Ας θυμηθούμε: Δασικές πυρκαγιές 2007

Το καλοκαίρι του 2007 μια σειρά από δασικές πυρκαγιές σε πολλούς νομούς της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, να καούν σπίτια, περισσότερα από 2.700km2 γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και χιλιάδες ζώα. Το 2007 με απόφαση της κυβέρνησης όλη η Χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

28 Ιουνίου: Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, στην βόρεια πλευρά της Πάρνηθας και επεκτάθηκε γρήγορα αφού η φωτιά δεν στάθηκε δυνατό να περιορισθεί εγκαίρως. Οι φλόγες πέρασαν μέσα στον Εθνικό Δρυμό και έφτασαν σε απειλητική απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Καζίνο, του πάρκου κεραιών και της Πολεμικής Αεροπορίας. Το επόμενο πρωί (29 Ιουνίου), με την βοήθεια πλέον και των εναέριων μέσων, τα μέτωπα της φωτιάς στο Μπάφι, το Φλαμπούρι και κοντά στις εγκαταστάσεις της ΠΑ άρχισαν να τίθενται σταδιακά υπό έλεγχο. Από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα κάηκαν 25.000 στρέμματα δάσους και πολλά ζώα που ανήκαν σε προστατευόμενα είδη.

24 Ιουλίου: Πυρκαγιά στην Αχαΐα, στην περιοχή του Αιγίου στην περιοχή Κουνινά, η οποία έκαψε δασικές και αγροτοδασικές εκτασεις, καθώς και σπίτια, μέχρι τις 27 Ιουλίου, και στοίχισε ανθρώπινες ζωές. Το βράδυ της 27 Ιουλίου η πυρκαγιά βρισκόταν υπό έλεγχο σε βαθιές χαράδρες και δεν απειλούσε σπίτια και κατοικημένες περιοχές.

16 Αυγούστου: Πυρκαγιά στην βορειοδυτική πλευρά του όρους της Πεντέλης, στην περιοχή της Ράχης Διονύσου. Η φωτιά ξεκίνησε από 4 μέτωπα, τα οποία έκαψαν δασικές εκτάσεις, σπίτια και εξοχικές κατοικίες κατά μήκος του άξονα Πεντέλη – Πολιτεία και Πεντέλη – Ντράφι. Ένα από τα μέτωπα κατηφόρισε προς τον δήμο Μελισσίων όπου επίσης κάηκαν μικρές δασικές εκτάσεις. Δυστυχώς οι άνεμοι εμπόδισαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα να σπεύσουν άμεσα στην περιοχή. Οι πρώτες αξιόλογες από αυτές έγιναν με ελικόπτερα αργότερα το απόγευμα της 16ης Αυγούστου.

24 Αυγούστου: Πυρκαγιά Νομού Ηλείας. Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της, στη Ζαχάρω. Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση σύμφωνα με την ευρωπαϊκη υπηρεσία EFFIS, περίπου 450 χιλιάδες στρέμματα. Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Καϊάφας, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σαμικό, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, το Κλινδιά, το Μουζάκι, το Γούμερο, το Φανάρι, η Πεύκη (Μπεντένι), το Κολίρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις. Ακόμα, απειλούσε μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Η καταστροφή όμως αφορούσε και κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Παράλληλα το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς στο νομό Αρκαδίας, αναπτύχθηκε στο Δήμο Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά κατέκαψε και οικίες μέσα και στην πόλη της Μεγαλοπόλεως. Η φωτιά έκαψε και άλλους οικισμούς όπως το Ανεμοδούρι, το Ρούτσι, τα Μαλλωτά, τα Περιβόλια, το Ραψομμάτη, την Ελενίτσα, τη Μονή Παναγιά, τα Παραδείσια, τα Τριπόταμα. Επίσης την 25η Αυγούστου εκδηλώθηκε και νέο μέτωπο στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου και Πελάγους Τρίπολης.

Στο νομό Λακωνίας ξεκίνησε το καταστροφικό και κατά πολλούς συντονισμένο έργο των πυρκαγιών. Το αρχικό σημείο της εκδήλωσης της φωτιάς ήταν η Αρεόπολη ενώ γρήγορα επεκτάθηκε και σε κορυφές του Ταΰγετου. Τα χωριά Λάγα, Καρβέλι, Αράχωβα, Αρτεμησία, Οίτυλο κατακάηκαν, ενώ εμφανίστηκαν παράλληλα εστίες πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία του νομού όπως η Καλλιθέα, η Αγριανή, τα Χρύσαφα οικισμοί που βρίσκονται στο όρος Πάρνωνας, ο Βρονταμάς, το Γεράκι, το Γύθειο, αλλά και το Γερολυμένα, τον Πύργο Διρού και την Κοκάλα.

Στο Νομό Μεσσηνίας τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν στα Φιλιατρά, που η φωτιά μετακινήθηκε και στο γειτονικό χωριό, τους Μεταξάδες, στο Δήμο Φοινικούντα και στην περιοχή του Δυτικού Ταϋγέτου από την Αλαγονία (χωριά Αλαγονία, Αρτεμισία, Λαδά, Καρβέλι, Ελαιοχώρι), μέχρι τα Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας, όπου κάηκαν δασικές εκτάσεις, ενώ καταστράφηκαν και σπίτια στις κατοικημένες περιοχές, καθώς και μια καταστροφή πρατηρίου καυσίμων.

24η Αυγούστου είχαμε πυρκαγιές και στο Νομό Κορινθίας, στο χωριό Καλέντζι και γρήγορα επεκτάθηκε στον Ξηρόκαμπο, το Χαλκί και το Σουλινάρι. Παράλληλα άλλη μια εστία εμφανίστηκε κοντά στο Κιάτο, ενώ μεγάλη καταστροφή συνέβη στο δάσος του Σοφικού από νέα πυρκαγιά της 26ης Αυγούστου. Η πυρκαγιά στο νομό Αχαΐας ξεκίνησε την 24η Αυγούστου, από την Ξερόλακκα Αχαΐας, στις 13.30. Την 25η Αυγούστου εμφανίστηκαν νέες εστίες στου Κάλφα και τις Πόρτες στην Βούντενη και στο Ακταίο

Τις μεσημεριανές ώρες της 25ης Αυγούστου, σύμφωνα με καταγγελίες προς την Ελληνική Αστυνομία, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου κινούμενο σε περιφερειακές οδούς του Υμηττού, πετούσε εμπρηστικούς μηχανισμούς. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, ήταν η πρόκληση μεγάλης πυρκαγιάς, στα όρια του δήμου Χολαργού. Η φωτιά επεκτάθηκε, χάρις στους άνεμους υψηλής έντασης (έως και 6 μποφόρ μετρήθηκαν τοπικά από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) εξαπλώθηκε γρήγορα στους δήμους Παπάγου και Καισαριανής. Με κατοικίες στον δήμο Παπάγου να καίγονται, επικεντρώθηκε εκεί μεγάλο τμήμα των πυροσβεστικών δυνάμεων της Αθήνας. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Η Εύβοια ήταν μια από τις περιοχές που επλήγη ιδιαίτερα από πυρκαγιές αφού περισσότεροι από 10 δήμοι και χωριά πλούσια σε δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν, οικίες χάθηκαν ενώ υπήρξαν και 6 θύματα. Εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν στο Αλιβέρι, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ένας από παθολογικά αίτια, ένας ιερέας από πνιγμό και τέσσερις ακόμα άνθρωποι στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στο Μίστρο, εκ των οποίων ένας εποχικός πυροσβέστης. Άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές ήταν η Νότια Καρυστία, τα Στύρα, οι Δήμοι Ταμυναίων, Αμαρυνθείων και Κονιστρών ενώ εκκενώθηκαν τα χωριά Γαβαλάς, Βρύση, Κρεμαστό, Άγιος Λουκάς και Άγιος Γιάννης.

Στις 26 Αυγούστου, 4 εστίες φωτιάς εντοπίστηκαν στα όρια του νομού Φθιώτιδας, στις περιοχές Ζηλευτό, Λύχνο, Δίλοφο και Πύργο Υπάτης. Οι αρχές μάλιστα προέβηκαν σε σύλληψη υπόπτου, αλλά και εύρεση εμπρηστικών μηχανισμών.

Οι ακόλουθες χώρες προσέφεραν βοήθεια αλλά κάποιες από αυτές δεν έγιναν αποδεκτές:

Αυστρία: Δύο ελικόπτερα AB-212, δύο αεροπλάνα PC-6 Turbo Porter, ένα μεταφορικό αεροπλάνο C-130 Hercules και 20 πυροσβέστες
Γαλλία: Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair CL-415, 60 ειδικούς πυροσβέστες για επιχειρήσεις από ελικόπτερο, έξι πυροσβεστικά οχήματα
Γερμανία: Τρία ελικόπτερα CH-53
Δανία: Έξι πυροσβεστικά οχήματα, ικανά να κινηθούν σε απόκρημνες πλαγιές
Ελβετία: Τέσσερα ελικόπτερα Eurocopter Super Puma
Ιταλία: Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-415
Ισπανία: Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair CL-415
Ισραήλ: Τρία ελικόπτερα και 55 πυροσβέστες
Καναδάς: Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair CL-215 και δύο εντοπιστικά αεροπλάνα -ένα πυροσβεστικό υδροπλάνο Martin Mars μαζί με ένα Cessna L-19 εντοπιστικό
αεροπλάνο από τη Βρετανική Κολούμπια δεν έγιναν δεκτά από την ελληνική κυβέρνηση.
Κροατία: Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-415
Κύπρος: 11 πυροσβεστικά οχήματα, 55 πυροσβέστες, 29 μέλη της πολιτικής αεράμυνας
Νορβηγία: Ένα ελικόπτερο Bell 214
Ολλανδία: Τρία ελικόπτερα Eurocopter AS 532 και 27 μέλη πληρώματος
Ουγγαρία: Δύο πυροσβεστικά οχήματα, 18 πυροσβέστες, έναν γιατρό όπως και πρόσθετο εξοπλισμό
ΠΓΔΜ: 26 πυροσβέστες, τρία οχήματα και 60 διασώστες (απορρίφθηκε)
Πορτογαλία: Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-215 και έξι ανθρώπους
Ρουμανία: Ένα ελικόπτερο Mil Mi-17 με εννέα μέλη πληρώματος και ένα αεροπλάνο
Ρωσία: Πέντε ελικόπτερα Kamov Ka-27, έξι ελικόπτερα Mil Mi-26, δύο ελικόπτερα Mil Mi-8 και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev Be-200
Σερβία: Έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη M-18 Dromader και ένα αεροσκάφος Antonov An-2 και στρατό σε επιφυλακή για βοήθεια
Σλοβενία: Ένα ελικόπτερο AB-412
Σουηδία: Ένα ελικόπτερο Bell-205
Τουρκία: Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair CL-215
Τσεχία: Ένα ελικόπτερο με πέντε μέλη πληρώματος (απορρίφθηκε)
Φινλανδία: Τρία ελικόπτερα, 25 πυροσβέστες και 2-3 ειδικούς δασικών πυρκαγιών (απορρίφθηκε)

2021: Τι ‘χες Γιάννη, τι ‘ χα πάντα !

Ας θυμηθούμε επίσης:
Ας θυμηθούμε: Η καταστροφή της Σμύρνης