Διάστημα: Ο Ευρωπαϊκός ρομποτικός βραχίονας είναι έτοιμος για χρήση

Είναι σαν ανθρώπινο χέρι. Έχει αγκώνα, ώμους και ακόμη και καρπούς. Το European Robotic Arm (ERA) είναι το πρώτο ρομπότ που μπορεί να «περπατήσει» γύρω από το ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Ελαφρύς αλλά ισχυρός, ο τροχιακός βραχίονας έχει τη δυνατότητα να αγκυρώνεται στον Σταθμό και να κινείται πίσω και εμπρός από μόνος του, χέρι-χέρι μεταξύ σταθερών σημείων βάσης. Αυτό το διαστημικό ρομπότ μοιάζει με ζεύγος πυξίδων και έχει μήκος πάνω από 11 μέτρα.

Το ρομπότ θα λειτουργήσει ως κύριος χειριστής στο ρωσικό τμήμα του Διαστημικού Σταθμού. Οι επτά αρθρώσεις του μπορούν να χειριστούν ωφέλιμα φορτία πολλών τόνων με μεγάλο εύρος κίνησης για εργασίες συναρμολόγησης.

Ο βραχίονας και οι δύο σταθμοί ελέγχου του – ένας για εσωτερικό και ένας άλλος για έξω από το τροχιακό φυλάκιο – θα εκτοξευτούν στο διάστημα μαζί με την Πολυχρηστική Εργαστηριακή Ενότητα, που ονομάζεται «Nauka», από το Κοσμοδρόμιο του Baikonur, στο Καζακστάν, σε έναν ρωσικό πύραυλο Proton. Η κυκλοφορία έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2021, μετά από δύο δεκαετίες τεχνικών και προγραμματικών προκλήσεων.

Ο ρομποτικός βραχίονας φέρνει νέους τρόπους λειτουργίας αυτοματοποιημένων μηχανών στο τροχιακό συγκρότημα. Το ERA έχει τη δυνατότητα να εκτελεί πολλές εργασίες αυτόματα ή ημι-αυτόματα, μπορεί να κατευθύνεται είτε από το εσωτερικό είτε έξω από το σταθμό, και μπορεί να ελεγχθεί σε πραγματικό χρόνο ή να είναι προγραμματισμένο.

Μόλις αρχίσει να λειτουργεί από την αρχική του βάση στη Ρωσική Πολυχρηστική Εργαστηριακή Ενότητα, ο βραχίονας του ρομπότ μπορεί να βοηθήσει στην εγκατάσταση, ανάπτυξη και αντικατάσταση στοιχείων στο διάστημα.

Τα πρώτα καθήκοντα του ERA σε τροχιά, μετά την ανάπτυξη και τα ταμεία, είναι η ρύθμιση του κλειδώματος αέρα και η εγκατάσταση ενός καλοριφέρ για την τελευταία ενότητα του Διαστημικού Σταθμού.

Οι αστροναύτες θα χρησιμοποιήσουν το ρομποτικό βραχίονα για να εξοικονομήσουν χρόνο και προσπάθεια στη συντήρηση του Διαστημικού Σταθμού. Θα λειτουργήσει ως εργαλείο για τη μεταφορά μικρών ωφέλιμων φορτίων απευθείας από μέσα προς έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χωρίς την ανάγκη για διαστημικούς πεζοδρόμους, αλλά θα βοηθήσει επίσης τους διαστημικούς περιπατητές να τους μεταφέρουν σαν γερανό. Οι τέσσερις υπέρυθρες κάμερες θα υποστηρίξουν επιθεωρήσεις και λειτουργίες εκτός του Διαστημικού Σταθμού.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός διαθέτει ήδη δύο ρομποτικούς βραχίονες: Canadarm2 και το Ιαπωνικό Πειραματικό Σύστημα Remote Manipulator System. Και οι δύο διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσέλκυση οχημάτων που επισκέπτονται και στην καταπολέμηση εξωτερικών ωφέλιμων φορτίων στις μονάδες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, οι βραχίονες Καναδά και Ιαπωνίας δεν μπορούν να φτάσουν στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Οι διαφορετικοί τύποι σημείων βάσης και μονάδων στήριξης ωφέλιμου φορτίου δεν επιτρέπουν τη λειτουργία τους σε άλλα μέρη του Σταθμού.

Η ERA έρχεται στη σκηνή για να εξυπηρετήσει το ρωσικό τμήμα. Παρόλο που το εργαστήριο πολλαπλών χρήσεων θα είναι η βασική βάση του, ο σχεδιασμός και η ευελιξία του ERA παρέχουν την ελευθερία να κινούνται χέρι-χέρι γύρω από τα ρωσικά μέρη του Σταθμού. Θα συμπληρώσει τους δύο γερανούς φορτίου «Strela»