«Μικρές Οδύσσειες» στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι Μικρές Οδύσσειες είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που γεννήθηκε το 2020 στην Ολλανδία. Στόχος μας είναι να χτίσουμε γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών, που να βασίζονται σε κοινές αλλά και σε διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές και εμπειρίες και να αναδείξουμε καλλιτέχνες. Οι μικρές Οδύσσειες αποτελούν έναν πυρήνα τέχνης αλλά είναι και ένας διεθνής τόπος συνάντησης δημιουργών, ποιητών και των θεατών.

Δημιουργός της ιδέας του πρότζεκτ είναι η καλλιτέχνης Μαρίνα Προβατίδου.

Οι καλλιτέχνες εκφράζουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και παράλληλα ταυτίζονται με τους θεατές. Εμπνέονται, προσεγγίζουν και ερμηνεύουν ελεύθερα το θέμα. Δεκαεπτά καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη και δεκαεπτά από το Αϊντχόφεν συνομιλούν στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερο από 150 έργα.

Έτσι και η παρούσα έκθεση αναδεικνύει αυτές τις πολύτροπες εμπειρίες Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές της φωτο-χαρακτικής και αφηγούνται μέσα από συμβολικές εικόνες τις “Μικρές Οδύσσειες” τους.

Η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας μας έδωσε την ευκαιρία και τα σύγχρονα μέσα να επανεμφανίσουμε την εικόνα αλλά και να την επαναερμηνεύσουμε. Οι εικόνες αλλάζουν και παρουσιάζονται ως επίκαιρες δίνοντας έμφαση στις απεριόριστες δυνατότητες εμφάνισης της φωτογραφίας και της σύγχρονης τεχνολογικά εξελιγμένης αντίληψης.

Η φωτοχαρακτική διατηρεί τη διαμεσολάβηση της φωτογραφίας, παραπέμπει στην χάραξη μέσω του φωτός και στην εμβάπτιση στους πλούσιους τόνους. Η χάραξη του φωτός δημιουργεί πολλαπλά επίπεδα και προσφέρει διαφορετικές επιλογές της εικόνας.

Επιμέλεια: Μαρίνα Προβατίδου

Συμμετέχοντες Έλληνες καλλιτέχνες:
Ιωάννης Αναστασίου, Λάρα Βρεττού, Ελένη Γιανναδάκη, Βασίλης Καρκατσέλης, Κώστας Κουμλής, Αργύρης Λιαπόπουλος, Ιωάννης Μονογυιός, Ευθύμης Μουρατίδης, Ιωάννης Μπελημπασάκης, Αγγελική Μπρισνόβαλη & Νίκη Γρυλλάκη, Στέλιος Ντεξής, Μυρτώ Βουνάτσου, Γιώργος Πάλλης, Στεφανία Πατρικίου, Μαρίνα Προβατίδου, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Σταμενίτης, Αναστασία Τσετουλίδου, Γιάννης Χολογγούνης, Roman Zouev

Συμμετέχοντες Ολλανδοί καλλιτέχνες:
Anouk Bax, Gery Bouw, Bart Elfrink, Caroline Koenders, Kees de kort, Esther Kokmeijer, Lizetteh, Paul Legeland, Jordie Rovers, Ingrid Simons, Mariëlle van den Bergh, Piet den Blanken, Bea van der Heijden, Helma Veugen, Rogier Walrecht, Marinos Tsagkarakis

Με την υποστήριξη των Cultuur Eindhoven και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη 546 41
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ. 10.00 – 4.00μμ, Κυρ.Δευτ. κλειστά
05 Μαίου εκδήλωση για το κλείσιμο στις 19.00

Η Μαρίνα Προβατίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας ζωγραφική και χαρακτική με καθηγητές τον Πάνο Χαραλάμπους τον Ζαχαρία Αρβανίτη και την Βίκυ Τσαλαματά. Αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο τμήμα Φωτογραφίας με καθηγητή τον Γρηγόρη Βλασσά.
Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και 6 ατομικές εκθέσεις σε ιδρύματα, μουσεία και γκαλερί όπως στα: Μορφωτικό Ίδρυμα Eθνικής Τραπέζης Θεσσαλονίκη και Αθήνα, Μουσείο Van Abbe Ολλανδία, Van Abbe House, Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Γκαλερί7, Ίδρυμα Κακογιάννης, wall space Eindhoven, ROC Εθνικό Μουσείο Ταιβάν, Biennial Douro Πορτογαλία, Θέατρο Τέχνης Λονδίνο, Ιαπωνική Πρεσβεία Αθήνα, Washi-no-Sato, Τόκυο – Μητροπολιτικό Μουσείο Ιαπωνίας, προσκλήθηκε από το Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης της Guanlan στην Κίνα για να φιλοτεχνήσει έργα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες.
Έχει βραβευτεί για το έργο της στην Ελλάδα και στην Ολλανδία όπου ζει τα πέντε τελευταία χρόνια. Ερευνά και αναπτύσσει νέες γνώσεις μεταξύ τέχνης – βιογραφίας, ιστορίας και εμπειριών. Πειραματίζεται με διαφορετικές τεχνικές στην χαρακτική τέχνη και έχει δημιουργήσει έργα μεγάλης κλίμακας.