Συναυλία Οθωμανικής μουσικής, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και μάλιστα στις 25 Ιουλίου στην Αργαλαστή Βόλου.

του Φάνη Παπαδόπουλου

Προκλητική αν όχι ανήθικη η διοργάνωση συναυλίας με Οθωμανική μουσική στην Αργαλαστή Βόλου και μάλιστα μία μέρα μετά την επίσημη θρησκευτική τελετή που ετοιμάζει ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Βλέποντας την αφίσα δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι είναι πραγματικότητα και μάλιστα ότι το “φεστιβάλ χόρτου” είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού , όταν αυτή την στιγμή το υπουργείο Άμυνας είναι στα “κάγκελα” με τους γείτονες. Επιβάλλεται η ματαίωση της εκδήλωσης και λόγους πατριωτικούς και Θρησκευτικούς. Είναι αδύνατο να ζητάς από τους παρευρισκόμενους θεατές να χειροκροτούν όταν την προηγούμενοι μέρα θα χύσουν δάκρυα από την ταπεινωτική πράξη του τούρκου ηγέτη. Έστω και την τελευταία στιγμή η εκδήλωση πρέπει να ματαιωθεί , όχι άλλες προσβολές και μάλιστα μέσα στο σπίτι μας. Δείξτε επιτέλους σεβασμό στα ιερά και στα όσια αυτού του ευλογημένου τόπου.

Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνης – Χατζηνίκου Horton Cultural Foundation – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΧΟΡΤΟ ΠΗΛΙΟΥ, 21-25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Συντονιστής: Αχιλλέας Τίγκας
Συμμετέχει η Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής Κ.Ε.Μ.Φ.Α. (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»)

Καθώς η οθωμανική μουσική διέπεται από μια πλούσια παράδοση, το παρόν εργαστήρι θα επικεντρωθεί στο ρεπερτόριο φωνητικής και οργανικής μουσικής της Κωνσταντινούπολης από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα, κοσμικής και θρησκευτικής. Στις συναντήσεις -έχοντας την πρόθεση το κλασικό αυτό ρεπερτόριο να προσεγγιστεί υπό μια σύγχρονη οπτική γωνία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανατολίτικη μελωδία με μια τυπική ορχήστρα ανάλογων μουσικών οργάνων- θα προσεγγιστούν τα όρια ανάμεσα στην τροπικότητα και τον συγκερασμό, ανάμεσα στον αυτοσχεδιασμό και την αυστηρή απόδοση της φόρμας.
Παράλληλα, στόχος του εγχειρήματος είναι να ανιχνευθούν στοιχεία πρόσμιξης της ανατολικής μουσικής με λαϊκές παραδόσεις που τοποθετούνται χρονικά και χωροθετικά πλησιέστερα στον τόπο και την εποχή μας. Για τον λόγο αυτό, η Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής του ΚΕΜΦΑ θα επιχειρήσει μια διαδραστική συνύπαρξη με την πολυπολιτισμική χορωδία «Χορτωδία» πάνω σε ρεπερτόριο παραδοσιακής μουσικής του Πηλίου. Τα δίκτυα επικοινωνίας και οι μουσικές επιρροές της τροπικότητας της Ανατολικής Μεσογείου που αυτά επιφέρουν γίνονται με αυτό τον τρόπο αντιληπτά ως παρακαταθήκη σε μια διαρκώς, ωστόσο, ανανεούμενη μουσική παράδοση.