Βενετία, το στοίχημα δεν είναι να την βρεις, αλλά να χαθείς εκεί! – Εικόνες από τον κόσμο με την Μαρεύη

 

 

‘Οσον αφορά στην σύγχρονη Βενετία (σε προηγούμενο άρθρο γνωρίσαμε την Ιστορία της) το στοίχημα δεν είναι να την βρεις, αλλά να χαθείς εκεί! Μια παράξενη ομορφιά που περνάει μέσα από τους αιώνες και φτάνει στο σήμερα με έναν μποέμικο και νωχελικό τρόπο. Όποια εποχή να διαλέξεις να την επισκεφθείς αξίζει να την ψάξεις, να χωθείς στα στενά της και να ξεκινήσεις ψάχνοντας την ιστορία της ή ανάποδα επιλέγοντας πού να πιεις τον εσπρέσο σου. Δική σου η επιλογή και δεν θα χάσεις ό,τι αποφασίσεις να κάνεις. Τον Χειμώνα βρίσκεται στην καλύτερη εποχή της σκεπασμένη από ομίχλη που καλύπτει και τις ακρότητες από την πολυκοσμία του Καλοκαιριού, μια ωραία κοιμωμένη που περιμένει το ξύπνημα του Καρναβαλιού!

Σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορίου, μπορεί ο επισκέπτης να βρει κάθε λογής αντικείμενα από όλον τον κόσμο. Μέχρι λίγα χρόνια πριν ο πελάτης έμπαινε στο παιχνίδι του παζαριού, πάγια συνήθεια του εμπορίου σε όλον τον κόσμο όπου και στην Βενετία ήταν ιεροτελεστία -γνωριμία με τον τουρίστα αλλά και τρόπο διασκεδαστικό που συνάδει με τον αέρα του χαρακτήρα των Βενετσιάνων. Με τις τελευταίες ανακατατάξεις των πληθυσμών όλων των χωρών, πλέον σε πολλά καταστήματα δεν δουλεύουν μόνο Ιταλοί, αλλά και άλλες εθνικότητες με διαφορετικό χαρακτήρα και συμπεριφορά από αυτές των ντόπιων. Από τα περιζήτητα αντικείμενα προς αγορά, είναι τα περίφημα φυσητά κρύσταλλα Murano, από την πιο μικρή γυναικεία καρφίτσα, διακοσμητικά, σερβίτσια αλλά και φαντασμαγορικούς πολυέλαιους! Άλλο αντικείμενο αγαπητό για τον επισκέπτη είναι οι μάσκες, κάθε είδους και μεγέθους, με θέμα από το καρναβάλι και από την Commedia Dell’Arte , αλλά και το ζωικό βασίλειο! Το Καρναβάλι και οι λόγοι που δημιούργησαν τη μάσκα και τα κουστούμια μεταμφίεσης, είναι απόρροια διαφόρων κοινωνικών συνθηκών και η χρήση τους άλλαζε ανά τους αιώνες. Σύμφωνα με αρχειακό υλικό, οι βενετσιάνικες μάσκες φοριούνταν στην πόλη της Βενετίας, από τον Μεσαίωνα, τον 12ο και 13ο αιώνα. Τις φορούσαν διάφορα πρόσωπα για να κρυφτούν από οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα: τυχερά παιχνίδια, χορούς, παράνομες σχέσεις ή ακόμα και πολιτικά σκάνδαλα. Το 1268 είναι η χρονιά κατά την οποία υπάρχει η αρχαιότερη καταγραφή ενός νόμου που περιορίζει την κατάχρηση της μάσκας. Οι βενετσιάνικες μάσκες κατασκευάζονται από δέρμα, papier mache, πορσελάνη ή με μια πρωτότυπη τεχνική από γυαλί. Αρχικά ήταν μάλλον απλές στο σχέδιο και τη διακόσμηση, ενώ σήμερα είναι ζωγραφισμένες στο χέρι και διακοσμούνται με φυσικά φτερά, πολύτιμα μέταλλα και λίθους. Άλλα περιζήτητα για τον τουρίστα είναι τα περίφημα χειροποίητα δερμάτινα παπούτσια από γνωστούς Βενετσιάνικους οίκους καθώς και γενικά δερμάτινα είδη όπως πανωφόρια, γάντια και τσάντες. Πλέον πάρα πολλοί είναι οι ευρωπαϊκοί γνωστοί Οίκοι Μόδας που έχουν ανοίξει εκεί πολυτελέστατα καταστήματα.

 

Ανικανοποίητοι δεν θα μείνουν όμως και οι επισκέπτες που σκοπό έχουν την επαφή με την Τέχνη! Από διάσημα Μουσεία, γκαλερί, μέχρι παλάτια σε κάθε γωνία της δεν θα αφήσουν τον επισκέπτη όχι μόνο αδιάφορο αλλά θα τον κάνουν να θέλει να ξαναεπισκεφθεί την Βενετία, για να μπορέσει να συνεχίσει την ανακάλυψη της ονειρικής πόλης!                   Must το διάσημο Caffe Florian, θεσμός και σύμβολο της Βενετίας για 300 χρόνια που εγκαινιάστηκε το 1720 στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, ήταν το αγαπημένο καφενείο των διανοούμενων του 19ου αιώνα, από τον Καζανόβα ως τον Λόρδο Βύρωνα, από τον Γκαίτε ως τον Μαρσέλ Προυστ, από τον Τζέιμς Τζόις ως τη Γερτρούδη Στάιν. Εδώ συγκεντρώνονταν κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, οι οποίοι γοητεύτηκαν από τη μαγεία του βενετσιάνικου καφέ και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους σε πίνακες ζωγραφικής και μυθιστορήματα.

Δεν πρέπει να παραλείψετε μια βόλτα με γόνδολα στα γοητευτικά κανάλια περνώντας κάτω από τις πολυάριθμες γέφυρες ονομαστές ή μη, και να διασταυρωθείτε με άλλες γόνδολες και γιατί όχι μια φεγγαρόλουστη νύχτα να τύχετε σε ρομαντικές σερενάτες.

Η Βενετία έχει επιλεγεί ως σκηνικό σύγχρονων ταινιών αλλά και πολλών κλασσικών μυθιστορημάτων όπως ο Οθέλλος του Σέξπηρ, Θάνατος στην Βενετία του Τόμας Μαν, καθώς και άλλων συγγραφέων όπως του Κάρλο Γκολτνόνι, Λόρδου Μπάυρον, Γκαίτε, Ερνεστ Χεμινγουέι, Τσάρλς Ντίκενς, κά. Πολλοί οι διακεκριμένοι ανά τους αιώνες Βενετοί, όπως ο Μάρκο Πόλο, ο Αντόνιο Βιβάλντι, ο Καζανόβα – υπαρκτό πρόσωπο με θυελλώδη ζωή, η Κατερίνα Κορνάρο (1454 – 1510) ευγενής η οποία παντρεύτηκε Κύπριο βασιλιά και μετά τον δηλητηρίασε για να αποκτήσει στρατηγικό νησί για την Βενετία! Δεν πρέπει να μείνει αμνημόνευτη η Έλενα Λουκρειτία (1646 – 1684) έλαβε από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας πτυχίο Φιλοσοφικής ως η πρώτη γυναίκα απόφοιτος!                                                        Η Ιστορία της Βενετίας παλαιά αλλά και νέα δεν έχει τελειωμό, πάντα οι άνθρωποι απλοί τουρίστες ή και διασημότητες θα προσθέτουν κάτι στην μοναδική αυτή Πόλη….
Και κάτι θα ξεχνάμε και κάτι θα θυμόμαστε έτσι ώστε να επιστρέφουμε στην ονειρική Βενετία, έστω και κάποιοι μόνο στα όνειρα….