Ας θυμηθούμε: Κατερίνα Γώγου, κόντρα ρόλος για το “τυπάκι”

Η Κατερίνα Γώγου είναι γνωστή στο ευρύ κοινό από τις ερμηνείες ενός ανέμελου, σύγχρονου και παλαβού κοριτσιού της εποχής, σε πολύ δημοφιλείς ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Στην ταινία το «Ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο», ως συμμαθήτρια της Βουγιουκλάκη, ήταν αυτή που όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ προσπάθησε να ξεσκεπάσει μια ακόμη αταξία των μαθητριών του, η Γώγου ως Λαζάρου του απάντησε: «Πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου, που πρόσεχε την Ξανθοπούλου, που μίλαγε με τη Γιαδικιάρογλου».

Στην ταινία «Μια τρελή, τρελή οικογένεια», ήταν η αεικίνητη αδελφή της Τζένης Καρέζη που χόρευε ασταμάτητα στο πλευρό του Αλέκου Τζανετάκου.

Στο «Η δε γυνή να φοβάται τον άντρα», ήταν η υπηρέτρια της κας Ελενίτσας, Μάρως Κοντού, που έτρεχε στο πλευρό της κυρίας της, ψάχνοντας αγχωμένη βελόνα και κλωστή, για να ράψει το κουμπί του αυστηρού αφεντικού της. Η Κατερίνα Γώγου όμως, δεν ήταν αυτό το χαρούμενο κορίτσι που έβγαζε μέσα από τις ταινίες της κι ας ερμήνευε το ρόλο της με τόση επιτυχία.

Συμμετείχε επίσης στην ταινία «Νόμος 4000», «Δεσποινίς διευθυντής», «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» και φυσικά στην «Παραγγελιά».

Κάποια στιγμή, ο αληθινός της χαρακτήρας, φάνηκε μέσα από τα ποιήματά της, όταν είχε πια εγκαταλείψει την υποκριτική και είχε αφιερωθεί στο γράψιμο. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Τρία κλικ αριστερά» πούλησε πάνω από 40.000 αντίτυπα, αριθμός που, όπως λένε οι εκδότες, ήταν σπάνιος για ποιητικές συλλογές και μόνο ο Ελύτης και ο Ρίτσος τον έφταναν. Το βιβλίο μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφόρησε το 1983 στην Αμερική.

Το 1980 η Γώγου πρωταγωνίστησε στην ταινία «Παραγγελιά», με σκηνοθέτη το σύζυγό της, Παύλο Τάσιο. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν ποιήματά της που απήγγειλε η ίδια και ήταν επενδυμένα μουσικά από τον Κυριάκο Σφέτσα. Με τον Παύλο Τάσιο, απέκτησαν την κόρη τους Μυρτώ, που άρχισε να κάνει χρήση ουσιών σε νεαρή ηλικία και η μητέρα της προσπάθησε να τη βοηθήσει να απεξαρτηθεί, πέφτοντας όμως και η ίδια στον κόσμο αυτό.

Η Κατερίνα Γώγου ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο των Εξαρχείων και είχε ενεργή αντισυμβατική δράση, καθώς είχε συλληφθεί αρκετές φορές και είχε λογοδοτήσει στις αρχές για την αντισυμβατική συμπεριφορά της.

Όταν τον Ιανουάριο του 1980, η «17 Νοέμβρη» σκότωσε στο Παγκράτι δύο αστυνομικούς, η Γώγου συνελήφθη σαν ύποπτη, μετά από καταγγελία ενός μάρτυρα, ο οποίος υποστήριξε ότι είδε μια γυναίκα να απομακρύνεται τρέχοντας από το σημείο της δολοφονίας. Αποδείξεις δεν βρέθηκαν ποτέ και η Κατερίνα αφέθηκε ελεύθερη.

Έξι χρόνια μετά ήρθε και πάλι αντιμέτωπη με τις αστυνομικές αρχές. Αυτή τη φορά μετά από μήνυση που έκανε η ίδια στον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης, γιατί κατά τη διάρκεια μιας πορείας είχε δεχτεί επίθεση από αστυνομικούς.

«Όλο ταξιδεύουν οι φίλοι μου,
γιατί δεν τους αφήσατε σπιθαμή για σπιθαμή.
Όλοι οι φίλοι μου ζωγραφίζουνε με μαύρο χρώμα
γιατί τους ρημάξατε το κόκκινο.
Γράφουνε σε συνθηματική γλώσσα,
γιατί η δική σας, μόνο για γλείψιμο κάνει».

Το 1991 η Γώγου χάνει φίλους, το Νικόλα Άσιμο και τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Εκείνη τη χρονιά η Κατερίνα είχε πει σε συνέντευξή της:
«Έχω ένα παράπονο, άκου το: Ελεύθερος σκοπευτής ήταν ο Άσιμος. Τον δολοφόνησαν. Τον Παύλο Σιδηρόπουλο, το ίδιο. Η μόνη επιζήσασα, εγώ».

Στις 3 Οκτωβρίου του 1993 η Κατερίνα Γώγου βρέθηκε νεκρή στο παλιό διαμέρισμα της μητέρας της, όπου είχε αποσυρθεί. Η αιτία του θανάτου της ήταν ένα «κοκτέιλ» χαπιών και αλκοόλ.
Οι φίλοι της στεναχωρήθηκαν. Κανείς όμως δεν εξεπλάγη. Η Κατερίνα συνήθιζε να λέει στη κόρη της: “Έγραψα ένα βιβλίο, φύτεψα ένα δέντρο, έκανα ένα παιδί. Ο κύκλος μου έκλεισε”.

Η Μυρτώ αυτοκτόνησε και η ίδια όπως και η μητέρα της το 2015, σε ηλικία 48 ετών.

Διαβάστε επίσης:
Ας θυμηθούμε: Η παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο