Αγκαγκά; Αβαβά! – Του Αθανασίου Τσακνάκη

Το Σύνταγμα τής Ελλάδας δεν ασχολείται με την ελληνική γλώσσα. Είναι προφανές ότι ένα τόσο ασήμαντο ζήτημα, όπως ο κώδικας έλλογης και έναρθρης και συντεταγμένης προφορικής ή γραπτής επικοινωνίας των Ελλήνων, δεν χωρά σε κανένα από τα 120 άρθρα του ανωτέρω κειμένου. Στο κάτω-κάτω, τι είναι η γλώσσα; Ένα από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους, μία θεμελιώδης διαφορά του από άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Ε, καλά τώρα… Το ανθρώπινο σώμα, εξάλλου, εκπέμπει και άλλους ήχους, και όχι υποχρεωτικά από το στόμα. Μπορεί κάποτε να κατοχυρωθεί επίσημα η επικοινωνία μας μέσω αυτών…

(α΄) Ρέω. Δηλαδή κυλώ, ξεχύνομαι. «Ρέομαι» δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει. Τι να σήμαινε «ρέομαι»; (β΄) Διαρρέω. Δηλαδή ξεγλιστρώ, διαδίδομαι. «Διαρρέομαι» δεν υπάρχει. Τουλάχιστον στην νέα ελληνική. (γ΄) «Η είδηση διέρρευσε». Σωστό. «Τα αποτελέσματα διέρρευσαν». Σωστό. Κανένα πρόβλημα. (δ΄) «Ο υπουργός διέρρευσε την είδηση». Λάθος. Ή θα μου πεις «ο υπουργός διέρρευσε», εάν βέβαια ο υπουργός είναι κάτι υγρό ή υδαρές, εάν τέλος πάντων έχει ή δύναται να λάβει μορφή διάρροιας, ή θα μου πεις «η είδηση διέρρευσε από τον υπουργό».

(α΄) Εργάζομαι. Γνωστό. «Εργάζω»; Ανοησία. (β΄) Επεξεργάζομαι. Γνωστό. «Επεξεργάζω»; Βλακεία. (γ΄) «Ο εργάτης επεξεργάζεται την πρώτη ύλη». Σωστό. «Οι μηχανές επεξεργάζονται τα νήματα». Σωστό. Όλα ωραία και καλά. (δ΄) «Τα δέρματα επεξεργάζονται στον ειδικό χώρο». Δηλαδή; Ζωντάνεψαν τα τομάρια και άρχισαν την επεξεργασία; Και εάν ναι, τι επεξεργάζονται; Τα άλλα τομάρια; (ε΄) «Το νομοσχέδιο επεξεργάστηκε και θα τεθεί σε ψηφοφορία». Πάλι λείπει το αντικείμενο. Πάλι δεν μου λες τι επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο. Άσε, δηλαδή, που δεν μου εξηγείς πως γίνεται το νομοσχέδιο να επεξεργάζεται κάτι άλλο, οτιδήποτε… (στ΄) «Τα δέρματα υφίστανται επεξεργασία». Σωστό. «Τα δέρματα περνούν από επεξεργασία». Σωστό. «Το νομοσχέδιο τελεί υπό επεξεργασία». Σωστό. «Η επιτροπή επεξεργάζεται το νομοσχέδιο». Σωστό.

(α΄) Ο γραμματέας, του γραμματέα. Ωραία. Η γραμματέας, της γραμματέα. Ωραία. Ίδια κλίση. Για να ικανοποιούνται και οι φεμινίστριες. (β΄) «Το λάθος είναι της γραμματέας». Λάθος. Εκτός εάν έχει ανακαλυφθεί νέος τύπος: ο γραμματέος, η γραμματέα, το γραμματέο. (γ΄) «Η τελική διόρθωση είναι της γραμματέα». Επανήλθαμε στα ελληνικά. Σωστό.

Το ελληνικό Σύνταγμα ούτε κατοχυρώνει ούτε προστατεύει την ελληνική γλώσσα. Έχει σπουδαιότερα πράγματα να «θεσμοθετήσει»… Και ας είναι γραμμένο στα ελληνικά… Η γλώσσα, όμως, είναι εργαλείο. Όπως είναι και το σφυρί και το μαχαίρι και το αυτοκίνητο. Εάν δεν γνωρίζεις ποια είναι η σωστή χρήση τους, μόνον ζημία θα προκαλέσεις. Εάν, βέβαια, δεν προκαλέσεις δυστύχημα ή δεν διαπράξεις έγκλημα. Κάνε τις επιλογές σου…