Good Morning Myanmar! – Του Ευάγγελου Ξανθάκη

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει σήμερα η Γιανγκόν της Myanmar!
Η Καρδιά της χώρας η Γιανγκόν, γνωστή και ως «ο Κήπος της Ανατολής» η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 6.000.000 κατοίκους, έχει σήμερα μια άλλη δυσάρεστη εικόνα, Θυμίζει Βιετνάμ!
Οι ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούν αδιακρίτως τα πάντα και τους πάντες!
Η Global Times έγραψε, «Οι βίαιες επιθέσεις ήταν προφανώς καλά οργανωμένες και σχεδιασμένες. Ένας λογαριασμός στο Τwitter έστειλε μια προειδοποίηση προς τη στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ λέγοντας: «Εάν σκοτωθεί ένας πολίτης, ένα κινεζικό εργοστάσιο θα γίνει στάχτη». Αυτός ο επαληθευμένος λογαριασμός ανήκει στον Ιδρυτή και Εκτελεστικό Διευθυντή του Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βιρμανίας (BHRN).
Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα εμπρηστικών υποκινήσεων. ” Το BHRN με έδρα το Λονδίνο ιδρύθηκε το 2015
Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ προχωρά σε καθημερινές συλλήψεις γιατί θεωρούν ότι έχουν ενταχτεί στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής (CDM). Γιατροί, μηχανικοί, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, σιδηροδρομικό προσωπικό, διευθυντές και διευθυντές κυβερνητικών τμημάτων και διοικητικό προσωπικό συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών.

Οι δολοφονίες ακολουθούνται από το κύμα βίας της χούντας, και ο πραγματικός αριθμός θυμάτων δεν δίνεται στην δημοσιότητα.

Σήμερα σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, οι στρατιωτικοί διοικητές της Μιανμάρ έχουν την εξουσία να εκδίδουν και θανατική ποινή.

Στην θανατική ποινή τα αδικήματα περιλαμβάνουν υψηλή προδοσία, προδοσία, παρεμπόδιση στρατιωτικού προσωπικού και δημοσίων υπαλλήλων που εκτελούν τα καθήκοντά τους, υποκίνηση, διάδοση «ψευδών» ειδήσεων, κατοχή όπλων, δεσμούς με παράνομες ενώσεις, ανθρωποκτονία, βιασμό, ληστεία, διαφθορά, κατάχρηση ναρκωτικών και βανδαλισμούς.

Άλλα αδικήματα αφορούν παραβιάσεις του νόμου περί μετανάστευσης, του νόμου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, του νόμου περί εκτύπωσης και δημοσίευσης, του νόμου για τη διαχείριση του Ward ή του Village-Tract, του νόμου περί ηλεκτρονικών συναλλαγών και του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η αποτυχία της Κίνας να καταδικάσει το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου προκάλεσε αυξανόμενο θυμό σε ολόκληρη τη Μιανμάρ καθώς οι μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στο καθεστώς σαρώνουν τη χώρα και τιμωρούνται τα κινέζικα εργοστάσια με εμπρησμούς.
Η οργή απέναντι στο Πεκίνο έχει αυξηθεί καθώς η Κίνα συνεχίζει να υπερασπίζεται τη χούντα, χαρακτηρίζοντας το πραξικόπημα ως «εσωτερική υπόθεση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC).

Η πολιορκία της Χούντας συνεχίζεται!