Κ. Φεζούδης: Στα 13 έτη λειτουργίας της Ο.ΔΙ.Κ., ποτέ δεν λάβαμε χρηματοδότηση – Συνέντευξη στον Γαβριήλ Αβραμίδη

Ο Κώστας Φεζούδης πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, στην συνέντευξη του στον Γαβριήλ Αβραμίδη τονίζει τα εξής: “Εθελοντής γίνεται κάποιος, κάποια που έχει όρεξη, διάθεση, ανάγκη ίσως για ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά. Στην Ο.ΔΙ.Κ. οι εθελοντές και οι εθελόντριες έρχονται για να καταθέσουν ταυτότητα, να πάρουν και να δώσουν γνώσεις, εμπειρίες, διάθεση, όρεξη, χρόνο, κόπο, χρήματα, τον οβολό τους. Έρχονται να καταθέσουν το «εγώ» τους και να προσφέρουν με το «εμείς». Ίσως επίσης για να κοινωνικοποιηθούν, να ενταχθούν σε ομάδα, να βρουν πραγματικούς φίλους, να μάθουν την διάσωση, να μάθουν πως να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους”. Στην Ο.ΔΙ.Κ. οι εθελοντές αποκτούν έναν «τρόπο ζωής».

Γ. Αβραμίδης: Κύριε Φεζούδη, ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία των εθελοντικών οργανώσεων στο πεδίο της πολιτικής προστασίας και ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν για να μπορέσει μια ομάδα εθελοντών να εγγραφεί στο μητρώο οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας πολιτικής προστασίας;

Κ. Φεζούδης: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποτελεί τον εθνικό φορέα τήρησης του «Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας και ένταξης Εθελοντικών Οργανώσεων στο «Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας αλλά και των μελών αυτών στο «Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.
Οι Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας εντάσσονται στο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας και έχουν ως αποστολή τους την παροχή συνδρομής στους αρμόδιους κρατικούς φορείς στο έργο της προστασίας της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών, καθώς και του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς από απειλούμενες ή εν εξελίξει φυσικές, τεχνολογικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές και απειλές, που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου.
Στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων μπορούν να ενταχθούν νομικά πρόσωπα, ενώσεις ή ομάδες προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την επιδίωξη δράσεων πολιτικής προστασίας (άρθρο 58, ν. 4662/2020) που περιλαμβάνει:
Αποστολή και δράσεις των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας
Προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.) και προϋποθέσεις απόκτησης ιδιότητας Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας.
Εκπαίδευση Εθελοντικών Οργανώσεων
Κινητοποίηση και επιχειρησιακή εμπλοκή Εθελοντών.
Αξιολόγηση των Εθελοντικών Οργανώσεων και ενίσχυσή τους σε υλικά και μέσα και άλλα,
και προβλέπεται η έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων με σκοπό την ρύθμιση της εφαρμογής των θεμάτων αυτών και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας κυρίως για τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία ένταξης και αξιολόγησης των εθελοντικών οργανώσεων, ειδικότερα θέματα που αφορούν στη στολή, τα διακριτικά, το Ατομικό Δελτίο Εθελοντή, στις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ενίσχυσης των Ε.Ο. σε υλικά και μέσα, την εκπαίδευση και πιστοποίησή των εθελοντών.
Προς στιγμήν και μέχρι νεωτέρας δεν εντάσσονται νέες εθελοντικές ομάδες, μέχρι την ενεργοποίηση του ανάλογου νόμου.

Γ. Αβραμίδης: Πότε ιδρύθηκε και τι ακριβώς είναι η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων; Δραστηριοποιείστε μόνο στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό;

Κ. Φεζούδης: Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ (Ο.ΔΙ.Κ.), είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Μάιο του 2008 με την υπ΄ αριθ. 14911/08 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος με αριθ. μητρώου 69/08 καθώς επίσης και στο Υ.Δ.Α.Σ. του Υπουργείου Εξωτερικών με αριθ. μητρώου 502.
Η διοίκηση του οργανισμού εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στεγάζεται στην Κονδυλάκη 13, από όπου διενεργείται ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών αλλά και των πολιτών, προετοιμάζει δε παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε άλλους νομούς.
Ο σκοπός της είναι η εθελοντική προσφορά βοήθειας στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές όπως σεισμοί, εκτεταμένες πλημμύρες, θεομηνίες, δασοπυροσβέσεις κ.ά., στην έρευνα και διάσωση ατόμων από αεροπορικά, ορειβατικά, ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα, καθώς και η παροχή ή διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων.
Απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους ειδικούς και εκπαιδευμένους εθελοντές που είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να μεταβούν σε οποιαδήποτε περιοχή, εντός ή εκτός συνόρων, έχει πληγεί από καταστροφή.

Γ. Αβραμίδης: Τι υποδομή έχετε ως Ομάδα σε υποδομές και έμψυχο υλικό; Έχετε και γυναίκες εθελόντριες;

Κ. Φεζούδης: Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από παλαιούς και έμπειρους πιστοποιημένους διασώστες με 18ετη τουλάχιστον εμπειρία, με πλούσια βιογραφικά αποστολών και εκπαιδεύσεων. Στα μέλη της βέβαια, προστίθενται μέσω των τριών (3) σχολείων διάσωσης, οκτώ εβδομάδων διάρκειας έκαστο, που πραγματοποιούνται κάθε φθινόπωρο, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, και Θήβα, ολοένα και περισσότερα εκπαιδευμένα νέα υποψήφια μέλη – εθελοντές διασώστες, με διάθεση και θέληση να προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους στον σκοπό και το έργο της ομάδας.
Η ομάδα μας έχει σήμερα εξήντα τρεις (63) πιστοποιημένους εκπαιδευτές BLS-AED από το ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) οι οποίοι διοργανώνουν συνεχώς εκπαιδευτικές ημερίδες και πιστοποιούν πολίτες, εθελοντικές ομάδες, νοσηλευτές, ιατρούς, οργανισμούς, επιχειρήσεις, σώματα ασφαλείας κ.ά.
Το 54% της ομάδας μας είναι γυναίκες εθελόντριες διασώστριες.
Σήμερα, έχουμε τρεις χώρους, η έδρα μας στην Θεσσαλονίκη και οι βάσεις ετοιμότητας σε Θήβα και Αθήνα

Γ. Αβραμίδης: Έχετε οικονομική στήριξη στο έργο σας από την ελληνική πολιτεία ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Κ. Φεζούδης: Όχι, στα 13 έτη λειτουργίας της Ο.ΔΙ.Κ., ποτέ δεν λάβαμε χρηματοδότηση από την ελληνική πολιτεία ή από Ευρωπαϊκή Ένωση ή τυχόν προγράμματα. Συντηρούμαστε μόνοι μας…

Γ. Αβραμίδης: Που μπορείτε να βοηθήσετε με τους εθελοντές σας; Σε ποιες αποστολές έχετε λάβει μέρος, μπορείτε να αναφέρετε κάποια χαρακτηριστική περίπτωση;

Κ. Φεζούδης: Η Ομάδα συνεργάζεται με όλους τους κρατικούς και μη φορείς όπως, τις ένοπλες Δυνάμεις (Νατοϊκό τμήμα – NDC GR και 71η Α/Μ ΛΜΧ), την Κ.ΟΜ.Α.Κ. της αεροπορίας, το Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης Σ.Ε.Θ.Ε., το Ε.Κ.Α.Β., την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ε.Μ.Α.Κ., το Λιμενικό Σώμα, τον Ο.Α.Σ.Π, το Ι.Τ.Σ.Α.Κ, το Σεισμολογικό κέντρο του Α.Π.Θ. και με πολλές εθελοντικές οργανώσεις εντός συνόρων, ενώ σε αποστολές στο εξωτερικό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες διασωστικές οργανώσεις άλλων χωρών.
Το 2009 και ξανά το 2015 συμμετείχε σε εβδομαδιαίες εκπαιδεύσεις με την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Κ.ΟΜ.Α.Κ.) της αεροπορίας, στο χώρο της, όπου και εκτέλεσαν από κοινού και με επιτυχία, ασκήσεις με θέμα: Έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων θυμάτων σε ερείπια έπειτα από σεισμό.
Στις 08-14/10/2011 συμμετείχε στην πρώτη άσκηση συνεκπαίδευσης με το ΝΑΤΟ, στην άσκηση ΠΕΡΣΕΑΣ 2012 και στις GORDIAN KNOT από το 2012 συνεχώς έως και σήμερα αλλά και στην ετοιμότητα του έτους 2012 ειδικότερα με το NRF του NRDC-GR, όπου και συντέλεσε ενεργά στην οργάνωση, το συντονισμό και την διεξαγωγή της. Από 15/5/2012 είναι συμβουλευτικό μέλος του Ελληνικού Νατοϊκού Στρατηγείου με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις ασκήσεις που διοργανώνονται.
Στις πρόσφατες επιχειρήσεις, η Ο.ΔΙ.Κ. συμμετείχε με 18 έως 26 μέλη ανά ημέρα και επί 9 συνεχείς ημέρες στις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής, με 11 έως 19 μέλη ανά ημέρα και επί 6 συνεχείς ημέρες στην έρευνα αγνοουμένων στην μεγάλη πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ και ΒΟΥΤΖΑ Αττικής, με 9 μέλη στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Σιθωνία Χαλκιδικής κ.α.
Σταθερά και με συνέπεια η Ο.ΔΙ.Κ. φροντίζει για την παροχή ή και τη διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της καθημερινά σε οποιονδήποτε τομέα χρειαστεί. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία της με το Ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, με το ορφανοτροφείο Μέλισσα και με την Ελληνική ιεραποστολή στην νήσο Μαδαγασκάρη όπου αποστέλλεται ανθρωπιστικό υλικό πρώτης ανάγκης σε συνεχή βάση. Η Ο.ΔΙ.Κ. έχει «υιοθετήσει» και συνδράμει ανά εβδομάδα στην συνεχή ανάγκη σίτισης 4 οικογενειών στην Θεσσαλονίκη.

Γ. Αβραμίδης: Όταν συμμετέχετε σε μια αποστολή, πηγαίνετε μετά από πρόσκληση πχ της ΕΜΑΚ ή κάποιου δημόσιου και αυτοδιοικητικού φορέα, ή απλά τρέχετε να βοηθήσετε όπου μπορείτε να είστε χρήσιμοι;

Κ. Φεζούδης: Πηγαίνουμε πάντα συντονισμένα, μετά από επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή την Αστυνομία ή την Περιφέρεια που μας καλεί σε συμβάν. Δηλώνουμε την διαθεσιμότητά μας και ανάλογα με την περίπτωση, την γνώση – εκπαίδευσή μας, συμβάλουμε…

Γ. Αβραμίδης: Τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ποια χώρα θεωρείτε πρότυπο στον εθελοντισμό;

Κ. Φεζούδης: Ο εθελοντισμός στην Ευρώπη είναι ανεπτυγμένος πολύ, υποστηρίζεται, αντιμετωπίζεται σαν εργαλείο βοηθείας στην έκτακτη ανάγκη. Η Ελλάδα υστερεί σ’ αυτό. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη για να τους φτάσουμε… Πρότυπα εθελοντισμού και παραδείγματα προς μίμηση πολλά. Αν αναφερθώ για τα καλά μίας χώρας θα υποτιμήσω τα καλά μίας άλλης….

Γ. Αβραμίδης: Υπάρχουν ελληνικές, αλλά και ξένες ΜΚΟ οι οποίες λαμβάνουν τεράστια ποσά για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στην χώρα μας. Εσείς ως Ομάδα έχετε δικαίωμα να συμμετέχετε σε ανάλογες δράσεις ή έχετε πιστοποίηση μόνο για την πολιτική προστασία;

Κ. Φεζούδης: Η ομάδα μας μπορεί να συμμετάσχει σε όλα. Κατ’ επιλογή μας δεν μπήκαμε σε ανάλογη δράση. Βλέπετε και ακούτε τι γίνεται με τις ανάλογες ΜΚΟ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να χαλάσουμε το όνομα που με κόπο χτίζουμε, μπλεκόμενοι σε ανάλογες κατάστάσεις….

Γ. Αβραμίδης: Τι κάνετε για την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα πολιτικής προστασίας;

Κ. Φεζούδης: Τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ. εκπαιδεύονται συνεχώς σε ενότητες Ά βοηθειών, απεγκλωβισμού ατόμων από ερείπια, αντιμετώπισης πάσης φύσεως καταστροφών, δασοπυρόσβεση, τηλεπικοινωνίες, ορεινή διάσωση, διάσωση σε υγρό στοιχείο κ.ά., από επαγγελματίες στους αντίστοιχους χώρους αλλά και από κρατικούς φορείς.
Εκπαιδευτές της ομάδας εκπαίδευσαν στις πρώτες βοήθειες έως σήμερα πολίτες πολλών Δήμων της Ελληνικής επικράτειας και επιγραμματικά των Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέως, Μελίκης, Καμποχωρίου, Βάλτας, Νέας Σκιώνης, Συκιάς, Σάρτης, Πανοράματος, Θέρμης, Ζωγράφου, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κασσάνδρας, τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ο.Σ.Ε. Θεσσαλονίκης, το κέντρο απεξάρτησης Ιθάκη, πληθώρα Δημοτικών – Γυμνασίων και Λυκείων, το Anatolia College, το Mediterranean College, το Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος στην Αθήνα, τρία (3) σχολεία 2ης ευκαιρίας , εννέα (9) Τ.Ε.Ι., τους υπαλλήλους και δεκαοκτώ (18) φορές τους φοιτητές του Α.Π.Θ., τρία (3) ειδικά σχολεία της 71ης Αερομεταφερόμενης ΛΜΧ, τέσσερις (4) φορές το 957 τάγμα Στρατονομίας του Γ΄ΣΣ, τους αστυνομικούς στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το Λιμεναρχείο Ευβοίας, τον Δήμο Θήβας, επί 3η χρονιά τους πολίτες του Δήμου Θεσσαλονίκης στις βιβλιοθήκες της πόλης, τους εθελοντές του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού, τον Δήμο Γαλατσίου, τον Δήμο Μενεμένης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης επανειλημμένως τον σύλλογο ΑΛΜΑ, τον Σύλλογο Άγγιγμα Ζωής, τον Σύλλογο MAKEAWISH κ.ά.

Γ. Αβραμίδης: Κλείνοντας θέλω να σας ρωτήσω τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό και ποιο είναι το κίνητρο των ανθρώπων που συμμετέχουν μαζί σας;

Κ. Φεζούδης: Προσωπικά, είμαι άνθρωπος της προσφοράς. Τώρα, όσον αφορά τα κίνητρα που μπορεί να έχουν τα μέλη μας, μπορώ να απαριθμήσω μερικά. Εθελοντής γίνεται κάποιος, κάποια που έχει όρεξη, διάθεση, ανάγκη ίσως για ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά. Στην Ο.ΔΙ.Κ. οι εθελοντές και οι εθελόντριες έρχονται για να καταθέσουν ταυτότητα, να πάρουν και να δώσουν γνώσεις, εμπειρίες, διάθεση, όρεξη, χρόνο, κόπο, χρήματα, τον οβολό τους. Έρχονται να καταθέσουν το «εγώ» τους και να προσφέρουν με το «εμείς». Ίσως επίσης για να κοινωνικοποιηθούν, να ενταχθούν σε ομάδα, να βρουν πραγματικούς φίλους, να μάθουν την διάσωση, να μάθουν πως να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους.
Στην Ο.ΔΙ.Κ. οι εθελοντές αποκτούν έναν «τρόπο ζωής»!!!