Επανεκκίνηση τουρισμού εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού – Σκέψεις και προβληματισμοί

Απόψεις Πολιτικές Ιχνηλατήσεις
του Θανάση Μανουσάκη

Προσδοκίες για μια καλύτερη περίοδο για τον τουρισμό στην Ελλάδα, δημιουργεί η επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες , με το παράλληλο από τις 15 Ιουνίου άνοιγμα αερομεταφορών, εποχιακών καταλυμάτων και μουσείων, που δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας , ότι η χώρα μας μπορεί και φέτος εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού να κερδίσει το στοίχημα επισκεψιμότητας , που θα της δώσει το δικαίωμα να ελπίζει σε έσοδα που θα την βοηθήσουν στην οικονομική της ανάπτυξη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.
Στο κλίμα αυτό, εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο 13 Ιουνίου στην Σαντορίνη, ως ένα ιδιαίτερα εμβληματικό τουριστικό προορισμό και με φόντο την μαγική καλντέρα του νησιού τονίζοντας σε συνέντευξη στα διεθνή ΜΜΕ, τα πλεονεκτήματα του νησιού που αποτελεί διεθνής πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας , των επισκεπτών, των εργαζομένων του τουρισμού , αλλά και των κατοίκων των περιοχών που θα υποδεχθούν τους τουρίστες, αναφερόμενος στις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας και τους αρχαιολογικούς χώρους , κάλεσε όλους από το εξωτερικό να επισκεφθούν την χώρα μας, με την υπόσχεση ότι οι επισκέπτες κατά την παραμονή τους, θα είναι ασφαλείς και υγείες.
Παράλληλα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά την τοποθέτηση του, από το ίδιο νησί ανακοίνωσε το πρόγραμμα ” Τουρισμός για όλους ” για 25.000 δικαιούχους που αφορά την τόνωση της τουριστικής κίνησης προς όφελος και των επιχειρήσεων του κλάδου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης , μέσω της επιδοτούμενης διαμονής για ένα μεγάλο αριθμό φιλοξενούμενων , ” θα ενισχυθεί η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων του κλάδου, με επιπλέον πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και όπως καταλαβαίνουμε κατ΄ αυτό τον τρόπο προστατεύονται πολλές θέσεις εργασίας .
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα στην προσπάθεια της για ανάκαμψη της οικονομίας και στήριξη του τουριστικού προϊόντος , στήριξε και την ετοιμότητα των υγειονομικών της δομών σε τουριστικούς προορισμούς, οι οποίες ενισχύθηκαν το τελευταίο διάστημα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα νέα κρούσματα της πανδημίας του κορωνοϊού .
Να σημειωθεί ότι ήδη τα δυο διεθνή αεροδρόμια της χώρας , τόσο το αεροδρόμιο ” Ελευθέριος Βενιζέλος ” της Αθήνας όσο και το αεροδρόμιο ” Μακεδονία ” της Θεσσαλονίκης , είναι έτοιμα αφού έχουν ληφθεί τα μέτρα προστασίας για το Covid 19 (κορωνοϊός) .
Συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο ” Ελευθέριος Βενιζέλος ” που δεν σταμάτησε να δέχεται διεθνείς πτήσεις , αυξήθηκαν οι πτήσεις εξωτερικού, από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί για τις αφίξεις από Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία, οι πτήσεις για Αλβανία και Σκόπια θα επιτρέπονται μόνο για essential travel ( ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς ), ενώ διατηρείται η απαγόρευση για Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία ανεξαρτήτως της λίστας EASA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση της ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας στην Ευρώπη) .
Στο αεροδρόμιο ” Μακεδονία ” μετά από τρεις μήνες περιορισμού , υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό, έτσι από τις 15 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνές πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία , Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία , Αλβανία και Σκόπια.
Στα υπόλοιπα ελληνικά αεροδρόμια οι πτήσεις, θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την λίστα των τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.
Με βάση όλα τα παραπάνω , η Ελλάδα καλείται να κερδίσει το στοίχημα της φετινής τουριστικής περιόδου εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και χωρίς να έχουν εξαλειφθεί εντελώς τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας , σε μια ιδιαίτερα δύσκολη ρευστή παγκόσμια συγκυρία υγειονομικά και ειδικότερα οικονομικά.
Πέρα από την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη εφαρμογής των αποφάσεων και οι υπεύθυνες όχι μόνο θεσμικά πολιτικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις της χώρας μαζί με τους φορείς του τουρισμού (εργοδότες και εργαζόμενους ) θα πρέπει να βοηθήσουν με υπεύθυνες προτάσεις στην προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού , της μοναδικής έως τώρα ” βαριάς βιομηχανίας ” της χώρας μας, έτσι ώστε σε αυτή την δύσκολη περίοδο να υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για την χώρας μας.
Ας ελπίσουμε ότι όλοι οι έχοντες της ευθύνη θα σταθούν σε αυτή την ιδιαίτερη τουριστική περίοδο, στο ύψος των περιστάσεων και θα υπάρξουν για την Ελλάδα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον τουρισμό, έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον , η χώρα μας να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες προκύψουν στο μέλλον , ειδικότερα στον τομέα της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης :

Ραδιοτηλεόραση, ένας κατήφορος χωρίς τελειωμό. – Άρθρο του Κρικόρ Τσακιτζιάν

ΜΑΝΩΛΑΔΑ – Τραγικό δυστύχημα – 63χρονος έχασε την ζωή του