Ισραήλ, η πόλη της τάξης και της αναρχίας – Εικόνες από τον κόσμο με την Μαρεύη

Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο μια χώρα να επεμβαίνει στην ψυχολογία ενός ανθρώπου και μάλιστα να χαρακτηρίζει και ψυχολογική κατάσταση; Υπάρχει λοιπόν και έχει χαρακτηριστεί το σύνδρομο Ιερουσαλήμ από την παρουσία έμμονων ιδεών και ψευδαισθήσεων ή άλλων θεμάτων σχετικών με θρησκευτικές εμπειρίες που μάλιστα προκαλούνται από μια επίσκεψη στην πόλη της Ιερουσαλήμ! Το σύνδρομο δεν περιορίζεται σε μια ιδιαίτερη θρησκεία και συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους που έχουν ιστορικό ψυχικής ασθένειας πριν την διαμονή τους στην Ιερουσαλήμ. Οι ψευδαισθήσεις ή οι έμμονες σκέψεις τείνουν να φεύγουν μετά από μερικές μέρες μακριά από την περιοχή!! Όταν το διάβασα αυτό λύθηκαν μπορώ να πω κάποιες απορίες μου σχετικές με κάποια περιστατικά που αντιμετώπισα εκεί, οπότε γίνομαι και μάρτυρας και το πιστοποιώ!
Οι ιδιαιτερότητες αυτής της χώρας δεν θα περίμενε κανένας ότι τελειώνουν εδώ. Η μοναδική χώρα που δίκασε και καταδίκασε πρωθυπουργό της για υπόθεση διαφθοράς! Δικαστήριο του Τελ-Αβίβ καταδίκασε πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ σε μια υπόθεση διαφθοράς που αφορά σκάνδαλο ακινήτων. Ο Ολμέρτ κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία, κατηγορία που βαρύνει για πρώτη φορά πρωθυπουργό του Ισραήλ. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει μια πολεμική τέχνη που έχει την δημιουργία της στο Ισραήλ. Δημιουργήθηκε πριν από σαράντα χρόνια, το Κραβ Μαγκά είναι ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα συστήματα αυτοάμυνας στον κόσμο σήμερα. Βασίζεται στο έμφυτο ένστικτο του ανθρώπου για αυτοσυντήρηση και χρησιμοποιεί χέρια, βραχίονες, αγκώνες, πόδια, γόνατα και κεφάλι, για επιθέσεις σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως αυτιά, ματιά, λαιμό ή τη βουβωνική χώρα και άλλα, με απώτερο στόχο την αυτοπροστασία. Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματικής κατασκευής, είναι εύκολο στην εκμάθησή του, δεν απαιτεί πολύχρονη εκπαίδευση κι επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες. Ήδη χρησιμοποιείται στα FBI, NYPD, στις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και στις περισσότερες υπηρεσίες επιβολής τάξης ανά την υφήλιο. Όσοι εκπαιδευτές άλλων πολεμικών τεχνών έχουν ασχοληθεί με το Κραβ Μαγκά το θεωρούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα αυτοάμυνας.
Το Κραβ Μαγκά ξεκίνησε καθαρά ως επιχειρησιακό (Οperational Κrav Μaga) και διδασκόταν αποκλειστικά και μόνο σε ειδικά σώματα του στρατού, της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και ορισμένων ομάδων συνοδευτικής ασφάλειας επισήμων προσώπων του Ισραήλ.
Και για να κλείσουμε αυτό το ταξίδι, που θα μπορούσαμε να γράφουμε ατέλειωτα, λίγες πιπεράτες ας τις πούμε λεπτομέρειες από την καθημερινότητα του λαού, και μάλιστα ό,τι αφορά την Εστία τους. Η γυναίκα δεν κατέχει και την καλύτερη είτε ισότιμη θέση ανάμεσα τους. Να τολμήσω να πω (απλά διαπιστώνω) οτι θεωρείται μιαρή, γι αυτό και δηλώνει την υποταγή της στον σύζυγο της μέσα στον γάμο με το κούρεμα των μαλλιών της, τελείως! Δείχνοντας έτσι οτι πια η ομορφιά της δεν της χρειάζεται πια, αφού παντρεύτηκε! Και έτσι θα δούμε τις γυναίκες να φοράνε με περίτεχνο όμως τρόπο ένα μαντήλι στο κεφάλι τους. Και πραγματικά η ομορφιά της Ισραηλίτισσας γυναίκας εκθειάζεται από την Παλαιά Διαθήκη, όπου θαμπώνει και σκλαβώνει. Η Ιουδήθ, η Σάρρα, η Ρεββέκα, η Ραχήλ, και θα συνεχίσουν να υμνούνται από τον Κλίμτ, τον Καραβάτζιο, τον Ρέμπραντ, καταλήγοντας στην Εσθήρ του Μπαλζάκ στις Εταίρες του Παρισιού. Φθάνοντας στο σήμερα με τις Natalie Portman, Gal Gadot, Bar Refaeli, Shlomit Malka και βέβαια την Yaël Shelbia μπήκε στην ιστορία ως η πρώτη Ισραηλινή που έγινε εξώφυλλο σε περιοδικό των Αραβικών Εμιράτων. Αυτή την ομορφιά όμως όπως δεν την χαίρεται η ίδια η γυναίκα, δεν την απολαμβάνει ούτε και ο σύζυγος της, μιας και σε κάθε τους συνεύρεση αναγκάζεται λόγω της “ακάθαρτης σάρκας” της να τους χωρίζει ένα σεντόνι όπου βρίσκεται ανάμεσα τους με μια οπή στο επίμαχο σημείο… Η παράλογη καθημερινότητα δεν σταματά εδώ, θα αναφέρουμε ότι μιας και το Σάββατο είναι ιερό και οφείλουν να μην κάνουν καμιά εργασία και ιδίως να μην απομακρύνονται από την οικία τους πάνω από δύο χλμ, πράγμα όμως που στην εποχή μας πώς να το κάνουμε, δυσκολεύει και την κοινωνική ζωή! Αλίμονο όμως να μην βρίσκανε τη λύση! Οικία είναι όπου υπάρχει φαγητό! Άρα λοιπόν φτάνει ανά δύο χλμ να υπάρχει φαγητό από την κάθε οικογένεια για να μπορεί έτσι να απομακρυνθεί από την Εστία της η κάθε οικογένεια. Εμένα βέβαια μου θυμίζει λίγο τον Κοντορεβιθούλη με τα ψιχουλάκια που έριχνε στο δρόμο. Να λοιπόν γιατί θα πούμε οτι όλα είναι τελικά παραμύθια…