Γιατί είναι πτωτική η αγορά κρυπτονομισμάτων ; – Του Νίκου Νικολαΐδη

Οι τιμές κρυπτογράφησης συνεχίζουν να καταρρέουν και φαίνεται για την ώρα ότι δεν υπάρχει πάτος. Το φετινό κραχ της αγοράς έχει μετατρέψει τα περισσότερα χαρτοφυλάκια στο να έχουν ζημιές και οι νέοι επενδυτές μάλλον χάνουν την ελπίδα τους στο Bitcoin (BTC). Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν αστάθεια υψηλότερη από το μέσο όρο, αλλά η φετινή μείωση ήταν ακραία. Αφού έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών στα 69.400 δολάρια, η τιμή του Bitcoin κατέρρευσε τους επόμενους 11 μήνες σε ένα απροσδόκητο ετήσιο χαμηλό στα 17.600 δολάρια. Αυτό σημαίνει μείωση σχεδόν κατά 75% της αξίας του.
Το Ether (ETH), το μεγαλύτερο altcoin με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, σημείωσε επίσης διόρθωση 82% καθώς η τιμή του μειώθηκε από τα 4.800 $ στα 900 $ σε επτά μήνες.
Τα ιστορικά δεδομένα ετών δείχνουν ότι οι διορθώσεις στο εύρος 55%-85% είναι ο κανόνας μετά τα ράλι της αγοράς, αλλά οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των κρυπτονομισμάτων σήμερα διαφέρουν από εκείνους που προκάλεσαν πωλήσεις στο παρελθόν.
Προς το παρόν, το επενδυτικό κλίμα παραμένει ήπιο, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν τον κίνδυνο και περιμένουν να δουν εάν η τρέχουσα νομισματική πολιτική της Federal Reserve θα μετριάσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% και άφησε να εννοηθεί ότι θα σημειωθούν αυξήσεις παρόμοιου μεγέθους έως ότου ο πληθωρισμός πέσει πιο κοντά στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Ας ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά στους λόγους για τους οποίους οι τιμές των κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να πέφτουν το 2022.
Η αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αυξάνει το κόστος δανεισμού χρημάτων για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Αυτό έχει σαν συνέπεια το αρνητικό αποτέλεσμα της αύξησης του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης, του κόστους των αγαθών και των υπηρεσιών, του κόστους παραγωγής, των μισθών και τελικά του κόστους σχεδόν των πάντων.
Ο υψηλός πληθωρισμός είναι ο κύριος λόγος που η Federal Reserve των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνει τα επιτόκια και από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο του 2022, το Bitcoin και η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων βρίσκονται σε διόρθωση.
Όταν η νομισματική πολιτική ή οι μετρήσεις που μετρούν την ισχύ της οικονομίας αλλάζουν, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου τείνουν να σηματοδοτούν ή να κινούνται νωρίτερα από τις μετοχές. Το 2021, η Fed άρχισε να σηματοδοτεί τα σχέδιά της να αυξήσει τελικά τα επιτόκια και τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή του Bitcoin διορθώθηκε απότομα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Κατά κάποιο τρόπο, το Bitcoin και το Ethereum ήταν «τα καναρίνια στο ανθρακωρυχείο» που σηματοδοτούσαν τι θα ακολουθούσε για τις αγορές μετοχών.
Εάν ο πληθωρισμός αρχίσει να μειώνεται, τότε η υγεία της οικονομίας θα βελτιωθεί και η Fed θα αρχίσει να σηματοδοτεί μια στροφή στην τρέχουσα νομισματική πολιτική της. Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως το Bitcoin και τα altcoins θα μπορούσαν και πάλι να είναι τα «καναρίνια στο ανθρακωρυχείο» αντανακλώντας την επιστροφή του κινδύνου στο συναίσθημα των επενδυτών.
Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν μακρά ιστορία στο να μην τα καταφέρνουν είτε λόγω διαφόρων παρανοήσεων είτε λόγω δυσπιστίας για την πραγματική περίπτωση χρήσης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Χωρίς ένα πλαίσιο εργασίας για τη ρύθμιση του τομέα κρυπτογράφησης, διαφορετικές χώρες και κράτη έχουν μια πληθώρα αντικρουόμενων πολιτικών σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης των κρυπτονομισμάτων ως περιουσιακών στοιχείων και ακριβώς τι συνιστά ένα νόμιμο σύστημα πληρωμών.
Η έλλειψη σαφήνειας σε αυτό το θέμα επιβαρύνει την ανάπτυξη και την καινοτομία στον τομέα και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί να συμβεί έως ότου θεσπιστεί ένα πιο καθολικά συμφωνημένο και κατανοητό σύνολο νόμων.
Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το συναίσθημα των επενδυτών και αυτή η τάση επεκτείνεται στο Bitcoin και στα altcoins. Μέχρι σήμερα, η απειλή των μη φιλικών κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα ή στη χειρότερη περίπτωση μιας οριστικής απαγόρευσης, συνεχίζει να επηρεάζει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων σε σχεδόν μηνιαία βάση.