Mary’s Notes – Λυκοφιλίες και άλλες αγαπημένες ιστορίες…

Mary's Notes Απόψεις
Γράφει η Μαίρη Λεριά

Καταρχάς να ξεκινήσουμε με τη λέξη φιλία που τη σέβομαι και την αγαπώ. Αξία ανεκτίμητη πέρα από δήθεν, πρέπει, αποστάσεις , κοινωνικό-οικονομικές διαφορές και μεγέθη. Ως εδώ καλά.Και μετά η γνωστή Λυκοφιλία. Και αυτή την εκτιμώ.Με δυναμώνει. Λύκος + φιλία. Η φιλία μεταξύ δύο ανθρώπων που ο ένας μισεί τον άλλον ή ένας από τους δύο μόνο λειτουργεί ιδιοτελώς ή απλά προσπαθεί να βλάψει τον άλλο εν αγνοία του ή ακόμη και εν γνώση του.
Η ιστορία είναι γεμάτη από λυκοφιλίες. Από τον Ιούλιο Καίσαρα και τον κολλητό του Βρούτο, μέχρι τις γυναίκες της διπλανής πόρτας που βίωσαν την λυκοφιλία όταν ένιωσαν προδοσία από την μέχρι πρότινος κολλητή τους. Βλέπεις ενώ την υποψιάζεσαι και νιώθεις τα καμπανάκια να χτυπούν, την λυκοφιλία την ανακαλύπτεις πάντα μέσω μιας προδοσίας.
Μέχρι να φτάσεις εκεί προηγείται μια μεγάλη διαδρομή και αρκετές τέτοιου είδους φιλίες. Η πρώτη λυκοφιλία σε συναντάει στην τρυφερή περίοδο των παιδικών σου χρόνων. Πάντα υπάρχει μια φίλη-φίδι που σε κάθε ευκαιρία σε υποβιβάζει, σε κριτικάρει ή σου σκάβει το λάκο. Το υποψιάζεσαι αλλά αφενός είσαι τόσο αθώα για να το παραδεχθείς και αφετέρου έχεις βολευτεί με αυτή τη φίλη. Που να βρίσκεις τώρα αλλά κοριτσάκια στο δημοτικό για να κάνετε παρέα; Συνήθως οι γυναικείες φιλίες χαρακτηρίζονται ως λυκοφιλίες, αλλά πάντα υπάρχουν και παραδείγματα ανδρικών φιλικών σχέσεων που έληξαν άδοξα λόγω κάποιας προδοσίας. Το γεγονός ότι οι γυναίκες διακατέχονται ως επί των πλείστον από αδιανόητη,κάποιες φορές, φιλαρέσκεια ,τις καθιστά πιο επιρρεπείς σε ανταγωνιστικές σχέσεις και σε φιλικές σχέσεις μίσους όπως οι λυκοφιλίες .Την φίλη-φίδι,(την λυκόφιλη ντε,) την συναντάς σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθητικών σου χρόνων. Στη συνέχεια των φοιτητικών σου χρόνων και λίγο αργότερα στον επαγγελματικό στίβο.Είναι αυτή η φίλη που τις περισσότερες φορές δεν αποκλείεται να είναι η κολλητή σου. Επικριτική, με αστεία που δηλητηριάζουν και δεν γελάει κάνεις παρά μόνο αυτή και με ανασφάλειες που κρύβονται πίσω από αμήχανα και συγκαταβατικά χαμόγελα. Είναι αυτή η κολλητή που σε κατηγορεί, σε προσβάλει ή σε θάβει σε απλά ελληνικά πίσω από την πλάτη σου . Στην έννοια της λυκοφιλίας υπάγονται πολλές και διαφόρων ειδών φιλίες. Ξεκινώντας από τη τοξική φίλη που φροντίζει να σε αποδυναμώνει όσο πιο συχνά μπορεί.Τη φίλη ξερόλας, που ξέρει τα πάντα καλύτερα από εσένα και ου και αλίμονο σου αν τολμήσεις να διαφωνήσεις. Θα εισπράξεις αγένεια και εκνευρισμό. Τη φίλη κλέφτρα που θέλει ότι έχεις μεταξύ των άλλων και το αγόρι, φίλο, σύντροφο σου. Να μην ξεχάσουμε βέβαια τη φίλη αντιγραφέα. Ότι κάνεις κάνω. Ότι φοράς φοράω, ότι αγοράζεις αγοράζω κτλ κτλ..
Σκέψου πόσες συμμαθήτριες ή κολλητές κυκλοφορούν με το ίδιο και απαράλλαχτο στυλ. Το συγκεκριμένο είδος φιλίας έχει τρομερή απήχηση στις επαγγελματικές σχέσεις. Πρότζεκτς ή ιδέες που αντιγράφονται, συμφωνίες που ακυρώνονται και παρασκηνιακά παιχνίδια που τα συναντάς σε κινηματογραφικά σενάρια. Εννοείται φυσικά πως υπάρχουν οι φανερές, καθαρές λυκοφιλίες. Η φίλη συμμαθήτρια/συμφοιτήτρια που δεν σε συμπαθεί και σου το λέει κατάμουτρα. Η πωλήτρια που σου δείχνει κάθε φορά που τη συναντάς ότι δεν είσαι και ότι καλύτερο θα ήθελε για πελάτισσα . Η μακρινή ξαδέλφη, θεία που σε προσβάλει με τη πρώτη ευκαιρία σε κάθε οικογενειακή συνάντηση. Ε,Λοιπόν αυτές τις λυκοφιλίες τις γνωρίζουμε .Είναι ξεκάθαρες. Ότι και αν μας κάνουν είναι αναμενόμενο.Σε αυτές τις λυκοφιλίες respect.
Στις άλλες που τις υποψιαζόμαστε, τις φανταζόμαστε αλλά δεν είμαστε σίγουρες, σε αυτές που η οποία προδοσία μικρή ή μεγάλη έρχεται από την παιδική καλή φίλη,τη φίλη την κολλητή…Ε!Σε αυτές προσέχουμε. Βέβαια αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις….απλά φρόντισε αυτό το <Να πάθεις > να περιοριστεί σε όσο το δυνατό λιγότερες φορές.