Νασιούλας: «Θέλουμε 20.000 νεκρούς από τον Νέο Κορονοϊό 2019 στην πόλη της Θεσσαλονίκης»;

Θέλουμε 20.000 νεκρούς από τον Νέο Κορονοϊό 2019 στην πόλη της Θεσσαλονίκης;
Γράφω αυτό το άρθρο ως ηχηρή έκκληση προς τους κατοίκους και δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης, τους κατοίκους του μητροπολιτικού αστικού συγκροτήματος, την Δημοτική Αρχή του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις υπερκείμενες δημόσιες κρατικές Αρχές.
Στον επιστημονικό και δημόσιο διάλογο κατατίθεται η εκτίμηση πως ο Νέος Κορονοϊός 2019 μπορεί να αποβεί θανατηφόρος για ένα 2% του γενικού πληθυσμού, με την συντριπτική του δημογραφία να αφορά σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένους. Η πιθανολογούμενη αυτή ποσόστωση θα μπορούσε να συνεπάγεται 20.000 νεκρούς στον ενδεικτικό πληθυσμό τους ενός εκατομμυρίου κατοίκων της Θεσσαλονίκης και 6.500 νεκρούς στον πληθυσμό του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Φρονώ ότι τα οριζόντια μέτρα για τον πληθυσμό της Ελλάδος και για αντίστοιχα τις 325.182 κατοίκων της Θεσσαλονίκης έχουν όρια στην αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά στην προστασία της υγείας των πιο ευάλωτων στον Νέο Κορονοϊό 2019: των ασθενών συμπολιτών μας με υποκείμενα νοσήματα, των ηλικιωμένων και τους συνδυασμούς αυτών.
Ζητώ τον σχεδιασμό και την λήψη στοχευμένων μέτρων στις δύο αυτές δημογραφικές κατηγορίες. Ζητώ να εξεταστεί:
1. Ο αυστηρός κατ΄οίκον περιορισμός των ευπαθών στον Νέο Κορονοϊό 2019 πληθυσμιακών ομάδων.
2. Η κατά προτεραιότητα υγειονομική τους αξιολόγηση.
3. Η άμεση ανάπτυξη του πλέγματος των δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος (general interest services) ειδικά προσαρμοσμένη γι’ αυτούς και την κατάσταση απομόνωσής τους. Ενδεικτικά: τροφοδοσία σε καταναλωτικά αγαθά, επικοινωνία, μεταφορές και συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, μέριμνα υγείας και πρόνοιας, υπό την αρμοδιότητα και τον συντονισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στρατηγικός σκοπός του πλέγματος μέτρων και υπηρεσιών είναι ο περιορισμός της μόλυνσης στις πληθυσμιακές αυτές ομάδες και το κέρδος σε χρόνο, που -ευκταίον- θα μας φέρει πιο κοντά σε αποδεδειγμένα αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές και το εμβόλιο.
Αν ήμουν στην θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, του άξιου, ευαίσθητου και εργατικού Κωνσταντίνου Ζέρβα, θα θεσμοθετούσα άμεσα την ίδρυση Αντιδημαρχίας Συντονισμού για την Αντιμετώπιση της Μόλυνσης από τον Νέο Κορονοϊό 2019 και θα την προίκιζα με διευρυμένες αρμοδιότητες.
Η επιστημονική κοινότητα, στην οποία ανήκω και εγώ, εκτιμά και αντιλαμβάνεται πως ο γενικός πληθυσμός θα νοσήσει από τον Νέο Κορονοϊό 2019 σε ποσοστά μεγαλύτερα του 70% σε βάθος μεγαλύτερο της τριετίας. Ο αγώνας δρόμου να περιοριστούν τα θανατηφόρα κρούσματα, μέχρι να αναπτυχθούν υγειονομικές υποδομές και θέσεις μαζικής ταφής δεν είναι η ιδανική για μένα απάντηση.
Τα μέτρα αυστηρής απομόνωσης του γενικού πληθυσμού, οφείλουν να συνοδευθούν από στοχευμένα μέτρα υπέρ της υγείας των ηλικιωμένων και των ασθενών. Αν χαθεί χρόνος, ο κοινωνικός αυτοματισμός της αναισθησίας των απρόσβλητων από την νόσο θα μετατραπεί σε γενικευμένη απείθεια μιας κοινωνίας των υγιών και νεότερων που θα μάθουν να αδιαφορούν απέναντι στις δεκάδες χιλιάδες θανάτων των πιο ευπαθών στον Νέο Κορονοϊό 2019.
Αυτό δεν το ανέχομαι και θα εργαστώ ώστε να μην επιτραπεί.
Ιωάννης Νασιούλας