Εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα: Ποιά είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας; – του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Το Ισραήλ εδώ και μέρες ισοπεδώνει τη Γάζα με σφοδρούς βομβαρδισμούς και χιλιάδες νεκρούς. Απαντά στη σφαγή της Χαμάς και προειδοποιεί τους Παλαιστινίους με ολοκληρωτική καταστροφή και την εξόντωση 1,1 εκατομμύριου Παλαιστινίων αν δεν υπακούσουν στις εντολές άμεσης εκκένωσης της Γάζας. 

Αγνοούν τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για αναστολή της απόφασης αυτής, που θα προκαλέσει ένα ολοκαύτωμα στην Παλαιστίνη. Δείχνουν αποφασισμένοι οι Ισραηλινοί να τελειώνουν μια και καλή, όχι μόνο με τα μέλη της Χαμάς, αλλά με όλους τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα, με μια εθνοκάθαρση που θα τους παραδώσει καθαρή την πόλη στα χέρια τους από κάθε ξένο γι’ αυτούς στοιχείο.  

Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι, τόσο στην Γάζα, όσο και σε ολόκληρη την Παλαιστίνη, δεν είναι όλοι με τη Χαμάς. Η Παλαιστίνη έχει το νόμιμο ηγέτη, της διεθνώς αναγνωρισμένης Παλαιστινιακής Αρχής τον Μαχμούντ Αμπάς, που ηγείται της Φατάχ, ο οποίος διαφωνεί με τον τρόπο ένοπλης δράσης της Χαμάς. Θεωρείται από τη Χαμάς συντηρητικός και θέλουν να τον ρίξουν από την εξουσία. 

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια από το εξωτερικό που διαμένει, κινεί τα νήματα της εξτρεμιστικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ζουν μαζί με το σύνολο των Παλαιστινίων, αλλά κυριαρχούν μόνο στη Γάζα, της οποίας ηγούνται, λόγω της δύναμης των όπλων που κατέχουν. 

Βλέποντας η Χαμάς, ότι το Ισραήλ προχώρησε σε έναρξη των συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και τη Σαουδική Αραβία να επιχειρεί εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν, θορυβήθηκε και θεώρησε πως η Παλαιστίνη σε αυτή την περίπτωση θα χάσει τους βασικούς συμμάχους, υποστηρικτές και χρηματοδότες της, εάν και οι δυό τα βρουν με το Ισραήλ. 

Οι μεν Σαουδάραβες είναι υποστηρικτές και χρηματοδότες της Φατάχ, απ’ όπου μέρος της βοήθειας φτάνει και στα μέλη της Χαμάς, ενώ το Ιράν είναι βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης της Χαμάς. 

Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Γάζας ζουν 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και άλλα δύο εκατομμύρια ζουν στη Δυτική Όχθη, της οποίας τα σύνορα παραβίασαν πρόσφατα οι Ισραηλινοί, επεκτείνοντας τους οικισμούς τους, καταπατώντας τις διεθνείς αποφάσεις και προκαλώντας την μήνη της Χαμάς, η οποία θεωρεί μετριοπαθή τη στάση της Φατάχ, απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις. 

Στη διασπορά ζουν άλλα πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, σε χώρες όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Τουρκία και η Ελλάδα κ.ά. 

Η χώρα μας κατά παράδοση, στο θέμα του μεσανατολικού, τηρούσε πάντα στάση ουδετερότητας και κατά περιόδους έπαιξε κυρίαρχο μεσολαβητικό ρόλο. Με τη στάση αυτή διασφάλιζε ηρεμία στην περιοχή μας και ένα κύρος απέναντι στον Αραβικό κόσμο. 

Σήμερα σπεύσαμε από την πρώτη στιγμή να σταθούμε ενεργά στο πλευρό των Ισραηλινών, αδιαφορώντας για το δράμα που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι. Όλα τα τελευταία χρόνια, που παραβιάζονται οι κανόνες δικαίου από τους Εβραίους, δεν ψελίσαμε ούτε μια κουβέντα συμπαράστασης προς τους αδυνάτους, που κάποτε ήταν το δόγμα μας, να παίρνουμε το μέρος τους και να τους συμπαραστεκόμαστε. 

Το ίδιο κάναμε με τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που δεν βρήκαμε κι εκεί μια ξεκάθαρη κουβέντα στήριξης να πούμε δημόσια, μήπως και χαλάσουμε τις σχέσεις μας με το Αζερμπαϊτζάν. 

Σήμερα ταχθήκαμε ευθέως στο πλευρό του Ισραήλ, θεωρώντας για μια ακόμη φορά πως είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. 

Σαφώς και έπρεπε να καταδικάσουμε την φονική επίθεση της Χαμάς, όπως όμως και τη φονική επίθεση των Εβραίων κατά του συνόλου των Παλαιστινίων και την ισοπέδωση της Γάζας. 

Απωλέσαμε το πλεονέκτημα που είχαμε αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου και τις σχέσεις που είχε αναπτύξει με τους Άραβες και αφήσαμε το ρόλο του διαμεσολαβητή στην Τουρκία. 

Συρθήκαμε και πάλι πίσω από το άρμα των ΗΠΑ, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε την εξωτερική τους πολιτική και στείλαμε μέχρι και πολεμικό πλοίο στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο για να ενισχύσει τις δυτικές δυνάμεις που επιχειρούν υπό την διοίκηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αποκλείσουν στη Μεσόγειο στις ακτές του Ισραήλ. 

Αυτομάτως θέσαμε τη χώρα απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που θα υπερασπιστούν την Παλαιστίνη σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου. Ένα σενάριο που δεν δείχνει να είναι μακριά, αφού η Χεζπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, απειλεί με επίθεση από το Λίβανο σε περίπτωση που μπουν τα Ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα. Από την άλλη το Ισραήλ βομβάρδισε τα αεροδρόμια στη Δαμασκό και το Αλέπο, ανοίγοντας μέτωπο με τη Συρία. Απείλησε την Αίγυπτο να βομβαρδίσει κάθε όχημα που θα προωθήσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Από τη μεριά τους οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν να γίνουν πρόσφυγες στη χώρα τους οι Παλαιστίνιοι και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να παραμείνουν στην περιοχή τους. 

Βλέπουμε πως όλα κρέμονται από μια κλωστή και είναι πολύ πιθανό να γενικευθεί ο πόλεμος το αμέσως επόμενο διάστημα και να εμπλακούν και άλλες χώρες, με απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή μας. Εμείς πήραμε θέση, παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας διαμένουν εδώ και χρόνια, χιλιάδες κόσμου από διάφορες αραβικές χώρες, που μπορεί να γίνουν μια βραδυφλεγής βόμβα στο εσωτερικό μας.  

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό για να εξετάσει αυτό ακριβώς το σενάριο. Τι θα κάνει με τους εδώ άραβες, σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου και τέθηκαν σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.