Detrop και Artozyma ανοίγουν τις πόρτες τους – Αυτή την ώρα η συνέντευξη Τύπου


Αύριο ανοίγουν τις πόρτες τους Detrop και Artozyma στη Θεσσαλονίκη ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνέντευξη τύπου.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Διευθύνων Σύμβουλος της helexpo ο Κυριάκος Ποζρικίδης ανέφερε τα εξής:

Ο δυναμισμός, η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι ορισμένα από τα κυρίαρχα
χαρακτηριστικά των δύο εκθεσιακών γεγονότων, που διοργανώνει ταυτόχρονα
από τις 2-4 Απριλίου η ΔΕΘ-Helexpo, παρουσιάζοντας μέσα σε λίγες ημέρες
ορισμένες από τις μεγάλες δυνατότητες της εγχώριας μεταποίησης και
παραγωγής.
Το εκθεσιακό μας ημερολόγιο δίνει μεγάλη έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή,
σε κλάδους που η Ελλάδα διαχρονικά δεν έχασε ποτέ το ανταγωνιστικό της
πλεονέκτημα, καθώς και σε τομείς της οικονομίας, οι οποίοι μπορεί να επλήγησαν
από τις πολλαπλές κρίσεις που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, αλλά εμφανίζουν
πολλά υποσχόμενα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Detrop Boutique και Artozyma είναι οι εκθέσεις που πραγματοποιούνται στο
Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από αύριο και μέχρι την ερχόμενη
Δευτέρα 4 Απριλίου.
Το δίδυμο των Detrop Boutique και Artozyma συγκεντρώνει φέτος περίπου 350
εκθέτες (άμεσοι & έμμεσοι) με σημαντική εκπροσώπηση από 23 χώρες, ενώ τις
δύο διοργανώσεις θα επισκεφτούν συνολικά πάνω από 130 Hosted Buyers
(μεμονωμένα ή σε γκρουπ) από 22 χώρες.
Οι εμπορικοί επισκέπτες είναι μεταξύ άλλων εισαγωγείς με εμπειρία στην
προώθηση και πώληση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, διανομείς που
προμηθεύουν μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, αλυσίδες delicatessen, εισαγωγείς
βιολογικών προϊόντων κτλ.
Τιμώμενος Δήμος στην Detrop Boutique είναι ο Δήμος Πύργου Ηλείας, ένας
διατροφικά “ευλογημένος” τόπος, που παράγει αναρίθμητα προϊόντα βασικής
διατροφής καλύπτοντας μεγάλο μέρος αναγκών της χώρας και όχι μόνο, καθώς
κάθε χρόνο οι εξαγωγές του στο εξωτερικό σε πολλά προϊόντα σημειώνουν
αύξηση. Στο περίπτερο του Δήμου Πύργου θα συμμετάσχουν πολλές επιχειρήσεις
μεταποίησης, οι οποίες παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με Π.Ο.Π.
και τροφοδοτούν την εγχώρια αγορά, αλλά και το εξωτερικό.
Παρούσα στην Έκθεση η Ελλάδα της πρωτογενούς παραγωγής και της
γαστρονομίας με 7 Περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-
Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας
και Θεσσαλίας),
Ακόμη συμμετέχει ο Δήμος Γορτυνίας, το Επιμελητήριο Λάρισας και το Εμπορικό
και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που επιδότησε 9 επιχειρήσεις-μέλη του. Το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός του κλάδου της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής
στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια για το 2022 είναι η 10η Artozyma, καθώς
συγκεντρώνει τις σημαντικότερες επιχειρήσεις πρώτων υλών αρτοποιίας και
ζαχαροπλαστικής, αλλά και συσκευασίας & εξοπλισμού.
Η καινοτομία στην παραγωγή τροφίμων, οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που
εξάγουν στις διεθνείς αγορές, τα τρόφιμα delicatessen, τα σύγχρονα κανάλια πωλήσεων και διανομής και όλες οι νεότερες εξελίξεις του κλάδου έχουν βρει την
θέση τους στην 30′ Detrop Boutique. Η Έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει τα
καλύτερα delicatessen προϊόντα και τρόφιμα, τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και
μεθόδων παραγωγής των Ελλήνων μικροπαραγωγών.
Οι δύο εκθέσεις πλαισιώνονται από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες
καλύπτουν πολλά επίκαιρα ζητήματα του κλάδου των τροφίμων-ποτών, με κύριο
γνώμονα την εξωστρέφεια.
Η Detrop Boutique έχει φέτος στο ενεργητικό της τις παράλληλες εκδηλώσεις
γαστρονομίας και γευστικής εκπαίδευσης Greek Bites Area και
Cheese & Wine.
Η κορυφαία ποιότητα της ελληνικής ελιάς και ελαιολάδου θα βρεθεί στο επίκεντρο
Διεθνούς Διαγωνισμού Ποιότητας εξαιρετικών ελαιολάδων
«OLIVE OIL TROPHY» και του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποιότητας Επιτραπέζιων
ελιών «TABLE OLIVES TROPHY». Οι δύο νέοι αυτοί θεσμοί είναι αποτέλεσμα
συνεργασίας της ΔΕΘ-Helexpo με την Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου
Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ».
Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Artozyma ξεχωρίζει το 5ο Πανελλήνιο
Πρωτάθλημα Ψωμιού, που έχει ως στόχο την προώθηση της νέας γενιάς του
κλάδου.
Το Bakery Lab με masterclasses από την Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας και το Pastry
Lab της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος με masterclasses από
διακεκριμένους pastry chefs θα αναδείξουν όλες τις σύγχρονες τάσεις της
ζαχαροπλαστικής και της αρτοποιίας.
Το Ζαχαροπλαστείο στη Digital Εποχή θα αποτελέσει το θέμα ημερίδας της
Συντεχνίας Καταστηματαρχών-Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Οπου θα
παρουσιαστεί η συμβολή των νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μέσων στην
αναβάθμιση τόσο της εικόνας όσο και της εμπορικότητας του ζαχαροπλαστείου.
Στο πλαίσιο της Artozyma διαργανώνεται και επιστημονική ημερίδα με θέμα
“Βιοτεχνική αρτοποιία ζαχαροπλαστική, προσέγγιση των σύγχρονων
προκλήσεων” από την Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων,
με σκοπό να παρουσιαστούν οι πρόσφατες εξελίξεις στους παραγωγούς
αρτοποιημάτων για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
Παράλληλα, η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης πραγματοποιεί ημερίδα για την
πιστοποίηση των προϊόντων χωρίς γλουτένη.
Οι δύο Εκθέσεις πλαισιώνονται και από πολλές ακόμη παράλληλες εκδηλώσεις
επιχειρήσεων και φορέων.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους
φορείς, τους χορηγούς και τους υποστηρικτές, που στηρίζουν τις παραπάνω
εκθέσεις μας και βέβαια να υπογραμμίσω την μεγάλη προσπάθεια που έχει
καταβάλλει το προσωπικό της ΔΕΘ-Helexpo, έτσι ώστε να γίνει πράξη η
ταυτόχρονη διοργάνωση αυτών των γεγονότων.

Ενώ ο πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ Τάσος Τζήκας συνέχισε…

Επιστροφή στην εκθεσιακή κανονικότητα σηματοδοτεί το δίδυμο Artozyma-
Detrop Boutique, που έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε αύριο στο Διεθνές
Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Μετά από ένα επιβεβλημένα διάλειμμα για
τους γνωστούς υγειονομικούς λόγους, κάνουμε επανεκκίνηση TOU
εκθεσιακού μας προγράμματος, που θα συνεχιστεί με τη Freskon τον Μάιο
και βέβαια με την εντατική προετοιμασία για την 86′ ΔΕΘ.
Οι δύο εκθέσεις έχουν προσελκύσει συνολικά 345 εκθέτες, 190 η Artozyma
από 23 χώρες και 156 η Detrop Boutique, στην οποία μάλιστα συμμετέχουν
οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής
Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου,
Βορείου Αιγαίου, ο δήμος Πύργου, που είναι και Ο τιμώμενος της
διοργάνωσης, ο δήμος Γορτυνίας, αλλά και το ΕΒΕΘ και το Επιμελητήριο
Λάρισας.
Να υπογραμμίσω τη στενή συνεργασία μας με τον δήμο Πύργου, τον
δήμαρχο του οποίου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, έχουμε σήμερα κοντά
μας. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό τόπο με ξεχωριστά προϊόντα, όπως λάδι,
κρασί, σταφίδα, ελιές, τυροκομικά, ζυμαρικά, ντομάτα, εσπεριδοειδή,
κηπευτικά, γάλα, τυρί, κρέας και πολλά ακόμα, τα οποία θα έχουμε τη χαρά
να γνωρίσουμε στη Detrop Boutique,
Ειδικότερα, η Artozyma υποδέχεται τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πρώτων
υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, συσκευασίας και εξοπλισμού, ενώ η
Detrop Boutique αναδεικνύει τις τελευταίες διατροφικές τάσεις και τα
καλύτερα delicatessen τρόφιμα-ποτά.
Αμφότερες μάλιστα συνοδεύονται από ένα πλούσιο πρόγραμμα
παράλληλων εκδηλώσεων, το οποίο αναλυτικά θα σας παρουσιάσει ο
διευθύνων σύμβουλος, Εγώ θα ήθελα να σταθώ στον Διεθνή Διαγωνισμό
Ποιότητας εξαιρετικών ελαιολάδων «OLIVE OIL TROPHY» και τον Διεθνή Διαγωνισμό Ποιότητας Επιτραπέζιων ελιών «TABLE OLIVES TROPHY»,
που αποτελούν αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΔΕΘ-Helexpo με την
Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ». Επίσης, στο
5ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο
της Artozyma και έχει φέτος ως στόχο την προώθηση της νέας γενιάς του
κλάδου.
Θα ήθελα κλείνοντας να ευχηθώ στους εκθέτες ένα εποικοδομητικό τριήμερο
και στους επισκέπτες πολλές και αποδοτικές επαφές.
Τέλος, να ευχαριστήσω τους εργαζομένους της ΔΕΘ-Helexpo για το άρτιο
εκθεσιακό αποτέλεσμα που θα δείτε κι εσείς τις επόμενες ημέρες, αλλά και
τους συνεργάτες και χορηγούς.