85η ΔΕΘ και η επόμενη ημέρα – Ο απολογισμός της μιας εβδομάδας λειτουργίας – Η πολιτική και οικονομική διάσταση

Έκλεισε τις πύλες της, την Κυριακή 19 Σεπτέμβριου, η 85η ΔΕΘ, η πρώτη covid free μετά από διακοπή ενός έτους, εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, δίνοντας ένα σημαντικό μήνυμα επανεκκίνησης, παρά τον μειωμένο αριθμό επισκεπτών (87.631 πέρασαν τις πύλες) εξαιτίας της πανδημίας.
Να σημειωθεί ότι η είσοδος στην ΔΕΘ σε εκθέτες και επισκέπτες επιτρεπόταν μόνο με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και για τους μη εμβολιασμένους με πιστοποιητικό νόσησης, το λεγόμενο green pass, με στόχο ένα ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον.

Στην έκθεση συμμετείχαν 900 εκθέτες, με κρατικές συμμετοχές από 15 χώρες με τιμώμενη χώρα στην φετινή 85η ΔΕΘ την Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης του 1821, ενώ υπήρξε σημαντική συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας με 42 επιμελητήρια από όλη την χώρα και 215 επιχειρήσεις μέλη τους.
Παράλληλα στην ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε και το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα ”Δημιουργώντας την επόμενη ημέρα”, με 119 ομιλητές και 19 θεματικές ενότητες, δίνοντας απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, ενώ στο μη οικονομικό σκέλος μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή ήταν, όπως και σε άλλες διοργανώσεις, οι συναυλίες στον Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο γνωστών καλλιτεχνών και με όσους ασχολούνται με την τεχνολογία, ειδικά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια του e- gaming περίπτερου που προσέλκυσε ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές επισκεπτών.

Σε ότι αφορά στο πολιτικό σκέλος της 85ης ΔΕΘ, σημαντική υπήρξε η παρουσία όλων σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜΕ.ΡΑ 25) με την παρουσία των αρχηγών και στελεχών τους, καθώς επίσης και κάποιων εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων με τους επικεφαλής και στελέχη τους, ενώ για δεύτερη χρόνια απουσίασε από την ΔΕΘ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με το σκεπτικό, όπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωση ”ότι συνιστά ένα επιχειρηματικό και οικονομικό γεγονός”.
Ειδικότερα, όπως και σε προηγούμενες διοργανώσεις μεταπολιτευτικά, υπήρξε η γνωστή αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων, ανάμεσα στους αρχηγούς των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, του πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, με υποσχέσεις για μείωση των φορολογικών βαρών, αύξηση των θέσεων εργασίας με καταπολέμηση της ανεργίας, καλύτερη λειτουργία του κράτους, καθώς και η στήριξη της λεγόμενης μεσαίας τάξης με μείωση ιδιαίτερα της φορολογίας, μέσα στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας που ήδη οι συνέπειες είναι ορατές με τις αυξήσεις των τιμών σε αγαθά και προϊόντα.
Δεν έλειψε ασφαλώς και η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την πορεία των εμβολιασμών, τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό και τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, ενώ σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του για βέβαια νίκη, αποκλείοντας την πρόωρη διεξαγωγή τους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να ζητήσει εκλογές, υποστηρίζοντας ότι είναι ευθύνη του πρωθυπουργού το πότε θα διεξαχθούν, εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για εκλογική νίκη.
Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο των θέσεων και των αντιπαραθέσεων, ιδιαίτερα ανάμεσα στους αρχηγούς των δυο μεγάλων κομμάτων με επίκεντρο το Μετρό, την ανάπλαση της ΔΕΘ, τον βιολογικό καθαρισμό Καλοχωρίου, την αναβάθμιση του ΟΛΘ, την υλοποίηση του έργου του γηπέδου της Νέας Τούμπας στον ΠΑΟΚ και την δημιουργία νέου γηπέδου στον Άρη.
Ας ελπίσουμε πάντως ότι η 86η ΔΕΘ του 2022, όπως και οι κλαδικές εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν αλλά και οι προσδοκίες, τόσο σε πολιτικό και ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο, θα υλοποιηθούν ή θα βρεθούν σε στάδιο υλοποίησης για ένα πραγματικό καλύτερο παρόν και μέλλον τόσο για την Θεσσαλονίκη όσο και για όλη την Ελλάδα.