Ουκρανία: Ο Ζελένσκι έχει «εξαφανίσει» με νόμο την ελληνική και ρωσική γηγενή μειονότητα

Η ιστορία γράφεται με γεγονότα.

Τη δική του ιστορία έχει γράψει ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με νόμο που εισήγαγε προκειμένου να εξαφανιστούν ως διά μαγείας τα πολλά εκατομμύρια των Ρώσων που κατοικούν στο ουκρανικό έδαφος. Έτσι δεν χαρακτηρίζονται ως εθνική γηγενής μειονότητα ούτε οι Ρώσοι, αλλά ούτε οι Έλληνες. Μαζί τους και οι Ούγγροι και οι Λευκορώσοι της Ουκρανίας.

Οι προθέσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρες με την αναγνώριση μόνο των τουρκογενών Τατάρων. Με αυτό τον τρόπο σχεδόν όλα συνηγορούν ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε δορυφόρο της Τουρκίας, μετά και τις συμφωνίες για αμυντική συνεργασία.

Και το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών μιλάει για αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων στην περιοχή, την υποστήριξη της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και την απλοποίηση ταξιδιών.

Τον Ιανουάριο του 2021 η Ουκρανία, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία προχώρησαν σε άτυπη συμμαχία:

«Το Λονδίνο ανέκαθεν υποστήριζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει την ενοποίηση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Οι επίσημες συναντήσεις στα υψηλότερα επίπεδα εκπροσώπων των δύο χωρών δεν σπανίζουν. Τον Οκτώβριο του 2020, ο ηγέτης της Ουκρανίας Βόλντυμιρ Ζελένσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών. Παρά τις προσπάθειες απόκρυψης της επίσημης συνάντησης, έγινε ευρέως γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας πραγματοποίησε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της βρετανικής στρατιωτικής υπηρεσία πληροφοριών MI6 R. Moore, γνωστός για την εκστρατεία του στην καταπολέμηση της ρωσικής απειλής. Το κύριο θέμα των συνομιλιών παρέμεινε μυστικό, αλλά είναι προφανές ότι σχετίζεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας. Η Βρετανία και η Ουκρανία υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, σύμφωνα με το οποίο το Κίεβο έλαβε δάνειο 1,25 δισεκατομμυρίων λιρών για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης κοινών έργων στον αμυντικό τομέα. Αυτά τα χρήματα θα στοχεύουν κυρίως στην κατασκευή του ουκρανικού στόλου και τα βρετανικά ναυπηγεία θα λάβουν σημαντικά οφέλη από αυτό. Ωστόσο, η πρόσφατη επίσκεψη του Zelenskiy στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγαλύτερη πολιτική παρά οικονομική σημασία, καθώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν συνάφθηκαν συμφωνίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».

Μεγάλο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων των Τάταρων της Κριμαίας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οδηγεί σε αύξηση της επιρροής της Άγκυρας στο Κίεβο και της επιτρέπει να σχηματίσει μια ισχυρή φιλοτουρκική κοινότητα Τατάρων στα ουκρανικά σύνορ».

Και καλό είναι να κρατάμε κάποιες αποστάσεις, μετά και την ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας για τα ευτράπελα που έχουμε κάνει.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας:

«Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!».

Το ζήτημα της Ουκρανίας λοιπόν είναι εξαιρετικά σοβαρό για όλους. Μη βιαζόμαστε να πάρουμε θέση.

Ο Πούτιν, έχει κάθε δικαίωμα να μη θέλει το ΝΑΤΟ δίπλα του, ούτε την Ουκρανία δορυφόρο της Τουρκίας και της Αγγλίας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ποιο «διεθνές δίκαιο»; – Του Παν. Αναστόπουλου