Ανδρέας Καραγιώργης: Δεν βλέπω εύκολη την επιστροφή στην πολιτική ζωή του τόπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων – Συνέντευξη στον Γαβριήλ Αβραμίδη

Ο αντιπεριφερειάρχης αλιείας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και επικεφαλής της παράταξης Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, Ανδρέας Καραγιώργης, στην συνέντευξή του στον Γαβριήλ Αβραμίδη για το politispress.gr, δηλώνει την ξεκάθαρη αντίθεσή του για την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) παράνομων μεταναστών στον Έβρο. “Η θέση μας για το θέμα του ΚΥΤ στον Έβρο, εκφρασμένη και στο περιφερειακό συμβούλιο πρόσφατα, είναι ξεκάθαρη. Όχι στην επέκταση, όχι σε νέα δομή, όχι σε οτιδήποτε μπορεί να καταστεί μόνιμο σε μια περιοχή όπου τα σύνορα είναι ακριβώς δίπλα. Δεν συμφωνούμε με τα 72 στρέμματα που προτίθενται να αξιοποιήσουν και ελπίζουμε πως τα 32 εκατομμύρια που υπάρχουν, να δοθούν μόνο για αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών και τίποτα περισσότερο. Στον Έβρο, δεν χρειάζονται τέτοιου είδους σκέψεις και εφαρμογές.”

Γ. Αβραμίδης: Κύριε Καραγιώργη, ως επικεφαλής παράταξης στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχετε συμπράξει με τον περιφερειάρχη στην διοίκηση της περιφέρειας, πως είναι η συνεργασία σας;

Α. Καραγιώργης: Έχω συμφωνήσει με την διοίκηση της περιφέρειας, άρα με τον κύριο περιφερειάρχη σε μια συνδιοίκηση, πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας, κρατώντας όμως η κάθε παράταξη την ανεξαρτησία της και την δυνατότητα της διαφορετικής άποψης και έκφρασής της, όταν αυτό απαιτείται. Συμφωνήσαμε κατ’ απαίτησή μας, να ενταχθούν στο πρόγραμμα της διοίκησης συγκεκριμένοι στόχοι της δικής μας παράταξης, έτσι όπως αυτοί αναφέροντο στο πρόγραμμά μας, όπως θέματα τουρισμού, θέματα αλιείας, πολιτιστικής στρατηγικής αλλά και ανάπτυξης. Στην μέχρι τώρα συνεργασία μας όλα βαίνουν κατ’ ευχήν, μια και από την μεριά της διοικούσας παράταξης, τηρούνται όλα τα συμφωνηθέντα.

Γ. Αβραμίδης: Θα μπορούσε η αυτοδιοικητική σας συνεργασία να επεκταθεί και στο πολιτικό πεδίο, να συνεργαστείτε δηλαδή με τη Νέα Δημοκρατία;

Α. Καραγιώργης: Η αυτοδιοικητική συνεργασία, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο, από συνεργασία επίλυσης, ανάπτυξης ή προώθησης συγκεκριμένων θεμάτων που άπτονται της περιφέρειάς μας, μια και εσείς προσωπικά γνωρίζετε την άποψη μου, επί του θέματος. Θεωρώ πως τα δικά μας προβλήματα τα γνωρίζουμε εμείς οι πολίτες της περιφέρειας, και η κεντρική πολιτική σκηνή πρέπει να βοηθά προς την λύση των προβλημάτων αυτών, υπό την δική μας καθοδήγηση, εκτός βεβαίως των εθνικών θεμάτων, όπου έχει τον πρώτο και μοναδικό λόγο και στρατηγική. Υπό αυτήν την έννοια, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Γ. Αβραμίδης: Υπήρξατε κορυφαίο στέλεχος των ΑΝΕΛ στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, πως βλέπετε το μέλλον των Ανεξάρτητων Ελλήνων;

Α. Καραγιώργης: Το μέλλον των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δεν είναι κάτι που μπορώ να προσδιορίσω εγώ, μπορώ όμως να έχω την πολιτική εκτίμηση προσωπικά και με βάση αυτήν, δεν βλέπω εύκολη την επιστροφή στην πολιτική ζωή του τόπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όμως γι’ αυτό, από την στιγμή που πρακτικά ακόμη υφίστανται ως πολιτικό κόμμα, την τελική απόφαση την έχει στα χεριά του ο πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματος.

Γ. Αβραμίδης: Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας ως αντιπεριφερειάρχης αλιείας;

Α. Καραγιώργης: Οι αρμοδιότητές μου όπως αυτές περιγράφονται στο ΦΕΚ, είναι πολλές και απόλυτα ενδιαφέρουσες. Επί της ουσίας ασχολούμαι με τις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες της περιφέρειας μας, τα εσωτερικά ύδατα, τα ποτάμια, τις ιχθυόσκαλες και τα λιμάνια στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας σε αυτά. Θα ήθελα όμως να σας τονίσω πως έχοντας την αποκλειστικότητα του να είμαι ο μοναδικός αντιπεριφερειάρχης αλιείας στην Ελλάδα, έχω την τύχη να ασχολούμαι με έναν κρυμμένο θησαυρό στην περιοχή μας, τα αλιευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και την περιφέρεια μας σε τάξη μεγέθους του 30% περίπου. Δηλαδή, για να είμαι ακριβής, το 27,9% της αλιευτικής παραγωγής παράγεται εδώ! Αυτό σημαίνει πως πρέπει και αυτό επιδιώκω, να υπάρξει αναβάθμιση των υποδομών, δημιουργία μεγάλων μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας και φυσικά ανάπτυξη στον τομέα των αγορών, ικανής να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και εισροή χρημάτων. Έχουμε όλα τα δεδομένα, δυο λιμάνια, δυο ιχθυόσκαλες, οδικούς άξονες, δυο αεροδρόμια και ήδη τρέχουμε δυο μεγάλα προγράμματα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό την βελτίωση των υποδομών και την δυνατότητα βελτίωσης των πωλήσεων μέσω της στόχευσης εύρεσης νέων αγορών.

Γ. Αβραμίδης: Έχετε αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα στο χώρο της αλιείας που υπηρετείτε;

Α. Καραγιώργης: Είμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, της αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με δεδομένη την διαφαινόμενη τάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αμέριστη στήριξη και το ενδιαφέρον για τον κλάδο της αλιείας εν γένει.

Γ. Αβραμίδης: Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιφέρειά σας;

Α. Καραγιώργης: Τα προβλήματα πολλά αλλά και τα ερεθίσματα πολλά περισσότερα! Μια περιφέρεια, με γαιωστρατηγικής σημασίας θέση, μια περιφέρεια που πληρεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει μπροστά, μια όμως περιφέρεια που δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους της. Δεν υπάρχουν οι πρέπουσες υποδομές στον ορεινό όγκο, εκεί όπου υπάρχουν θερμές ιαματικές πηγές, ιστορικά μνημεία, εκκλησίες και φυσικός πλούτος, μια περιφέρεια που υπολείπεται στις υποδομές για logistics, μια περιφέρεια που δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει τις δυνατότητές της στις επενδύσεις. Δεν έχει σημασία το γιατί αυτό συνέβη. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα αυτά σήμερα προγραμματίζονται, έτσι ώστε να δούμε την περιφέρεια μας τα επόμενα χρονιά να βαδίζει σωστά, φέρνοντας τα θεμιτά αποτελέσματα.

Γ. Αβραμίδης: Ποια είναι η θέση της παράταξης σας στο θέμα της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας Έβρου και πως κρίνετε την αντίδραση των πολιτών;

Α. Καραγιώργης: Η θέση μας για το θέμα του ΚΥΤ στον Έβρο, εκφρασμένη και στο περιφερειακό συμβούλιο πρόσφατα, είναι ξεκάθαρη. Όχι στην επέκταση, όχι σε νέα δομή, όχι σε οτιδήποτε μπορεί να καταστεί μόνιμο σε μια περιοχή όπου τα σύνορα είναι ακριβώς δίπλα. Δεν συμφωνούμε με τα 72 στρέμματα που προτίθενται να αξιοποιήσουν και ελπίζουμε πως τα 32 εκατομμύρια που υπάρχουν, να δοθούν μόνο για αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών και τίποτα περισσότερο. Στον Έβρο, δεν χρειάζονται τέτοιου είδους σκέψεις και εφαρμογές!