Καλίνινγκραντ: Η Ρωσία έχει λιμάνι στη νότια Βαλτική Θάλασσα – Του Παν. Αναστόπουλου

Εάν παρατηρήσουμε προσεκτικά το χάρτη της Ευρώπης, θα δούμε μια εδαφική έκταση στην περιοχή της Βαλτικής, ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, διπλάσια σε έκταση από την Κρήτη, με το όνομα της διοικητικής της πρωτεύουσας, το Καλίνινγκραντ.

Το Καλίνινγκραντ ήταν η παλαιά πόλη Κένιγκσμπεργκ της Ανατολικής Πρωσίας. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη του Κένιγκσμπεργκ καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από έναν βρετανικό αεροπορικό βομβαρδισμό, σε συνδυασμό με την επίθεση των σοβιετικών δυνάμεων. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, η πόλη προσαρτήθηκε από την Σοβιετική Ένωση εν αναμονή της τελικής απόφασης για τα εδαφικά ζητήματα που θα λαμβανόταν στην ειρηνευτική συμφωνία (ως τμήμα της ΕΣΣΔ), όπως είχε συμφωνηθεί από τους Συμμάχους στη Διάσκεψη του Πότσδαμ όπου αναφέρει:

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΙΓΚΣΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΑ
Η Σύνοδος εξέτασε μία πρόταση από την Σοβιετική Κυβέρνηση αναφορικά με εδαφικά ζητήματα που προκύπτουν ενόψει της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας, όσον αφορά τα δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ τα οποία γειτνιάζουν με την Βαλτική Θάλασσα τα οποία θα πρέπει να διασχίζουν κάποιο σημείο στις ανατολικές ακτές του Κόλπο του Ντάντζιγκ στα ανατολικά, στα βόρεια του Μπράουνσμπεργκ και του Γκόλνταπ, στο σημείο ένωσης των συνόρων της Λιθουανίας, της Πολωνικής Δημοκρατίας και της Ανατολικής Πρωσίας.
Η Σύνοδος έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία με αυτή την πρόταση της Σοβιετικής Κυβέρνησης σχετικά με την μεταβίβαση στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης της πόλης του Κένιγκσμπεργκ και των περιχώρων αυτής όπως αναφέρεται αναλυτικά παραπάνω, κάτι που θα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης από εμπειρογνώμονες κατά την επανεξέταση των τωρινών συνόρων.
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση της Συνόδου στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικού συμφώνου.

Το Κένιγκσμπεργκ μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ το 1946. Οι επιζήσαντες του γερμανικού πληθυσμού απελάθηκαν βίαια και η πόλη εποικίστηκε με Σοβιετικούς κατοίκους. Η γερμανική γλώσσα αντικαταστάθηκε με τη ρωσική γλώσσα.

Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η, σε πολλούς, άγνωστη αυτή περιφέρεια ανήκει στη Ρωσία και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται αποκομμένη, θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, χάρη στη στρατηγική της θέση, μιας και εξασφαλίζει την είσοδο της Μόσχας στη Βαλτική, σε ένα λιμάνι που δεν παγώνει.

Η περιοχή του Καλίνινγκραντ έχει μετατραπεί σε μία ευρύτατη ρωσική στρατιωτική βάση στην καρδιά της Ευρώπης, εγκαθιστώντας υπερσύγχρονες στρατιωτικές μονάδες, με εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βαλλιστικούς πυραύλους και ραντάρ.

Συμφωνία του 2002 της Ρωσίας με την ΕΕ, εξασφάλιζε την απρόσκοπτη επικοινωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τον θύλακα, παρά το ότι (δύο χρόνια αργότερα) ο διάδρομος ανάμεσα στην πάντα φιλική Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ, το πέρασμα Σουβάλκι, βρέθηκε πλέον μέσα στην επικράτεια της ΕΕ. Σήμερα το Καλίνινγκραντ περιβάλλεται από χώρες που όχι μόνο ανήκουν στην ΕΕ (Λιθουανία, Πολωνία και στην άλλη πλευρά της Βαλτικής τη Σουηδία), αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Η ανησυχία του ΝΑΤΟ είναι δικαιολογημένη αφού μετά τους S-300P και τους S-400 έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, μια «stealth» ανάπτυξη τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Inskander, οι οποίοι είναι ικανοί να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση μέχρι 500 χιλιόμετρα, ενώ είναι ικανοί να παρακάμψουν κάθε σύστημα αεροπορικής άμυνας.

Η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι επιβεβλημένη για τη Συμμαχία, καθώς οι Σουηδικές αρχές προχώρησαν στη δημιουργία νέων πυρηνικών καταφύγιων στην περιοχή γύρω από τη Βαλτική και κυρίως στο νησί Γκότλαντ, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Καλίνινγκραντ και λήψη αντιμέτρων στο Ρωσικό, όπως πιστεύουν, κίνδυνο.

Η Ρωσική πλευρά, αναφέρει ότι η συνεχής ροή οπλικών συστημάτων στο Καλίνινγκραντ έχει ως στόχο τη δημιουργία αμυντικής ζώνης,καθόσον περιβάλλεται από χώρες ευρισκόμενες υπό το στρατιωτικό έλεγχο του ΝΑΤΟ. Η στήριξη και η υπεράσπιση της περιοχής συνιστά αναφαίρετο δικαίωμα από την πλευρά της Ρωσίας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα στην περιοχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποστρατικοποίηση του Καλίνινγκραντ αποτελεί ένα ουτοπικό όνειρο.

Πρόσφατα, η Λιθουανία αποφάσισε να εμποδίζει τη διέλευση ρωσικών αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις προς το απομονωμένο έδαφος εξοργίζοντας τη Μόσχα. Οι αρχές του Καλίνγκραντ υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αφορά το 50% των αγαθών που εισάγει από τη Ρωσία η επαρχία, δηλαδή βαριά μηχανήματα, ανταλλακτικά και πρώτες ύλες. Το πρακτορείο TASS υποστήριξε ότι μπλοκάρονται και μεταφορές τροφίμων.

Η Λιθουανία επιμένει ότι απλώς τηρεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και αναφέρει ότι προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις θα εξακολουθούν να μεταφέρονται από το πέρασμα Σουβάλκι. Η Μόσχα έκανε λόγο για αποκλεισμό που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, μετέβη στο Καλίνινγκραντ και μίλησε ευθέως για «εχθρική πράξη».

Διαβάστε επίσης:

Από 27 Ιουλίου στο κινητό η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης

Ας θυμηθούμε: Όταν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015, έγινε ξαφνικά ΝΑΙ

Ας θυμηθούμε: Οι Δελφικές εντολές ως κληρονομιά των Ελλήνων