Αλέξανδρος Σαχινίδης: Σακχαρώδης Διαβήτης, μας αφορά όλους!

Αλέξανδρος Σαχινίδης

Καλησπέρα σας! Άλλο ένα P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S. βρίσκεται προ των πυλών και μας ταξιδεύει στην Κρύα Βρύση του Νομού Πέλλας. Από εκεί κατάγεται ο Ειδικός Παθολόγος – Internist, MD, MSc, PhDc, Αλέξανδρος Σαχινίδης.
Αν γυρνούσαμε την κλεψύδρα ανάποδα και είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τη σημερινή μας προσωπικότητα στο παιδικό της δωμάτιο, θα αντικρίζαμε έναν πιτσιρικά που από τα γεννοφάσκια του ήξερε πολύ καλά ότι η Ιατρική ήταν ο δικός του μονόδρομος ζωής. Κατέχει πτυχία Βιολογίας και Ιατρικής  από το Α.Π.Θ. Συνέχισε με Διδακτορική διατριβή στο Α.Π.Θ. με θέμα που αφορά τη λιπώδη διήθηση ήπατος ως παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και την επίδραση κάποιων φαρμάκων σε αυτήν, καθώς και την αρτηριακή πίεση και το μεταβολισμό της γλυκόζης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών σπουδών, αυτό της “Ιατρικής Ερευνητικής Μεθοδολογίας” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και της “Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας-Διατροφής” με κατεύθυνση Κλινική Διατροφή στο Χαροκόπειο Πανεπίστημιο Αθηνών.

RISE DC event

 

Καλησπέρα σας κ. Σαχινίδη, αλήθεια πείτε μας, ποιος εν τέλει ευθύνεται για την απόφαση ζωής να ακολουθήσετε ως επάγγελμα την Ιατρική;

Καλησπέρα σας κ. Kyropoulos και ειλικρινά σας ευχαριστώ για το  βήμα που μου προσφέρετε, ώστε να μιλήσω για το μεγάλο μου πάθος, που αυτό είναι η αγάπη για τον άνθρωπο. Το ότι κατέληξα στην Ιατρική ευθύνεται ο πατέρας μου, γιατί πάντα είχε μία ασύλληπτου μεγέθους αγάπη για την επιστήμη της Ιατρικής. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάρμα της Ιταλίας και μου εντρύφησε την υπέρτατη αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον άνθρωπο.  Στην ουσία όμως, το οφείλω στους μέχρι τώρα 2 μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της ζωής μου, τους γονείς μου, που από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, πάντα με την οικογένεια του αδερφού μου είναι δίπλα μου διακριτικά, αλλά και τόσο καθοριστικά εμπνέοντας με τον πιο υγιή τρόπο.Θυμάμαι από το Δημοτικό ακόμα, ότι έλεγα στις γυναίκες “ορόσημο” των δικών μου παιδικών χρόνων, τη Συμέλλα και την Αναστασία, πως  εγώ κάποια μέρα θα ανοίξω δική μου ιδιωτική κλινική. Από τα χρόνια του Γυμνασίου γνώριζα “άτυπα” ότι με κέρδισε αυτή η επιστήμη. Επίσης η ανθρώπινη επαφή, αλλά και το να απαλύνω τον πόνο του άλλου με όπλα μου τις γνώσεις και την καλή προαίρεση.

Θα μας εξηγήσετε τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης και γιατί είναι τόσο επικίνδυνος τελικά για την υγεία μας;

 

Ο Σ.Δ. σχετίζεται με την ελαττωματική ορμονική παραγωγή της  ινσουλίνης στο πάγκρεας και φυσικά από την αύξηση της γλυκόζης (του σακχάρου) στο αίμα. Η ινσουλίνη σταθεροποιεί το αρνητικό ισοζύγιο του σακχάρου προς τα κύτταρα, ώστε να “γεμίζουν” οι αποθήκες ενέργειας του οργανισμού χρησιμοποιώντας το στην ουσία ως ενεργειακό νόμισμα ή κινητήριο ενεργειακή δύναμη. Η συνηθέστερη μορφή είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2. Το 90%  των ασθενών μαθαίνουν πως πάσχουν από διαβήτη όταν έχουν ήδη εκδηλώσει επιπλοκές,  λ.χ. από ένα προέμφραγμα  ή ακόμη και έμφραγμα.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο; 

κ. Κυρόπουλος έχετε ακουστά τα  “3π”. Εκεί ανήκουν οι ασθενείς του Σ.Δ. τύπου 1

  • πολυουρία (μεγαλύτερη παραγωγή ούρων)
  • πολυφαγία (ακούσια απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη)
  • πολυδιψία (αύξηση του αισθήματος της δίψας και της κατανάλωσης νερού)

Ενώ σε τύπο 2 Σ.Δ. θα συναντήσουμε κεφαλαλγία, θολή όραση και κόπωση.

  • υποτροπιάζουσες ή συχνές λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις του δέρματος, των ούλων και της ουροδόχου κύστης
  • ευερεθιστότητα
  • διαταραχές της αισθητικότητας των κάτω άκρων («μουδιάσματα» στα πόδια)
  • παχυσαρκία, διαταραχή στο σύστημα επούλωσης των πληγών
  • μυκητιάσεις, κυρίως στα γεννητικά όργανα ή στα νύχια

Πολλές φορές τυχαίνει οι ασθενείς να είναι και ασυμπτωματικοί, πράγμα που δυσχεραίνει περισσότερο τη διάγνωση. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεις το Σ.Δ. σαν εχθρό. Αντιθέτως όσες περισσότερες γνώσεις αποκτήσει κανείς για την κατάσταση του (ασθενής Σ.Δ. 1-2) θα είναι ακόμη καταλληλότερα, προετοιμασμένος να πολεμήσει με τη σωστή στρατηγική για μία ζωή αξιοπρέπειας στην καθημερινότητα του. Τόσο η ψυχολογία και η σωματική άσκηση, αλλά και η πνευματική φροντίδα, μπορούν να επιφέρουν εντυπωσιακές αλλαγές  και το άτομο- ασθενής να αποκτήσει ποιότητα στην καθημερινότητα του και μία πιο ενεργητική και μάχιμη στάση ζωής. Το προδιαβητικό στάδιο είναι εξίσου πολύ σημαντικό! Πρέπει κάποιος να απευθυνθεί  από πολύ νωρίς σε έναν ειδικό, ώστε να προληφθούν επιπλοκές που τείνουν να μετατραπούν σε μόνιμες βλάβες.

Πώς εκλάβετε εν όψει Covid-19 τις γενικότερες αντιδράσεις του κόσμου;

Ως γιατρός, βίωσα μία ποικιλομορφία αντιδράσεων της κοινωνίας. Οι περισσότεροι ασθενείς μου, ήταν αγχωμένοι, καχύποπτοι, εξωτερίκευσαν έντονη ενεργητική επιθετικότητα, αλλά ήταν φυσικό επακόλουθο, λόγω του ότι η πανσπερμία του φόβου επικρατούσε ως το πιο δυνατό συναίσθημα. Μολονότι την άγνοια της πανδημίας που είχαμε όλοι μας, ωστόσο έγιναν καθοριστικές αλλαγές στον τρόπο ακόμη που και εμείς οι ίδιοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της υγείας- αντιμετώπισης τέτοιων περιστάσεων, γίναμε ακόμη πιο σχολαστικοί με την υγιεινή και πιστεύω ακόμη πιο υπεύθυνοι και σε ατομικό επίπεδο, αλλά με έντονη τη συλλογική εκφραστικότητα για προστασία και ουσιαστική φροντίδα. Επίσης θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να δώσω τα εύσημα στους συναδέλφους μου και σε όλο το ιατρικό προσωπικό που εργάζεται σε δημόσια ιατρική δομή, ανεξαρτήτως ιατρικής βαθμίδας και να πω ότι καθαρά λόγω της ψυχής των Ελλήνων και της ικανότητάς τους, μολονότι τις αντίξοοες συνθήκες και δυσκολίες ανταπεξήλθαν με αξιοπρέπεια και σεβασμό!

Το σύνθημα είναι ένα: Παραμένουμε υπεύθυνοι!!!

Οφείλεις να πας στο γιατρό και να φοράς τη μάσκα σου, να έχεις το αντισηπτικό σου, αλλά πάνω από όλα να είσαι το λιγότερο εκτεθειμένος απέναντι στον κίνδυνο να κολλήσεις τον ιό, όπου η γονιδιακή του έκφραση μεταπλάσσεται συνεχώς και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να τον χαρτογραφήσουμε, για να τον αντιμετωπίσουμε. “Το προσέχουμε για να έχουμε παραμένοντας υπεύθυνοι”, πρέπει να λειτουργήσει ως  η νέα μας  συλλογική πεποίθηση ως κοινωνία. Σύμφωνα με τις στατιστικές, στο εγγύς μέλλον θα έχουμε ραγδαία αύξηση, σε παγκόσμια κλίμακα, στους ασθενείς με Σ.Δ. και αρτηριακή υπέρταση, καθώς και δυσλιπιδαιμία η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις συνδέεται και με την ύπαρξη ιστορικού Σ.Δ.

Τι ακριβώς είναι η δυσλιπιδαιμία και τι συμπτώματα έχει;

Η δυσλιπιδαιμία αναφέρεται σε αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αρκετά συχνά συναντάμε ξανθελάσματα (κιτρινωπές κηλίδες στο δέρμα των βλεφάρων) και αποχρωματισμό στην κόρη των οφθαλμών. Είναι μία”ύπουλη” νόσος που μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή και αιμορραγικό και φυσικά ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Με εξαιρετικούς συναδέλφους στην ελληνική ομάδα και φυσικά τον εξαιρετικό Καθηγητή Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη κ. Παπάνα ανάμεσα σε 15 Ευρωπαϊκές χώρες.

Τα επίπεδα του Σ.Δ. αυξάνονται τόσο  με τη στεναχώρια, όσο με το άγχος, αλλά και το φόβο…κατά πόσο έχουν επηρεαστεί οι ηλικιωμένοι από την πανδημία που βιώνουμε, ώστε να αποτυπώνεται και αύξηση στο δείκτη μετρήσεων;

Στη συγκεκριμένη ερώτηση θα έλεγα ότι πιο σημαντική από την παθοφυσιολογική συσχέτιση του άγχους με τις τιμές σακχάρου, έχει η γενικότερη επίδραση του ψυχολογικού φορτίου της πανδημίας στους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Διαπιστώνω έναν έντονο φόβο για την φροντίδα του από το σύστημα υγείας, που έχει αρνητικό δυστυχώς αντίκτυπο στη γλυκαιμική ρύθμιση. Οι ασθενείς αισθάνονται ότι η πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι πλέον δυσκολότερη και το άγχος της πανδημίας καθιστά μικρότερης σημασίας τη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Σακχαρώδη διαβήτη.

Πιστεύετε ότι μία ενημέρωση μέσω πολυμέσων, θα μπορούσε να δράσει υποστηρικτικά και να ενδυναμώσει το γένικότερο αίσθημα ασφάλειας και την ψυχική τους υγεία;

Σαφώς μια ενημέρωση προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε σημαντικά. Θα έλεγα, όμως ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, καθώς και ατομικά, αλλά και οι νοσοκομειακοί και οι ιδιώτες ιατροί, επιδεικνύουν μεγάλη προσπάθεια με όλα τα μέσα, όχι μόνο στη θεραπεία αλλά και την ενημέρωση των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Μελέτες δείχνουν ότι το 2030 ο πληθυσμός που θα νοσεί από Σ.Δ. θα αυξηθεί ραγδαία. Πώς θεωρείται ότι οφείλει να πράξει ένας ασθενής, ώστε να διατηρήσει ως επί το πλείστον τα φυσιολογικά επίπεδα τιμών;
Είναι πλέον σαφές νομίζω σε όλους ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι η νόσος του μέλλοντος. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην κατανόηση της παθογένειας του, ώστε νομίζω ότι η υιοθέτηση του σωστού τρόπου ζωής, διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, από την παιδική ηλικία μπορεί να έχει αξιόλογα αποτελέσματα. Θα πρέπει όμως οι εν λόγω οδηγίες, να μην αποτελούν απλά οδηγίες, αλλά να εφαρμόζονται ατομικά, αλλά και συλλογικά σε δομές οργανωμένες όπως τα σχολεία.
Άρα τι προτείνετε, πού είναι το κλειδί μίας ισορροπημένης στάσης ζωής ενός ατόμου που πάσχει από Σ.Δ.; 
Όλα τα μυστικά κρύβονται σε ένα μοντέλο Μεσογειακής Διατροφής σε συνδυασμό με κάποια  δραστηριότητα ήπιας εκγύμνασης. Η λήψη τροφών με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και χωρίς υπερβολές, με συγκεκριμένη αναλογία τροφίμων, θα επιφέρει ισορροπία στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να υπάρχει μία φυσιολογική τιμή του δείκτη μάζας σώματος και να μην υπάρχει αύξηση βάρους και ταυτόγχρονα να αξιοποιηθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά από η λήψη των τροφών. Άφθονες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε τέτοιο συνδυασμό μεταξύ τους που να δρουν αλληλοσυμπληρωματικά.

Η διατροφή αποτελεί το άλφα και το ωμέγα στη θεραπεία του διαβητικού ασθενή, με κύριο στόχο τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα, ένα ελεγχόμενο βάρος και αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για την ασθένεια του Σ.Δ.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν ελεύθερο χρόνο και επιθυμούν να γνωρίζουν για την υγεία τους. Αυτό τουλάχιστον έχω εισπράξει από την έκθεση μου σε αυτούς, τόσο ως νοσοκομειακός, όσο και ως ιδιώτης ιατρός. Υπάρχουν ιδέες και προγράμματα που θα μπορούσε να συμπεριλάβει ο κρατικός μηχανισμός σε δομές ηλικιωμένων για ενημέρωση, απάντηση πιθανών ερωτήσεων και θεμάτων τέτοιων ασθενών.
Θα ήθελα να μας αποχαιρετήσετε με 5 αξίες από τον ηθικό σας κώδικα.
1.Σεβασμός στην ανθρώπινη υπόσταση
2.Ευγένεια
3.Αξιοπρέπεια
4.Δικαιοσύνη
5. Πίστη

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσουμε τον Παθολόγο κ. Σαχινίδη Αλέξανδρο για όλα τα πολύτιμα που μοιράστηκε σήμερα μαζί μας και να σας πούμε μία μελωδική καλημέρα.

 

 

Με χαμόγελο λοιπόν,

Lena And Personalities Team