Νίκη του Εμανουέλ Μακρόν επί της Μαρίν Λεπέν – Μηνύματα και συμπεράσματα της επόμενης ημέρας

Σημαντικά πολιτικά μηνύματα όχι μόνο για την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, αλλά και ευρύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, έδωσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24 Απριλίου, με τελικό νικητή τον κεντρώο σημερινό πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που επικράτησε της αρχηγού και υποψήφιας του εθνικιστικού κόμματος, του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν με σημαντική διαφορά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, με συμμετοχή 48.752.500 ψηφοφόρων (ποσοστό 71,99%) ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 58,5% ( 18.779.641 ψήφους ) και η Μαρίν Λεπέν 41,5% (13.297.760 ψήφους), με την αποχή στον δεύτερο γύρο να φτάνει το 28% , ξεπερνάει κατά 2% το αποτέλεσμα του β΄ γύρου των εκλογών του 2017, μεγαλύτερο και από εκείνο των εκλογών του 1969.
Στα γενικά συμπεράσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2022, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την ήττα της η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε στον β΄ γύρο ποσοστό που αποτελεί υψηλό ιστορικό για την γαλλική ακροδεξιά, ενώ ιδιαίτερο σημαντικό σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι και ο καταποντισμός των δυο παραδοσιακών κομμάτων, του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού κόμματος, όπου οι υποψήφιοι Βαλέρι Πεκρές και Αν Ινταλγκό συγκέντρωσαν ποσοστά 4,78 % και 1,75 % αντίστοιχα, όπου καταποντίστηκαν συγκεντρώνοντας και οι δυο υποψήφιες, ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά και επιβεβαίωσαν την ριζική και ραγδαία αλλαγή του γαλλικού πολιτικού σκηνικού .
Αξιοσημείωτο ήταν και το ποσοστό που συγκέντρωσε στον Α΄ γύρο της 10ης Απριλίου ο ηγέτης της λεγομένης γαλλικής ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν που φαίνεται να είναι κυρίαρχος στον ιδεολογικό χώρο που εκφράζει, με ποσοστό που του έδωσε την τρίτη θέση ( 21,95% και 7.714.949 ψήφους) με ποσοστό λιγότερο από 1,5 % διαφορά από την εθνικίστρια υποψήφια Μαρίν Λεπέν ( ποσοστό 23,15% και 8.136.639 ψήφους ).
Να σημειωθεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν (ιδρυτής το 2016 του κεντρώου φιλελεύθερου κόμματος Δημοκρατία Εμπρός !) γίνεται ο τέταρτος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας που επανεκλέγεται και ο πρώτος από τις εκλογές του 2002, όπου ο κεντροδεξιός Ζάκ Σιράκ είχε κερδίσει τον εθνικιστή Ζάν Μαρίν Λεπέν ( πατέρας της Μαρίν Λεπέν).
Χαρακτηριστικό, στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας πως μόνο τρείς πρόεδροι, έχουν καταφέρει να επανεκλεγούν. Ο Σάρλ Ντε Γκώλ, ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζάκ Σιράκ, ωστόσο Μιτεράν και Σιράκ κατόρθωσαν να επανεκλεγούν χωρίς να έχουν πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, οπότε η δεύτερη θητεία τους δεν είχε τόσο επεμβατικό χαρακτήρα όσο η πρώτη.
Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον πάντως θα έχει και η εκλογική αναμέτρηση των γαλλικών βουλευτικών εκλογών στις 12 Ιουνίου, όπου θα κριθεί η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης, αλλά και ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας.
Με βάση όλα τα παραπάνω, προκύπτουν πολύ σημαντικά πολιτικά μηνύματα από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές με ριζική αναδιάταξη του γαλλικού πολιτικού σκηνικού, καταποντισμό των υποψηφίων των υποψηφίων των παραδοσιακών κομμάτων, σημαντική άνοδος υποψήφιων εθνικιστικών και ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων ( Μαρίν Λέπεν , Ζαν Λυκ Μελανσόν), αλλά και το πολύ υψηλό ποσοστό αποχής στο β’ γύρο που έφτασε το 28%.
Τα μηνύματα αυτά των γαλλικών προεδρικών εκλογών πρέπει να προβληματίσουν ακόμα και τις ΗΠΑ (ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του και συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του), αλλά ιδιαίτερα την Ευρώπη και ειδικότερα τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη επίσης τον Γάλλο πρόεδρο και εξέφρασε την ικανοποίησή του.
Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, όταν ακόμα πιο έντονες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου στο εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών με την ακρίβεια, αλλά και στην ενέργεια, με την Ρωσία μέσω του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να απειλεί να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου αν δεν γίνουν οι πληρωμές των δυτικών χωρών σε ρούβλια και με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης παρών, σε συνδυασμό με το θέμα της ασφάλειας και εφαρμογής του νόμου στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Θα επανέλθουμε στο θέμα επίπτωσης με τα μηνύματα που δίνονται ιδιαίτερα στην Ευρώπη και μέσω των επικείμενων γαλλικών βουλευτικών εκλογών της 12ης Ιουνίου, με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους.