Από «Μπάλλος» σε χορό του Ζαλόγγου: Κλειστά σχολεία σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος», με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς ήδη έχουν σημειωθεί αρκετά προβλήματα. Μηνύματα από το 112 στην Αθήνα προειδοποιούσε:
«Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».


Μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης με αφορμή την κακοκαιρία «Μπάλλος» που σαρώνει τη χώρα.

Τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως σήμερα το πρωί, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στα Στύρα Ευβοίας (44 χιλιοστά), στα Θεοδώριανα Άρτας (44), στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (42) και στην Ιθάκη (41).

Για άλλη μία φορά, ο κρατικός μηχανισμός, δεν άντεξε στα έντονα καιρικά φαινόμενα που δημιουργήθηκαν και θα ξεκινήσουν πάλι οι μουρμούρες, για το που πήγαν τα χρήματα της προετοιμασίας για τις βροχοπτώσεις.

Στη Ν. Φιλαδέλφεια η πυροσβεστική δεν προσήλθε να βοηθήσει μαθητές, απαντώντας ότι δεν κάνει άντληση υδάτων σε εξωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα οι καθηγητές και οι μαθητές, να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν με αυτοσχέδια και επικίνδυνα μέσα, με το Δήμο να δίνει τη δική του μάχη.

Διεκόπη λόγω συσσώρευσης υδάτων η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, στην Καποδιστρίου προς Κηφισίας και από το ύψος της διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού. Παντού σχεδόν οι οδηγοί στα αυτοκίνητα ζούσαν το δικό τους Γολγοθά, αφού σχεδόν παντού φερτά υλικά είχαν φρακάρει τις σχάρες. Στην παραλιακή τα καπάκια είχαν πεταχθεί, δημιουργώντας νέο κίνδυνο για τα οχήματα. Στην Ιερά οδό στο ύψος του σταθμού του Μετρό «Ελαιώνας» πλημμύρισε ο δρόμος, στην Πειραιώς λόγω συσσώρευσης υδάτων στο ρεύμα προς Πειραιά από το ύψος της οδού Πέτρου Ράλλη και στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας και σε πολλές άλλες περιοχές. Ακόμη και ο Ηλεκτρικός διέκοψε τα δρομολόγιά του για αρκετή ώρα. Την ίδια στιγμή μια βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στο Παγκράτι, στην Καλλιθέα και στο τμήμα Κεραμικού, προκάλεσε διακοπές ρεύματος στις εν λόγω περιοχές.

Και φυσικά δεν είναι μόνο η Αθήνα. Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε όλη την χώρα είναι πολλά. Στην Κέρκυρα επίσης έσπευσε Super Puma προκειμένου να απεγκλωβίσει δεκάδες κατοίκους που έχουν καταφύγει στις οροφές των σπιτιών τους γιατί έχει υπερχειλίσει το ρέμα στην περιοχή Μωραΐτικα.

Η κακοκαιρία χτύπησε και τη Θεσσαλονίκη και δε έλειψαν κι εδώ τα κυκλοφοριακά προβλήματα αφού σε αρκετούς δρόμους της πόλης η κίνηση των οχημάτων γινόταν με πολύ μικρές ταχύτητες. Η Περιφερειακή Οδός, αλλά και οι περισσότερες κεντρικές οδικές αρτηρίες όπως Εγνατία, Τσιμισκή, Εθνικής Αντιστάσεων και Κωνσταντίνου Καραμανλή είχαν αυξημένη κίνηση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και λεωφορείο του ΟΑΣΘ ακινητοποιήθηκε στο ρεύμα προς τα δυτικά και πριν από το τούνελ της Τούμπας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, νωρίτερα διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των τρένων προς Θεσσαλονίκη και προς Χαλκίδα λόγω προβλημάτων υποδομής. Συγκεκριμένα, εκτός λειτουργίας βρίσκονταν αιχμές στο σταθμό Αφιδνών. Το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί.

Αύριο, Παρασκευή (15/10) τα σχολεία σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση των αρμόδιων φορέων.

Ήδη στη Λακωνία, ο Δήμος Ευρώτα προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των παιδικών σταθμών, για την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Η εν λόγω απόφαση, λήφθηκε προληπτικά και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού και έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Ευρώτα.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ραγδαία επιδείνωση

Δείτε επίσης :