Οξεία ηπατίτιδα : Επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε επισήμως πλέον, τρία κρούσματα με οξεία ηπατίτιδα. Τα τρία παιδιά από την Αττική που κρίθηκαν αρχικά ως “πιθανά κρούσματα”, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επιβεβαιώθηκαν και δηλώθηκαν στο ECDC από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (12/05), τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) καθώς και πυρετό, και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και βρέθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

Ψυχραιμία συστήνει στους γονείς σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας και καθηγητής παιδιατρική Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τονίζει πως, αν η ηπατίτιδα αν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να επέμβει ο γιατρός, να την αντιμετωπιστεί με την χορήγηση αντιφλεγμονώδων φαρμάκων και το παιδί να ξεπεράσει τον κίνδυνο. Δε συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς τα κρούσματα είναι πολύ μεμονωμένα, ενώ στο παρελθόν υπήρξαν ηπατίτιδες που τις προκαλούσαν και άλλοι ιοί όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Το σημάδι που πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς είναι ο ίκτερος είπε ο καθηγητής και θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν σε γιατρό: «Όταν έχει το παιδί συμπτώματα ιώσεως κοιτάμε το ασπράδι του ματιού του παιδιού. Εάν κιτρινίσει το μάτι του παιδιού πάμε στον γιατρό αμέσως, δεν περιμένουμε να κιτρινίσει το δέρμα γιατί τότε μπορεί να είναι αργά».

Σε περίπτωση επίσης που το παιδί παρουσιάσει υψηλό πυρετό ή γαστρεντερετικά προβλήματα, τότε οι γονείς θα συμβουλευτούν τον γιατρό ώστε να ψηλαφήσει το παιδί και αμέσως μετά να κάνει εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: 91χρονος παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 16χρονη Ισπανίδα μαθήτρια

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων γνωστού baby oil

Αιγάλεω: «Απεσταλμένος του θεού» ο οδηγός που μπήκε με το αυτοκίνητο στην είσοδο του River West

Η ασυλία του ΚΚΕ – Αυτούς θα τους τιμωρήσει κανείς ;