Στο Eurogroup 13 Ιουνίου θα εξεταστεί εάν επιβληθούν νέα μέτρα από Σεπτέμβριο, στην Ελλάδα για να αυξήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο

Κυρίως θέματα Οικονομία

Οι δανειστές θέλουν να προκαταβάλλουν και τις μελλοντικές εξελίξεις καθώς φοβούνται ότι εάν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2019…θα πρέπει να μην επιτρέψουν στον Τσίπρα νέο κύμα παροχολογίας με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Νέα μέτρα σχεδιάζουν οι δανειστές να επιβάλλουν στην Ελλάδα με στόχο όχι μόνο να αποτρέψουν αλόγιστες παροχές αλλά και να αποτρέψουν και την μελλοντική κυβέρνηση να συμπιέσει το δημοσιονομικό περιθώριο που έχει εξαντληθεί.
Με βάση ορισμένες πηγές οι δανειστές έχουν αποτιμήσει ότι οι παροχές Τσίπρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά έως 1% στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Μάλιστα δεν αποκλείουν – όπως αναφέρουν στον ESM – όταν εάν συνεχιστεί η παροχολογία το 2020 η αρνητική επίδραση στο πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να φθάσει έως το 1,5%.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και από το 2023 έως το 2060 πρωτογενή πλεονάσματα 2,2%.
Στο Eurogroup 13 Ιουνίου 2019 είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί το πρώτο επίσημο κύμα αντιδράσεων στις παροχές Τσίπρα.
Μέχρι τώρα οι ευρωπαίοι κράτησαν χαμηλά τους τόνους για να μην θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Όμως μετεκλογικά οι ευρωπαίοι θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και ανάλογα θα ασκήσουν ήπια ή σκληρή κριτική.
Πηγή υποστηρίζει ότι εάν η διαφορά από την πρώτη ΝΔ και τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μεγάλη π.χ. 5 με 6 μονάδες τότε ίσως να μην ασκηθεί σκληρή κριτική καθώς…ένας άλλος παράγοντας είναι η δύναμη της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Αντιθέτως εάν η διαφορά είναι μεγαλύτερη…μπορεί και η κριτική να είναι μεγαλύτερη.
Ορισμένοι ειδικά στον ESM επειδή ανησυχούν για τον δημοσιονομικό χώρο – καθώς έχει εξαντληθεί – με τις παροχές σχεδιάζουν
1)Να ζητήσουν νέα μέτρα ώστε να δημιουργηθεί ξανά δημοσιονομικός χώρος ή εναλλακτικά να αυξήσουν ορισμένα υφιστάμενα μέτρα ώστε να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος.
2)Να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο που να μην μπορεί ούτε η σημερινή, ούτε η επόμενη κυβέρνηση να παραβιάσει τον δημοσιονομικό χώρο.
Οι δανειστές θέλουν να προκαταβάλλουν και τις μελλοντικές εξελίξεις καθώς φοβούνται ότι εάν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2019…θα πρέπει να μην επιτρέψουν στον Τσίπρα νέο κύμα παροχολογίας με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ banking news