Όταν αστεροειδής προσκρούει στον πλανήτη Δία –Του Παν. Αναστόπουλου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει υπολογιστεί ότι κάθε 10.000 χρόνια ένας αστεροειδής με διάμετρο τουλάχιστον 100 μέτρων «χτυπά» τη Γη με την ισχύ βόμβας 100 μεγατόνων. Κάθε 100.000 χρόνια, ένα αντικείμενο με διάμετρο 1000 μέτρων πέφτει στον πλανήτη μας και προκαλεί έκρηξη που αντιστοιχεί σε 10 εκατομμύρια βόμβες σαν της Χιροσίμα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν περίπου 1.000 αστεροειδείς γύρω από τη Γη, που έχουν διάμετρο περίπου 1000m, και βρίσκονται κοντά στη τροχιά της.Η πρόσκρουση είναι ένα στιγμιαίο φαινόμενο και τις περισσότερες φορές ξεφεύγουν από την παρατήρηση, ενώ τα μισά περιστατικά συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του πλανήτη.

Στις 12 Ιουλίου 2010 ο θεός Δίας, με μορφή πλανήτη, έσωσε την ανθρωπότητα από καταστροφή. Ένας κομήτης έπεσε στην επιφάνεια του με τόση φόρα, που άνοιξε μία τρύπα ίση με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες της ΝΑSΑ υπολογίζουν ότι το αντικείμενο έπεσε στον πλανήτη με ταχύτητα 60 χλμ. το δευτερόλεπτο. Αν δεν έβρισκε εμπόδια στον δρόμο του, ήταν πολύ πιθανό, ο κομήτης να έπεφτε πάνω στη Γη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που μας γλιτώνει ο Δίας. Όπως προείπαμε, το 1994 ο κομήτης Showmaker-Levy 9, έπεσε στην επιφάνεια του μακρινού πλανήτη, αφήνοντας σημάδια όμοια σε μέγεθος με τη Γη. Η βαρυτική έλξη του πλανήτη αποτελεί την προστατευτική ασπίδα της Γης, που αλλάζει πορεία στα διαστημικά σκουπίδια και τα ουράνια αντικείμενα όπως οι κομήτες, και τα σπρώχνει μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

Έτσι είναι λογικό να κάνουμε διάφορους συνειρμούς και να σκεφτούμε ότι ο Θεός Δίας μας έχει υπό τη σκέπη του, ακόμη. Τον πρώτο καιρό μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός τραβούσαν κοντά τους θραύσματα και τα εκσφενδόνιζαν μακριά. Αυτά έφταναν στο Νέφος του Όορτ. Αλλά ο Δίας και ο Κρόνος, ακόμα πιο ισχυροί πλανήτες, έπαιρναν αυτά τα κομμάτια και τα πετούσαν ακόμα μακρύτερα, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Κάθε τόσο, ένας κομήτης αποσπάται από το νέφος λόγω ενός διερχόμενου αστέρα και κατευθύνεται προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Όταν συμβαίνει αυτό, ο Δίας αναλαμβάνει δράση και τους αλλάζει πορεία.

(…απόσπασμα από το βιβλίο “Διαφορετικοί…Ιστορία” 2014, ISBN: 978-960-93-6477-5)

Μία μελέτη ενός περιστατικού πρόσκρουσης στον Δία το 2019, αποκάλυψε ένα αντικείμενο 12 με 16 μέτρων σε διάμετρο, με μάζα 450 τόνων και σύνθεση από βράχο και σίδηρο.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, ένα μυστηριώδες αντικείμενο συγκρούστηκε με τον Δία προκαλώντας μια έντονη λάμψη φωτός, 382,76 εκατομμύρια μίλια από τη Γη. Το τωρινό περιστατικό θα μελετηθεί ενδελεχώς, αναλύοντας τη λάμψη της πρόσκρουσης και πιθανά σημάδια πρόσκρουσης.Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από δύο αστρονόμους σε Γερμανία και Βραζιλία, ενώ έγινε αντιληπτό και από άλλους σε Ιταλία και Γαλλία. Παραμένει άγνωστο πόσο συχνά προσκρούουν στον Δία πολύ μεγάλα ή πολύ γρήγορα αντικείμενα ικανά να προκαλέσουν μία λάμψη, τόσο έντονη ώστε να γίνει ορατή από τη Γη, αλλά υπολογίζεται γύρω στις 20 με 60 φορές το χρόνο.