, για να το χρησιμοποιήσει. Αυτό λένε οι ειδικοί, απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Να επισημάνουμε, πως είναι άλλο το επιβραδυντικό υλικό και άλλο το Bonpet, που είναι υλικό ταχείας πυρόσβεσης. Φυσικά αν το ρίξεις σκέτο στη φωτιά, έχει 1.000 μεγαλύτερη απόδοση από το νερό. 

Εδώ να σημειώσουμε, ότι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, μόλις στις 22 Ιουλίου 2017, δηλαδή πριν από πέντε ημέρες, υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία του κ. Αχιλλέα Κουρέπη, που είναι ο μοναδικός προμηθευτής πυροσβεστικών υλικών και πτητικών μέσων στη χώρα, για την προμήθεια επιβραδυντικού υλικού. Σας παραθέτω σχετικό απόσπασμα από τη σύμβαση.

 

Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό με τις αναζωπυρώσεις. Γιατί έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις; Όπως μας λένε οι ίδιοι έμπειροι άνθρωποι, την εποχή που διοικούσε ο γνωστός αρχηγός του Π.Σ. Φούρλας, ένα πράγμα έλεγε στους αξιωματικούς του. Εάν υπάρξουν αναζωπυρώσεις, θα περάσετε ΕΔΕ. Θεωρούσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν φυλάσσονταν σωστά από τους ίδιους τα καμένα κι έτσι αναζωπυρώνονταν οι φωτιές, κάτι που είναι ό,τι πιο καταστροφικό. Εδώ, βλέπουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα, γεγονός που σημαίνει, ότι μόλις σβήσουν οι φωτιές, οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις εγκαταλείπουν και πάνε σε κάποιες άλλες, με αποτέλεσμα να μη φυλάσσονται οι σβησμένες περιοχές και να αναζωπυρώνονται με τον πρώτο αέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό είχε συμβεί και το 2021 στη Βαρυμπόμπη, όπου έσβησαν σε πρώτη φάση την πυρκαγιά, αλλά δεν τη φύλαξαν σωστά και όταν αναζωπυρώθηκε δεν την πήραν αμέσως χαμπάρι, την έχασαν και καταστράφηκε ο τόπος. 

Το τελευταίο ερώτημα είναι, γιατί από τις 17 Ιουλίου, (10 ημέρες), έχουμε 74 τραυματίες πυροσβέστες; 

Η απάντηση που δίνουν οι επαΐοντες, είναι γιατί δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά. Είναι ανεκπαίδευτοι οι περισσότεροι πυροσβέστες. Δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ένας τόσο μεγάλος αριθμός τραυματισμένων πυροσβεστών.

 

Τέλος, ας δούμε τι κοστίζουν τα πτητικά μέσα που επιχειρούν. 

Ας πούμε για τα καταπληκτικά ελικόπτερα Ericsson. Φέτος νοικιάσαμε συνολικά 10 από το συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρων. Για τις 120 ημέρες που ορίζει η σύμβαση να βρίσκονται στο Ελληνικό έδαφος, πληρώνουμε 3.700.000 ευρώ, χωρίς να επιχειρήσουν πουθενά και σε καμία φωτιά. Για κάθε πυροσβεστική επιχείρηση που κάνουν, πληρώνουμε επιπλέον 6.500 ευρώ την ώρα για το καθένα. Υπολογίστε όλο αυτό το διάστημα που πετούν σχεδόν 16 ώρες την ημέρα και τα δέκα ελικόπτερα, τι πληρώνει το κράτος για την κατάσβεση μόνο από το συγκεκριμένο πυροσβεστικό μέσο. Τουλάχιστον 1.040.000 ευρώ ημερησίως, μόνο για τα 10 Ericsson. 

Εν τω μεταξύ η 5 η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξ Αιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2», στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης”, έχει μείνει κενό γράμμα. Δεν ασχολήθηκε κανένας μαζί του, Δήμοι Περιφέρειες Πολιτική Προστασία. 

Κατά τ’ άλλα αναρωτιόμαστε γιατί καίγεται ο τόπος και τι μας φταίει. Μα, ο κακός μας ο καιρός μας φταίει.