Δήμος Κορδελιού Ευόσμου-“Εγκληματική αδράνεια” από την διοίκηση σε βάρος του δήμου και των δημοτών. Πόσα χρήματα θα χαθούν από το ΕΣΠΑ ;

Δήμοι Διάφορα Ελλάδα Κοινωνία Κυρίως θέματα Παιδεία

του Φάνη Παπαδόπουλου

Παιδικοί σταθμοί ώρα μηδέν.
Δυστυχώς δεκάδες προβλήματα αναμένονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021, αφού η σημερινή διοίκηση του δήμου δεν φρόντισε να ζητήσει παράταση και αναστολή για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα, για την 2χρονη προσχολική εκπαίδευση. Την αναστολή διεκδίκησαν και πέτυχαν πέντε δήμοι, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης-Συκεών.
Ουσιαστικά ζήτησαν την παράταση δήμοι που υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα λόγω των εκατοντάδων μικρών παιδιών που υπάρχουν στους δήμους τους. Ένας από τους δήμους που υπάρχει το πρόβλημα σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, είναι και ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, όπου λόγω της τεράστιας ανοικοδόμησης των προηγούμενων δεκαετιών έχουν εγκατασταθεί χιλιάδες νέα ζευγάρια και όπως είναι λογικό να υπάρχουν πολλές γεννήσεις. Δεν είναι καθόλου παράξενο που στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου υπάρχουν πάνω από 50 παιδικοί σταθμοί, 40 ιδιωτικοί και 10 δημοτικοί.
Το 2018-2019 και 2019-2020 η προηγούμενη διοίκηση του Πέτρου Σούλα φρόντισε να ζητήσει και να πάρει αναστολή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ο κος Μανδαλιανός γιατί αδράνησε ;

Από πότε ξεκινάει όμως το πρόβλημα ;

Το 2018 ο τότε υπουργός Παιδείας κος Γαβρόγλου έβαλε σε εφαρμογή το πρόγραμμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, που αν και η Νέα Δημοκρατία τον είχε κατηγορήσει τότε, σήμερα η κ. Κεραμέως φρόντισε να συνεχίσει το πρόγραμμα. Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής στο πρόγραμμα είχαν ενταχθεί 187 δήμοι οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν ουσιαστικά προβλήματα και με την βοήθεια της έκτακτης χρηματοδότησης που έλαβαν, έλυσαν τα όποια μικροπροβλήματα.
Ποια είναι όμως η διαφορά των περισσότερων δήμων με τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου ;
Στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου υπάρχουν 10 τουλάχιστον δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των μικρών παιδιών, πάντοτε οι εκάστοτε διοικήσεις προσπαθούσαν να δημιουργήσουν και άλλους παιδικούς σταθμούς για να καλύψουν τις ανάγκες τους, κάτι το οποίο ήταν δύσκολο και τότε έκαναν την εμφάνισή τους οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί (που σήμερα είναι 40 τον αριθμό) και έδωσαν ανάσα σε εκατοντάδες οικογένειες.

Ποια προβλήματα δημιουργεί η ένταξη του δήμου στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση επί διοίκησης του κ. Μανδαλιανού ;

– Όσα παιδιά έχουν γεννηθεί μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016 υποχρεωτικά πρέπει να πάνε πλέον στην δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά δεν θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς του δήμου ή τους ιδιωτικούς και έτσι θα χαθούν πολλά χρήματα από τα voucher, δηλαδή θα χαθούν πολλές χιλιάδες ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.

– Οι 40 τουλάχιστον ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν στον δήμο θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα, αφού αναγκαστικά θα πρέπει να λειτουργήσουν με λιγότερα παιδιά, που σημαίνει ότι πολλοί θα προχωρήσουν σε αναγκαστικές απολύσεις προσωπικού, θα χαθούν πολλά χρήματα από τα voucher και πολλοί ίσως αναγκαστούν ακόμα και να κλείσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις επιχειρήσεις δουλεύουν πάνω από 300 άτομα και γενικά υπάρχει ένας κύκλος εργασιών πολύ μεγάλος που τείνει να χαθεί από την περιοχή και μάλιστα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες της χώρας μας. Να σημειωθεί ότι οι ενοικιαζόμενοι χώροι για να διαμορφωθούν έπρεπε να επενδυθούν με αρκετές χιλιάδες € τα οποία δυστυχώς πολλοί νέοι επιχειρηματίες του δήμου κυριολεκτικά “τινάζουν” τις επιχειρήσεις τους στον αέρα εξαιτίας των μειωμένων εσόδων τους και οι περισσότεροι δεν έχουν προλάβει να κάνουν απόσβεση, αφού πλέον θα αναγκαστούν να έχουν παιδιά μόνο όσα έχουν γεννηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 έως και το 2018 και έτσι θα περιοριστούν τα έσοδά τους. Από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά μπορούν να πάνε μόνο σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ουσιαστικά η διοίκηση ρίχνει την χαριστική βολή και τους τελειώνει.
Βέβαια έντονα κυκλοφορεί και η φήμη ότι ο δήμαρχος δέχτηκε αρνητική εισήγηση για την αναβολή από τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης που είναι εκπαιδευτικοί,προκειμένου για να “κερδίσουν” προσλήψεις νηπιαγωγών ανεξάρτητα αν αυτό δημιουργεί απολύσεις στους ιδιωτικούς σταθμούς.
Επίσης σημαντικό πρόβλημα δημιουργείτε και με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού ο δήμος εκτός από τα χιλιάδες € που θα χάσει από τα voucher, θα χαθούν και θέσεις εργασίας βρεφονηπιοκόμων που κάθε χρόνο προσλάμβανε για την κάλυψη των αναγκών του. Οι βρεφονηπιοκόμοι ήταν οι περισσότεροι από τον δήμο αφού πάντα υπολογίζονταν στις προσλήψεις και η εντοπιότητα, άρα πολλές οικογένειες του δήμου θα στερηθούν και αυτό το εισόδημα, αξιοσημείωτο είναι ότι οι βρεφονηπιοκόμοι επί σειρά ετών προσλαμβάνοταν από τις διοικήσεις με συμβάσεις και ουσιαστικά στήριζαν τον δήμο αφού πάντα οι πληρωμές τους γινόταν με μεγάλες καθυστερήσεις.

– Λειτουργικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή διοίκηση είναι και αυτό της στέγασης. Ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση θα δώσει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για αγορά kibo όπου θα στεγαστούν τα παιδιά. Αυτό πέρα ότι είναι τελείως παράλογο και ανθυγιεινό, είναι σχεδόν αδύνατο να είναι έτοιμα διαμορφωμένα σε 45 μέρες από σήμερα. Άρα τι θα γίνουν τα εκατοντάδες παιδιά; που θα τα αφήσουν οι εργαζόμενοι γονείς ; ( Υ/Γ επειδή στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος θα παρακαλούσαμε τον ίδιο τον δήμαρχο προσωπικά να ελέγξει την προμήθεια και το πως θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα γιατί τουλάχιστον αυτόν τον έχουμε εμπιστοσύνη, για κανέναν άλλον δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά. Και ο νοών νοείτω )

– Ποιες τουαλέτες θα χρησιμοποιούν τα παιδιά ; Οι τουαλέτες θα είναι εκτός kibo ; θα πηγαίνουν μόνα τους ; Πολλά παιδιά ακόμα φορούν πάνες σε αυτή την ηλικία, πως θα εξυπηρετούνται ; Οι εκπαιδευτικοί θα φωνάζουν τους γονείς τους ;

– θα πρέπει τα 10δες kibo να τοποθετηθούν στις αυλές των σχολικών συγκροτημάτων , σκέφτηκαν ότι ήδη θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις αυλές που θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι χώροι που θα παίζουν τα παιδιά ;

– Μεγάλο βέβαια θα είναι και το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι γονείς, αφού το ωράριο πλέον θα είναι διαφορετικό από αυτό που ίσχυε στους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Τον προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι μας εξέφρασε και ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας-Θράκης κος Λευτέρης Δημόπουλος που μας έστειλε την παρακάτω επιστολή :

Αναστολή δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης
Σε Τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνεται ρύθμιση για τη Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση. Με την ρύθμιση αναστέλλεται για ένα (1) έτος η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν ανακύψει. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, ως συνέπεια των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού C0VΙD-19 και συγκεκριμένα της ανυπαίτιας καθυστέρησης προς εξασφάλιση των απαιτούμενων αιθουσών που αφορούν δυνατότητα εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη παράταση προκρίνεται κατά παρέκκλιση της οριζόμενης σταδιακής προθεσμίας στην παρ. 4 του άρθρου 3 ν. 1566/1985

Δείτε την Τροπολογία

Άρθρο 1
Ρύθμιση θεμάτων δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης Η παρ. 4 του άρθρου 3 τον ν. 1566/1985 (Α 167) αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών είναι υποχρεωτική σε όλη τη χωρά. Για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, σύμφωνα με την παρ. 3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και θρησκευμάτων, εφαρμοζόμενου σε κάθε περίπτωση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 τον άρθρου 2 τον ν.1566/1985. Η κοινή υπουργική απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται μετά από γνώμη τριμερούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση των ιδίων. Η εν λόγω Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη. Όλως εξαιρετικά, αναστέλλεται μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022, η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου».

Διαβάστε επίσης :

Μετά τον εμπαιγμό Θεοχάρη, προσφεύγουν στο ΣτΕ οι αρχαιολόγοι για το επάγγελμα του ξεναγού. – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ – Το Κυνήγι για τα 2.000.000 € – Δείτε τους αριθμούς που κληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 12-07-2020