Κάθε χρόνο εξαφανίζονται 100.000 Ιάπωνες χωρίς να αφήνουν ίχνη τους

100.000 Ιάπωνες εξαφανίζονται κάθε χρόνο, καθώς τα περιστατικά αυτά που άρχισαν την δεκαετία του ’90, γίνονται για έναν συγκεκριμένο λόγο. Οι άνθρωποι αυτοί, αλλάζουν τα στοιχεία τους, ακόμη και τόπο κατοικίας και εξαφανίζονται από προσώπου γης, επειδή έχασαν την δουλειά τους, καταστράφηκαν οικονομικά, έπαθαν κατάθλιψη, πάλευαν με εξαρτήσεις ή είχαν έναν αποτυχημένο γάμο. Είναι ένα πολύ περίεργο κοινωνικό φαινόμενο στην Ιαπωνία και κάποιοι φοβούνται, μήπως αυτό αρχίσει να εξαπλώνεται και πέρα από αυτή την όμορφη χώρα της Ανατολής.

Χρησιμοποιούν τον όρο Johatsu, που στα ιαπωνικά σημαίνει «ο άνθρωπος που εξατμίζεται», εννοώντας ότι ο άνθρωπος αυτός χάνεται και δεν είναι δυνατό να βρεθεί. Φυσικά και δεν εξατμίζονται. Περίπου 100.000 Ιάπωνες εξαφανίζονται κάθε χρόνο χωρίς κανένα ίχνος. Εξαφανίζονται από τις οικογένειές τους, από το κράτος και γενικά για όλους, όπως μαθαίνουμε από το e-daily.gr.

Οι Γάλλοι Lena Mauger και Stephane Remael, στο βιβλίο τους «The Vanished: ‘The Evaporated People’ of Japan in Stories and Phorographs» καταγράφουν ιστορίες των ανθρώπων που εξαφανίστηκαν, στα συνολικά 5 χρόνια που γύρισαν την χώρα. Στην αρχή δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τους ανθρώπους που οργάνωναν όλες αυτές τις εξαφανίσεις. Όμως σιγά σιγά κατάφεραν να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που έκανα αυτήν τη δουλειά.

Οι δουλειές αυτές γίνονται την νύχτα. Ένας από τους «μεταφορείς», ο Shou Hatori, εξήγησε πώς ξεκίνησε την δουλειά του ως κανονικός μεταφορέας, μέχρι την ημέρα που συνάντησε μια γυναίκα, η οποία του ζήτησε να την βοηθήσει να εξαφανιστεί. Από τότε έκανε το ίδιο σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Night Time Movers».

Οι δυο Γάλλοι γνωρίστηκαν με αρκετούς από τους «μεταφορείς» και έφτασαν σε γειτονιές όπου καταφεύγουν οι johatsu. Σε αυτές τις γειτονιές, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν ανώνυμοι, χωρίς να αποκαλυφθεί η προηγούμενη ζωή τους στο κράτος ή σε συγγενείς. Αυτές οι γειτονιές είναι συνήθως οχυρά της Yakuza, της ιαπωνικής μαφίας. Οι δουλειές εκεί πληρώνονται με μετρητά και οι πολλές ερωτήσεις δεν βγαίνουν σε καλό.

Οι συγγενείς τους δεν μπορούν να τους εντοπίσουν, γιατί δεν μπορούν να έχουν καμία πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα. Άλλωστε αυτές οι περιπτώσεις δεν λογίζονται ως ποινικές υποθέσεις, ώστε να καταφύγουν στην αστυνομία. Οι johatsu, καταφεύγουν κυρίως σε πολυπληθείς γειτονιές του αχανούς Τόκιο, των 38 εκατομμυρίων κατοίκων. Η τραγωδία είναι σήμα κατατεθέν στη ζωή των johatsu, καθώς για πολλά πράγματα οι Ιάπωνες αισθάνονται ντροπή, ενώ στον δυτικό κόσμο φαίνονται πολύ πιο απλά.

Διαβάστε επίσης:

Η Omicron αγγίζει και τους εμβολιασμένους, αλλά με ήπια συμπτώματα