Πως φτάσαμε στη δήλωση του Μάικ Πομπέο για την Τουρκία… όλο το παρασκήνιο

Ελλάδα Κυρίως θέματα

Εν μέσω του καυτού Αυγούστου, στις 20 του μήνα, το κανάλι OPEN και η ιστοσελίδα μας, μεταδώσαμε μία γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κυριολεκτικά άλλαζε την αμερικανική θέση για τις τουρκικές προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λόγω του καλοκαιριού λίγοι έδωσαν σημασία. Μας έκανε, όμως, εντύπωση ότι αναξιόπιστα και ανυπόληπτα blogs της κακιάς ώρας, που εξυπηρετούν εθνικιστικές καταστάσεις και συμφέροντα του «ορθόδοξου ξανθού γένους», μας επιτέθηκαν με ασύστολα ψέματα, αντιδρώντας με πρωτόγνωρη βιαιότητα στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν «προκλητικό βήμα».

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στην γραπτή δήλωση, που μας εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το Γραφείο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονιζόταν επίσης ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων».

Έλληνες και Κύπριοι διπλωμάτες που επικοινώνησαν μαζί μας για να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες αυτής της δήλωσης, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Το περιεχόμενο της δήλωσης ήταν κάτι που προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν από την αμερικανική κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της έναρξης των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της κατοχικής δύναμης. Για εμάς, λοιπόν, δεν αποτελούσε έκπληξη η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, για την οποία ομιλεί με θαυμασμό όλη η Ελλάδα και όλη η Κύπρος.

Γι’ αυτό το λόγο στο χθεσινό μας κείμενο δώσαμε τον εξής τίτλο: Η ώρα να μιλήσει ο κ. Πομπέο: Η τρίτη εισβολή του τουρκικού Αττίλα είναι μία πραγματικότητα… Για πρώτη φορά η αμερικανική υπερδύναμη αποφάσισε να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Άργησε μεν, αλλά ο κ. Πομπέο ανακοίνωσε αυτό που θέλαμε να ακούσουμε. Και είναι το ορθό, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο που παραβιάζει κατάφωρα η τουρκική κυβέρνηση.

 
Για την ιστορία παραθέτουμε ξανά την ερώτησή μας και την γραπτή -μέσω e-mail- απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υποβάλαμε, λοιπόν, το εξής ερώτημα: Παρά τις επίμονες εκκλήσεις και τις προσπάθειές σας, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Είναι η θέση σας, ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα προκλητικές; Εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα αυτή η θέση;

Η δήλωση της 20ης Αυγούστου, του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακολουθεί:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Yavuz, το οποίο δραστηριοποιείται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ROC). Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων.

Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης (equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Από τότε, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα με Αμερικανούς διπλωμάτες που ασχολούνται με τα θέματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ